https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/105745/laasonen_annika.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Annika Laasonen
NorovirusdiagnostiikkaMetropolia AmmattikorkeakouluInsinööri (AMK)Bio-ja elintarviketekniikkaInsinöörityö12.3.2016
(Sitaattina 23.2. 2020 pari kappaletta tekstistä)
62.4 Taudinkuva
Norovirus aiheuttaa gastroenteriittiä eli suolistotulehdusta kaikenikäisille. Eniten sairastuvat nuoret, vanhukset ja ihmiset suljetuissa yhteisöissä kuten sairaalassa, armeijan yksikössä tai risteilyaluksella[1].
Viruksen inkubointi-eli itämisaika on 10—48 tuntia ja tauti alkaa äkillisesti. Akuutti infektiovaihe kestää keskimäärin 1—3 vuorokautta, mutta immuunipuutteisilla henkilöillä sairaus voi kestää pidempään. Tyypillisiä oireita ovat voimakas pahoinvointi, oksentelu, vatsakouristukset sekä ripuli. Infektio aiheuttaa myös lämmönnousua, päänsärkyä, viluisuutta sekä lihaskipuja. [5;8.]
52.3 Epidemiologia
Norovirus aiheuttaa ruoka-, vesi-ja laitosperäisiä epidemioita. Suomen elintarvike-turvalllisuusvirasto Eviran mukaan norovirus on viime vuosina ollut tavallisimpia raportoituja ruokamyrkytysten aiheuttajia. Norovirusepidemioiden välittäjäelintarvikkeena ovat usein olleet Itä-Euroopasta tuodut pakastemarjat. [5;7.] Norovirus pystyy aiheuttamaan voimakkaita epidemioita, koska se on nopeasti muuntuva virus. Epidemian aiheuttavan viruksen perimä muuntautuu vuodesta toiseen,ja infektion aikaansaama immuniteetti virukselle on lyhyt. Noroviruksen epidemiakausi ajoittuu talvikuukausiin, mutta yksittäisiä infektioita ilmenee vuoden ympäri. [8.]
2.5 Esto ja hoito
Noroviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa spesifistä lääkehoitoa eikä virusta vastaan ole saatavissa rokotetta. Sairastuneen aikuisen oireita voidaan lääkitä kipu-ja ripulilääkkeillä sekä pahoinvointia ja oksentelua hillitsevillä lääkkeillä. Norovirukseen sairastuneen lapsen lääkehoitona voidaan käyttää ripulijuomajauheita nestetasapainon ylläpitoon sekä maitohappobakteerivalmisteita tilan tasoittamiseen.Useimmiten noroviruksen aiheuttama tauti paranee itsestään. Sairaalahoitoa tarvitaan, jos virusinfektio aiheuttaa rajumpia oireita tai sairastunut kuuluu johonkin riskiryhmään.
Riskiryhmiin kuuluvat immuunipuutostautia sairastavat, monisairaat, vanhukset ja imeväisikäiset. Virusinfektion yleishoito-ohjeet ovat samat kuin muissakin äkillisissä ripulitaudeissa. Koska oksentelun ja ripuloinnin yhteydessä nestehukka on huomattava, on tärkeintä huolehtia riittävästä nesteensaannista ja estää sairastuneen kuivuminen.
[4;11.] Norovirustarttuu pisara-ja kosketustartuntana. Tartunnan voi saada myös ruoka-tai vesivälitteisenä. Viruspartikkelit säilyvät infektoivina pinnoilla kaksi viikkoa ja vesissä yli kaksi kuukautta [2].
Tärkeimpänä estokeinona on välttää viruskosketusta ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Sairaaloissa epäiltäessä noroviruksen aiheuttamaa infektiota estokeinona käytetään nopeaa ja tehokasta siivousta, sairaiden ja altistuneiden eristämistä terveistä sekä käsihygienian tehostamista. Eristyksessä sairastunut pyritään sijoittamaan yhden hengen huoneeseen ja lähihoidossa käytetään suojakäsineitä sekä suu-ja nenäsuojaimia. [5;4]
Ruokavälitteistä norovirusta ehkäistään ensisijaisesti välttämällä saastuneiden raaka-aineiden, elintarvikkeiden ja juomaveden käyttöä. Tuoreet kasvikset ja hedelmät tulee pestä ennen käyttöä ja ulkomaiset pakastemarjat on suositeltavaa kuumentaa ennen käyttöä, koska norovirukset kestävät pakastuksen hyvin. Lämpökäsittely tuhoaa viruksen. Epäiltäessä raaka-ainetta noroviruksen saastuttamaksi suositellaan kuumentamista vähintään +90 °C:ssa. Vähintään kaksi minuuttia kestävä kuumennus tuhoaa viruksen. [7.]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar