Leta i den här bloggen

fredag 15 maj 2020

Sars-2 virus on kiinnostunut hemistä, sytokromeista ja myoglobiinistakinko?

Missä myoglobiini sijaitsee?
Myoglobiini on molekyylipainoltaan  pieni  happoa sitova hemiproteiini , jota on sydänlihaksessa ja luustolihaksessa.   Myoglobiini käsittää 5- 10 % näiden lihassolujen kaikista sytoplasmisista proteiineista


 https://www.researchgate.net/figure/Potential-role-of-myoglobin-in-cardiac-fatty-acid-metabolism-The-heart-is-supplied-with_fig6_313942961

Karnitiini kuului aiemmin Ruotsissa  sydänpotilaille annettuihin lääkkeisiin. sitä saa kyllä terveyskaupoista edelleen.   Myös  Q10  oli  näissä  suositelluissa  aineissa.  Arvelen että toipilaille niistä on hyötyä paremmin kuin esim punaisen lihan  karnitiinsita ja  Q10 annista.Niissähän  niitä on, mutta punainen liha tuo paljon  sellaista jäteainetta,  mitä toipumisvaiheen munuainen ei vielä kestä.Allamainitussa  tutkimuksessa  tumma suklaa  sisältämiensä antioksidatiivisten rakenteiden ja magnesiumin  vuoksi on myös sydänhyödyllinen ja tukee myoglobiinoin funktiota.   Onhan siinä muutakinsydän ja munuaissydän hyödyllistä kuten  fytiiniä ja kaliumia sekä lyhyitä rasvahappoja. B12 vitamiini-injektioista voi olla tukea sydänlihaksen ja luustolihaksen   energian saannille, koska  se tehostaa propionihappojen  pilkkoutumista energiaksi. B12- vitamiinin tarve katsotaan yleensä  vain hemoglobiinin muodostumisen  suhteen eikä myoglobiinin myodegeneraation tai  neuronaalisen vajeen neuropatian  (kyllisen  metyylimalonihapon kertymän)  suhteen. COVID -19  purkaa kummalla tavalla  profyriinirakenteita, ja vaikuttaa  cytokromimiljöössäkin.  Joten ilmeisesti myogloibiinirakennekin on  jollain tavalla  vaikeuksissa.  C-vitamiinista  on saatu hyötyä.  Se myös avustaa Met- muotoisen hemoglobiinin  palautumista  ja  arvelen että tuo met-Myoglobiinikin hyötyisi  C-vitamiinista . täytyy katsoa jos löytää tietoa tästä.

Potential role of myoglobin in cardiac fatty acid metabolism. The heart is supplied with fatty acids (FA) derived from plasma FAs bound to albumin or incorporated in very-low-density lipoproteins (VLDL) triacylglycerols (TAG) or chylomicrons. The uptake occurs via diffusion or CD36/FATP transporters. Within the cytosol FAs are converted to FA acyl CoA by fatty acyl coA synthetases (FACS). The majority of FA acyl CoA is then channeled to carnitine palmitoyltransferase (CPT) system mediated by myoglobin (Mb). Converted to acylcarnitine by CPT1 FAs are translocated into the mitochondrial matrix, where they are converted back to fatty acyl CoA by CPT 2 to enter the β-oxidation cycle. A minor portion of FA acyl CoA is converted to TAG under the control of Mb. 

https://o.quizlet.com/V3B8.rNrClwv-7ZhbTMOCQ_b.png

https://www.nmr.hhu.de/pics/mbno_e.png

Cavarretta E, Peruzzi M, Del Vescovo R, Di Pilla F, Gobbi G, Serdoz A, Ferrara R, Schirone L, Sciarretta S, Nocella C, De Falco E, Schiavon S, Biondi-Zoccai G, Frati G, Carnevale R.
Abstract
Intensive physical exercise may cause increase oxidative stress and muscular injury in elite football athletes. The aim of this study was to exploit the effect of cocoa polyphenols on oxidative stress and muscular injuries induced by intensive physical exercise in elite football players. Oxidant/antioxidant status and markers of muscle damage were evaluated in 24 elite football players and 15 controls. Furthermore, the 24 elite football players were randomly assigned to either a dark chocolate (>85% cocoa) intake (n = 12) or a control group (n = 12) for 30 days in a randomized controlled trial. Oxidative stress, antioxidant status, and muscle damage were assessed at baseline and after 30 days of chocolate intake. Compared to controls, elite football players showed lower antioxidant power and higher oxidative stress paralleled by an increase in muscle damage markers. After 30 days of dark chocolate intake, an increased antioxidant power was found in elite athletes assuming dark chocolate. Moreover, a significant reduction in muscle damage markers (CK and LDH, p < 0.001) was observed. In the control group, no changes were observed with the exception of an increase of sNox2-dp, H2O2, and myoglobin. A simple linear regression analysis showed that sNox2-dp was associated with a significant increase in muscle damage biomarker release (p = 0.001). An in vitro study also confirmed that polyphenol extracts significantly decreased oxidative stress in murine myoblast cell line C2C12-derived. These results indicate that polyphenol-rich nutrient supplementation by means of dark chocolate positively modulates redox status and reduced exercise-induced muscular injury biomarkers in elite football athletes. This trial is registered with NCT03288623.
PMID 30584461
PMCID: PMC6280237
DOI: 10.1155/2018/4061901
[Indexed for MEDLINE]Free PMC Article

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar