Myoglobiini on molekyylipainoltaan pieni happoa sitova hemiproteiini , jota on sydänlihaksessa ja luustolihaksessa. Myoglobiini käsittää 5- 10 % näiden lihassolujen kaikista sytoplasmisista proteiineista
https://www.researchgate.net/figure/Potential-role-of-myoglobin-in-cardiac-fatty-acid-metabolism-The-heart-is-supplied-with_fig6_313942961
Karnitiini kuului aiemmin Ruotsissa sydänpotilaille annettuihin lääkkeisiin. sitä saa kyllä terveyskaupoista edelleen. Myös Q10 oli näissä suositelluissa aineissa. Arvelen että toipilaille niistä on hyötyä paremmin kuin esim punaisen lihan karnitiinsita ja Q10 annista.Niissähän niitä on, mutta punainen liha tuo paljon sellaista jäteainetta, mitä toipumisvaiheen munuainen ei vielä kestä.Allamainitussa tutkimuksessa tumma suklaa sisältämiensä antioksidatiivisten rakenteiden ja magnesiumin vuoksi on myös sydänhyödyllinen ja tukee myoglobiinoin funktiota. Onhan siinä muutakinsydän ja munuaissydän hyödyllistä kuten fytiiniä ja kaliumia sekä lyhyitä rasvahappoja. B12 vitamiini-injektioista voi olla tukea sydänlihaksen ja luustolihaksen energian saannille, koska se tehostaa propionihappojen pilkkoutumista energiaksi. B12- vitamiinin tarve katsotaan yleensä vain hemoglobiinin muodostumisen suhteen eikä myoglobiinin myodegeneraation tai neuronaalisen vajeen neuropatian (kyllisen metyylimalonihapon kertymän) suhteen. COVID -19 purkaa kummalla tavalla profyriinirakenteita, ja vaikuttaa cytokromimiljöössäkin. Joten ilmeisesti myogloibiinirakennekin on jollain tavalla vaikeuksissa. C-vitamiinista on saatu hyötyä. Se myös avustaa Met- muotoisen hemoglobiinin palautumista ja arvelen että tuo met-Myoglobiinikin hyötyisi C-vitamiinista . täytyy katsoa jos löytää tietoa tästä.
Potential
role of myoglobin in cardiac fatty acid metabolism. The heart is
supplied with fatty acids (FA) derived from plasma FAs bound to albumin
or incorporated in very-low-density lipoproteins (VLDL) triacylglycerols
(TAG) or chylomicrons. The uptake occurs via diffusion or CD36/FATP
transporters. Within the cytosol FAs are converted to FA acyl CoA by
fatty acyl coA synthetases (FACS). The majority of FA acyl CoA is then
channeled to carnitine palmitoyltransferase (CPT) system mediated by
myoglobin (Mb). Converted to acylcarnitine by CPT1 FAs are translocated
into the mitochondrial matrix, where they are converted back to fatty
acyl CoA by CPT 2 to enter the β-oxidation cycle. A minor portion of FA
acyl CoA is converted to TAG under the control of Mb.
https://o.quizlet.com/V3B8.rNrClwv-7ZhbTMOCQ_b.png
https://www.nmr.hhu.de/pics/mbno_e.png
Cavarretta
E, Peruzzi M, Del Vescovo R, Di Pilla F, Gobbi G, Serdoz A, Ferrara R,
Schirone L, Sciarretta S, Nocella C, De Falco E, Schiavon S,
Biondi-Zoccai G, Frati G, Carnevale R.
Oxid Med Cell Longev. 2018 Nov 21;2018:4061901. doi: 10.1155/2018/4061901. eCollection 2018.PMID: 30584461. Free PMC Article Similar articles.
Abstract
Intensive physical
exercise may cause increase oxidative stress and muscular injury in
elite football athletes. The aim of this study was to exploit the effect
of cocoa polyphenols on oxidative stress and muscular injuries induced
by intensive physical exercise in elite football players.
Oxidant/antioxidant status and markers of muscle
damage were evaluated in 24 elite football players and 15 controls.
Furthermore, the 24 elite football players were randomly assigned to
either a dark chocolate (>85% cocoa) intake (n = 12) or a control group (n = 12) for 30 days in a randomized controlled trial. Oxidative stress, antioxidant status, and muscle
damage were assessed at baseline and after 30 days of chocolate intake.
Compared to controls, elite football players showed lower antioxidant
power and higher oxidative stress paralleled by an increase in muscle
damage markers. After 30 days of dark chocolate intake, an increased
antioxidant power was found in elite athletes assuming dark chocolate.
Moreover, a significant reduction in muscle damage markers (CK and LDH, p < 0.001) was observed. In the control group, no changes were observed with the exception of an increase of sNox2-dp, H2O2, and myoglobin. A simple linear regression analysis showed that sNox2-dp was associated with a significant increase in muscle damage biomarker release (p = 0.001). An in vitro study also confirmed that polyphenol extracts significantly decreased oxidative stress in murine myoblast cell
line C2C12-derived. These results indicate that polyphenol-rich
nutrient supplementation by means of dark chocolate positively modulates
redox status and reduced exercise-induced muscular injury biomarkers in
elite football athletes. This trial is registered with NCT03288623.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar