Leta i den här bloggen

torsdag 14 april 2022

XJ omikronrekombinantin analysointiin tuli alkunäyte Suomesta. (BA.1/BA.2 rekombinantti)

 https://github.com/cov-lineages/pango-designation/issues/449

Potential BA.1/BA.2 recombinant lineage in Finland [66 seq as of 2022-03-25] #449

Suomen Tornin ja Kemin tienoosta oli  saatu alkuvuodesta muutamia kymmeniä  koronavirusnäytteitä, jotka eivät vaikuttaeet aivan samanlaisilta kuin mitkä jo edeltä  tunnistettiin.  Kansainvälisessä tieteellisesssä punninnassa  päädyttiin lopulta  havaitsemaan  joitain selviä piirteitä, joiden perusteella saatiin hahmotettua tämä  Suomen linjaksi. Sitä oli ehtinyt  ilmetä jo muutamia kappaleita  muuallakin, kuten Ruotsisa, UK:ssa, Ranskassa ja Israelissa.  

Viruksen  spike- S-proteiini noudatti  tavallista  BA.2  viruslinjan  substituutiokirjoa. Ainakin 28 aminohapposubstituutiota ja deleetio (24/26) on havaittavissa.

BA.2-variantille tyypillistä kokoomusta olivat myös ORF1b, ORF3a, ORF6 ja muut struktuuriproteiinit  piikkiproteiinin lisäksi: E, M ja N

 Kuitenkin nukleotiditasossa havaittiin  privaattimutaatioita 21 kpl.  Tämä vaikuttaa  viruksen  työproteiinien, non-strukturellien proteiinien  (nsp)  rakenteisiin. 

Varsinkin ORF1a omaa  rakennemosaiikkaa, jossa tunnistan BA.1:lle tyypillisiä substituutioita Tosin esim.yksi BA.1:n  L2084 deleetio on  substituutiona: 2084I,  ja sen viereinen  aminohappo S2083 deleetiona. Tulos on mutaatioitten kohdasta   isoleusiini (I). 

 XJ:n deleetio  3674/78 on pidempi  deleetio kuin BA.1:ssä ( 3674/3676).    (Sitä paitsi  pienessä prosentissa voi esiintyä  enemmänkin deleetiota, mikä on näille rekombinaatiosekvensseille kai  tyypillistä). 

(Tässä  rekombinantissa esiintyy  stop kodoni  ORF8 Q'. Se vaikuttaa  viruksen  rakenteelliseen sisäisen järjestäytymiseen ja funktioonkin tiedetään sillä olevan vaikutusta  aiemmeista Sars-2 VOC-viruksista). 

21 päivää sitten  tämä  rekombinanttiryhmä sai otsikkonsa , jossa on  " Lineage of Finland"  nimen lisukkeena, siinä vaiheessa oli  määritelmä perustunut  66 sekvenssiin.  Sitten    rekombinantti  lisättiin  uutena  linjana  tästä tietolähteestä  ja  tiedemiesten  prosessista  #449XJ  vahvistgettuihin  tietueisiin  ja asian käsittely lukittiin. 

  Nyt voi sitten odottaa, jos siitä alkaa ilmestyä purkauksia jossain puolilla maailmaa. Niitä saa sitten   monitoroituna  netistä hakusanana:  XJ.  


Jos katson subsituutiojonon, jota  virus muokkaa työkalulaatikkonaan.  Välillä se lisää  piikkimutaatioita tai vähentää tai muuttaa piikkistruktuuriaan, ja välillä keskittyy lähinnä työkaluproteiinien  uudelleenjärjestelyyn. Aivan  aaltomaisesti.

ORF1a-ORF1b- (SPIKE)-ORF3a- E- M-ORF6-ORF8-ORF9b-N

se  on XJ-rekombinantilla  tällainen ( del tarkoittaa  deleetiota).

RIITIH V-LCVI-(Spike BA.2 type)-I-I-ET-L-(StopkodonQ18)-S-LKRR.

 

Jos vertaan tätä  kirjoa BA2. virukseen, se on tällainen:

RISFIFIH del-LCVI -(Spike BA.2 type)-I-I-ET-L-L-L-del-KRR

 

Ja BA.1 viruksella on seuraavanlainen: 

RI del TIH del V -LV-  (Spike BA.1 type)- I-GET-L-L del KR  .


 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar