Leta i den här bloggen

torsdag 20 februari 2020

PtdSer-mediated Virus Entry Enhancing Receptors (PVEERs)

 Elävissä soluissa fosfolipidikalvoissa on Flippaasi, on Floppaasi ja on Skramblaasi
. Niiten tehtävänä on  pitää yllä sekä kalvoasymmetriaa ja samalla  skramblaasi vastustaa liiallista  asymmetriaa , joten  solukalvoissa on aina tuolainen fosfolipidivispilätoimimasa ja, hyvin sofistisesti järjestynyt. Muta tässä en nyt siitä kerro sen pitempään.  Solun anhenemisen merkki ja energiatilan huononemisen merkki on että PS, PtdSer, eli fosfatidyyliseriini lipsahtaa  pintaan , solun ulkopintaan päin, vaikka sen energeettinen asema on solun  sisäpinnalla. Siis sellainen "kuollut kala-ilmiö". Kuollut kala kääntyy nurin ja nousee  järven pintaan  ja antaa merkit lokeille, että  on  jotain  raatoruokaa saatavilla ja isot lokkilaumat kirkuen kitävät jostain  paikalle.  
 Sama ilmio on kehon soluisa. Kun solu heikkenee, ja energiaa ei ole, nämä PtdSer, fosfotidyyliseriinit nousevat solupitnaan  ja ovat solun pintaan tultuaan merkki ulospäin, että solukkojen  yhteinen  puolustusjärjstelmä saa poimia  solun pois joukosta kaikkein  yhteiseksi parhaaksi,  koska se solu alkaa olla vähemmän elinkelpoinen. 
 
 Mutta virukset ovat huomanneet että  mikä hyvä idea: Ne alkavat  antaa  samaa merkkiä: ja pitävät pinnallaan PtdSer- molekyylejä siellä täällä, tarkkkoittan  solun puolustuksen kehntilel tultuaan tietysti että "olen tässä vain kuollut kala, kuoleva solu,  että alkakaapas  työ ja puhdistakaa minut pois", ja niin se pääsee pujahtamaan solujen siivousjärjestelmän  aukoista sisälle soluun ja ottaakin siellä elinvoimaisena  johdon käsiinsä, kun sa vedettyä oven selän takana kiinni - siis  niin että ulkopolella ei havaita enää solusta mitään  heikkouden merkkiäkään.  
 
 
Review
Phosphatidylserine receptors: Enhancers of enveloped virus entry and infection

Under an Elsevier user license

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar