Tässä täytyy ottaa taustakrtat esiin.
Esim kallikreiini-systeemi
RAAS systeemi.
Tässä systeemissä tulee pienestä prpetidistä pilkkomalla useita kokoja ja niistä kokoluokista ja niiden säädöstä eri teitä on kyse. saataa olla vain yhden aminohapon erottaminen peptidin jommasta kummasta päästä ja peptidin funktio on jo ihan toinen.
Agressiivisin anngiotensiinimuoto on Ang 1-8. Sen nimi on angiotensiini II, ATII.
Siinä ovat aminohapot: DRVYIHPF
eli aspartaatti, arginiini, valiini, tyrosiini, isoleusiini, histidiini, proliini ja fenylalaniini.
Tämä ATII, DRVYIHPF (Ang1-8) on pilkkoutunut angiotensiini I:stä , jossa on kaksi aminohappoa enemmän: DRVYIHPHFL (Ang 1-10) eli päädyssä on vielä histidiini ja leusiini. Siihen påilkkoutumsieen tarvitaan chymaasientsyymiä, ACE entsyymiä.
Tämä aggressiivinen muoto voi vaikuttaa eri reseptoreiden akuta ja eri kudoksiin, josa sille on reseptoreita. Angiotensiinireseptoreita 1 ja 2 AGTR1 ja AGTR2.
Reseptorit vaikuttavat vastakkaisia tuloksia. Reseptorista 1 seuraa vasokonstriktiota, verisuonten supistumisia ja reseptorista 2 verisuonten dilataatiota, laajenemista.
Kuten kaikisa vahvoissa yksioikoisissa signaaliradoissa, niin tässäkin tarvitaan vaimentavaa säätöä ja modulaatiota.
Mitä kaikkea voi reseptori ATGR1-teitse saada aikaan
Aktivoituna see saa aikaan ROS, vapaita radikaaleja.
Se aktivoi entsyymiä PKC, joka on kinaasi monille proteiineille.
Se voi vaikuttaa solun sisäisen kalsiumin pitoisuuden nousuun.
Se setimuloi Ras, rac, Rho, jos joku niistä enemmän tietää nimellä.
ras kautta se stimuloi MAPK ja sitä kautta JNK, P38, Erk1/2 ja muutakin.
tästä voi seurata tekijöiden siitymää tumaan ( ets, NFkB, AP-1 heräävät ja vaikuttava genomiseen säätelyyn moduloiden . Genomiteitse säädellään sitten TGF6, PAI-1, ET, fibronektiini, kollageeni.
Positiivinen säätö johtaa vasokonstriktioon, proliferaation , hypertrofiaan , ECM materiaalin kasvuun jopa kudostuhoon.- kaikki nämä tekijät pitää voida myös säätää negatiivisesti ja siihen on tässä angiotensinogeeni (ATG) - angiotensiinipeptidin (Ang ) resurseissa omia molekyylikokojaan.
eri entsyymiellä voidaan ohittaa aggressiivisin kokomuoto Ang1-8.
(Eräät verenpainelääkkeet kuten ARB, sartaanit, esim Atacand, kohdistavat vaikutuksen juuri tuon AGTR1 reseptorin estämiseen)
Tässä tulee tärkeäksi se toinen reseptori ACE2, joka näyttää olevan SARS- virusta erityiseti kiinsostava.
ACE2 entsyymi pystyy nimittäin muuntamaan Ang1-10 koon muotoon Ang1-9
Ang 1-9 on DRVYIHPFH. Siis siitä puuttuvain yksi aminohappo (L) lopusta
ja tästä voikin sitten tulla agreesiivisen muodon ohittava peptidilinja.
Ang 2-9 (RVYIHPFH)
Ang 4-9 (YIHPFH)
Ang-3-9 (VYIHPFH)
karttani mukaan ACE2 näyttää pystyvän muuntamaan myös Ang1-8 muotoon Ang-1-7
Ang 1-7. DRVYHIP.
Tästä on etnsyymejä edelleen muotoihin
Ang 2-7. RVYHIP ( entsyymi on APA-1, aminopeptidaasi A ).
tästä edeleen on entsyymiä APN, aminopeptidaasi N, muotoon Ang3-7, VYHIP.
ACE entsyymi taas näyttää vielä voivan hyödyntää myös Ang 1-7- muotoa tehden Ang1-5- muotoa, mutta sillä DRVYI koolla ja konfirmaatiolla kai tuskin enää on vastetta erään mittauksen mukaan.
tässä on monta entsyymiä jotka muokaavat angiotensiinikoko 1-108Ang1-10, jolla ei vielä ole vaikutuksia.
APA-etnsyymi pätkii alkupäästä heti 2 aminopahppoa Ang2-10 muotoon , mikä ohittaa agreesiivisen koon heti, mutta siitä muodosta voi vielä ACE muokata Ang2-8 muodon ( , jonka nimi on ATIII ja sillä on myös aggressiivista vaikutusta AGTR1 reseptoriteitse.
Myös APA-1 entsyymi voi tehdä Ang1-8 ( DRVYIHPF) muodosta Ang2-8 muotoa RVYIHPF.
Lisäksi APN entsyymi voi muokata Ang2-8 muodosta Ang3-8 muotoa ( VYIHPF), jota sanotaan angiotensiini IV:ksi. AT-IV, Sekin on vielä vaikuttava ja tekee vaikutuksen AGR1 reseptoriteitse.
amhdollisia erilaisia entsyymaattisia tuoteita on mitä hyt statistisesti saa esiin. ja varmasti vaikutuksiakin niille on.
Katsotaan että ne jotka vaikutavat AGT2R -tietä ovat antiaterogeenisiä, kiniinistä ja typpioksidista riippuvaisia vaikutukseltaan ja antioksidatiivia ja estävät superoksidianionia tuotattaien mononukleaaristen leukosyyttien muodsotusta.
Katsotaan että AGTR1-tietä vaikuttavat Ang muodot ovat proaterogeenisiä.
L'ääkkeellinen ACE I , ACE entsyymin inhibiittori
estää vaikutuksia molempiin reseptoritasoihin AGTR2 ja AGTR1.
Tässä homeostaasissa ACE2 entsyymin merkitys on "pieliä", koettaa saada syrjätielle , aggressiivisen linjan ang 1-8 peptidin synty, jota vaikutta se toinen ACE entsyymi. ACE1 ehkä nimeltään.
Mutta tässä taas tulee verkostosäätelyyn mukaan kallikreiinijärjestelmän säätelevät tekijät, joilla on vaikuttavat peptidit bradykiniini (konstitutiivista B2 reseptoriteitä) ja kallidiini ( hypoksemiasta indusoituvaa B1 reseptoritietä).
Niillä on vaiikutusta angiogeneesiin ja se vaikutus on samanlaista kuin lääkkeellä ACEI.
Mutta tämä vaikutus on riippuvainen typpioksidin (NO) syntetisoimiskyvystä. Typpioksidin merkitys verisuonistossa on tilavuustekijä. Ilman sen normaalia muodostusta verisuonista tapahtuu kollapsia, tilavuuden vähenemää. bradykiniinireseptori , B2 reseptori onkin konstitutiivinen ja bradykiniini vaikuttaa normaalia verisuonten tilavuuden ylläpitämistä. Mutta hypoksia tilanteessa indusoituu myös B1 reseptoria, mutta jos happipitoisuus verisuonistossa palautuu niin vuorokaudessa B1 ilmenemä laskee jälleen.
Lääkettä, ACE- estäjiä on tutkittu tässä kallikreiini-kiniini järjestelmässä näiden bradykiniinin ja kallidiinin reseptorien (B2, B1) suhteen.
On havaittu, että bradykiniini ja B1 reseptoriagonsitit ja lääke ACEI kuten enalapriili, ovat vasoaktiivisia, indusoivat angiogeneesiä , mutta eivät ilman endoteelin typpioksidisynteesikykyä. B1 indusoi typpioksidia ja endoteelisolusynteesiä. ei ole kuitenkaan näyttöä siitä että ACEI liityisi reseptoriin B2.
Jos vertaa ACE inhibiittorien ja Angiotensiinireseptoriblokkarien vaikutuspaikkaa, niistä on kartta
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar