Leta i den här bloggen

tisdag 25 februari 2020

Mistä syyrtä SARS2 tuhoaa ACE2 reseptoria ottamalla sen kohteeksi, jolla se tunkeutuu isäntäkehoon?

Tässä täytyy ottaa taustakrtat esiin.
Esim  kallikreiini-systeemi
RAAS systeemi.
Tässä systeemissä tulee  pienestä prpetidistä  pilkkomalla useita kokoja ja niistä kokoluokista ja niiden säädöstä eri teitä on kyse. saataa olla vain yhden aminohapon erottaminen peptidin jommasta kummasta päästä ja peptidin funktio  on jo ihan toinen.
Agressiivisin anngiotensiinimuoto on Ang 1-8. Sen nimi on angiotensiini II, ATII.
Siinä ovat aminohapot: DRVYIHPF
eli aspartaatti, arginiini, valiini, tyrosiini, isoleusiini, histidiini, proliini ja fenylalaniini.
Tämä  ATII, DRVYIHPF  (Ang1-8)  on pilkkoutunut angiotensiini I:stä , jossa on kaksi aminohappoa enemmän:  DRVYIHPHFL (Ang 1-10)  eli   päädyssä  on vielä histidiini ja leusiini.  Siihen påilkkoutumsieen  tarvitaan chymaasientsyymiä, ACE entsyymiä.
Tämä aggressiivinen muoto voi vaikuttaa eri reseptoreiden akuta ja eri kudoksiin, josa sille on reseptoreita.  Angiotensiinireseptoreita  1 ja 2 AGTR1 ja AGTR2.
Reseptorit vaikuttavat  vastakkaisia tuloksia. Reseptorista 1 seuraa  vasokonstriktiota, verisuonten supistumisia ja reseptorista 2 verisuonten  dilataatiota, laajenemista.
Kuten kaikisa vahvoissa yksioikoisissa  signaaliradoissa, niin tässäkin tarvitaan  vaimentavaa säätöä ja modulaatiota.

Mitä kaikkea voi  reseptori ATGR1-teitse  saada aikaan
Aktivoituna see saa aikaan ROS, vapaita radikaaleja.
Se aktivoi  entsyymiä PKC, joka on kinaasi monille proteiineille.
Se voi vaikuttaa solun sisäisen kalsiumin pitoisuuden nousuun.
Se setimuloi Ras, rac, Rho, jos joku niistä enemmän tietää nimellä.
ras kautta se stimuloi MAPK ja sitä kautta JNK, P38, Erk1/2 ja muutakin.
 tästä voi seurata tekijöiden siitymää tumaan ( ets, NFkB, AP-1 heräävät ja  vaikuttava genomiseen säätelyyn moduloiden .  Genomiteitse säädellään sitten  TGF6, PAI-1, ET, fibronektiini, kollageeni.
Positiivinen säätö johtaa  vasokonstriktioon, proliferaation , hypertrofiaan , ECM materiaalin kasvuun jopa kudostuhoon.- kaikki nämä   tekijät pitää  voida myös säätää negatiivisesti ja siihen on  tässä angiotensinogeeni (ATG) - angiotensiinipeptidin (Ang )  resurseissa omia molekyylikokojaan.
eri entsyymiellä voidaan ohittaa aggressiivisin kokomuoto Ang1-8.

(Eräät verenpainelääkkeet kuten ARB, sartaanit,  esim Atacand, kohdistavat  vaikutuksen juuri tuon  AGTR1 reseptorin estämiseen)


Tässä tulee tärkeäksi se toinen reseptori ACE2, joka näyttää olevan  SARS- virusta erityiseti kiinsostava.
ACE2  entsyymi pystyy nimittäin muuntamaan Ang1-10 koon muotoon Ang1-9
Ang 1-9 on  DRVYIHPFH. Siis siitä puuttuvain yksi aminohappo (L)  lopusta
 ja tästä voikin sitten tulla agreesiivisen muodon ohittava peptidilinja.
Ang 2-9  (RVYIHPFH)
Ang 4-9 (YIHPFH)
Ang-3-9 (VYIHPFH)
karttani mukaan  ACE2 näyttää pystyvän muuntamaan myös  Ang1-8 muotoon Ang-1-7
Ang 1-7. DRVYHIP.
Tästä on etnsyymejä edelleen muotoihin
Ang 2-7.  RVYHIP  ( entsyymi on APA-1, aminopeptidaasi A ).
tästä edeleen on entsyymiä APN, aminopeptidaasi N,  muotoon  Ang3-7, VYHIP.
ACE entsyymi taas näyttää vielä voivan hyödyntää  myös  Ang 1-7- muotoa tehden  Ang1-5- muotoa, mutta  sillä DRVYI  koolla ja konfirmaatiolla  kai tuskin enää on vastetta erään mittauksen mukaan.

tässä on monta entsyymiä jotka muokaavat  angiotensiinikoko  1-108Ang1-10, jolla ei vielä ole vaikutuksia.
APA-etnsyymi pätkii  alkupäästä heti 2 aminopahppoa  Ang2-10 muotoon , mikä ohittaa agreesiivisen koon heti, mutta  siitä muodosta voi vielä ACE muokata  Ang2-8 muodon (  , jonka nimi on ATIII ja sillä on myös aggressiivista vaikutusta  AGTR1 reseptoriteitse.
Myös APA-1 entsyymi voi tehdä  Ang1-8  ( DRVYIHPF) muodosta Ang2-8 muotoa RVYIHPF.
Lisäksi APN entsyymi voi muokata Ang2-8 muodosta Ang3-8 muotoa ( VYIHPF), jota sanotaan angiotensiini IV:ksi. AT-IV, Sekin on vielä vaikuttava ja tekee vaikutuksen AGR1 reseptoriteitse.
amhdollisia erilaisia entsyymaattisia tuoteita on mitä hyt statistisesti saa  esiin.  ja varmasti vaikutuksiakin  niille on.

Katsotaan että  ne jotka  vaikutavat  AGT2R -tietä  ovat  antiaterogeenisiä, kiniinistä ja typpioksidista riippuvaisia vaikutukseltaan ja antioksidatiivia  ja estävät  superoksidianionia tuotattaien mononukleaaristen leukosyyttien muodsotusta.

Katsotaan että  AGTR1-tietä  vaikuttavat  Ang muodot  ovat proaterogeenisiä.

L'ääkkeellinen ACE I ,   ACE entsyymin inhibiittori
 estää vaikutuksia molempiin reseptoritasoihin  AGTR2 ja AGTR1.



Tässä   homeostaasissa ACE2 entsyymin  merkitys on "pieliä", koettaa  saada syrjätielle ,  aggressiivisen linjan ang 1-8 peptidin synty, jota vaikutta se toinen ACE entsyymi. ACE1 ehkä nimeltään.

 Bildresultat för Angiotensinogenreceptor 1


Mutta tässä taas tulee  verkostosäätelyyn mukaan   kallikreiinijärjestelmän säätelevät tekijät, joilla on   vaikuttavat  peptidit  bradykiniini (konstitutiivista B2 reseptoriteitä) ja kallidiini ( hypoksemiasta indusoituvaa B1 reseptoritietä).
Niillä on vaiikutusta  angiogeneesiin ja se vaikutus on samanlaista kuin lääkkeellä ACEI.
Mutta tämä vaikutus on riippuvainen   typpioksidin (NO) syntetisoimiskyvystä.   Typpioksidin merkitys verisuonistossa on  tilavuustekijä. Ilman sen normaalia muodostusta verisuonista tapahtuu kollapsia, tilavuuden vähenemää.   bradykiniinireseptori ,  B2 reseptori onkin konstitutiivinen ja bradykiniini  vaikuttaa   normaalia verisuonten tilavuuden ylläpitämistä. Mutta hypoksia tilanteessa indusoituu myös B1 reseptoria, mutta jos happipitoisuus  verisuonistossa palautuu niin vuorokaudessa B1 ilmenemä   laskee  jälleen.
Lääkettä,  ACE- estäjiä on tutkittu tässä  kallikreiini-kiniini järjestelmässä näiden  bradykiniinin ja kallidiinin reseptorien (B2, B1)  suhteen.
On havaittu, että   bradykiniini  ja B1 reseptoriagonsitit ja lääke ACEI kuten enalapriili, ovat  vasoaktiivisia, indusoivat  angiogeneesiä , mutta  eivät ilman endoteelin  typpioksidisynteesikykyä. B1 indusoi typpioksidia ja endoteelisolusynteesiä.  ei ole kuitenkaan näyttöä siitä että ACEI liityisi reseptoriin B2.
 Bildresultat för Bradykinin signalling

Jos vertaa  ACE inhibiittorien ja Angiotensiinireseptoriblokkarien vaikutuspaikkaa, niistä on kartta
Bildresultat för Sartan and angiotensin receptors

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar