Leta i den här bloggen

fredag 12 juni 2009

WHO julisti H1N1 pandemiseksi (6) 11.6.2009

http://www.who.int/en/

12.6.2006

WHO:n sanoma 11.kesäkuuta

Suomennosta: LÄHDE: Statement to the press by WHO Director-General Dr Margaret Chan
11 June 2009 World now at the start of 2009 influenza pandemic

"Hyvät Naiset ja Herrat,

Huhtikuun lopussa WHO julisti hälytystilan uuden A influenssaviruksen takia.Tämä erityinen H1N1 kanta ei ole aiemmin kiertänyt ihmiskuntaa. Virus on aivan uusi. Virus on tarttuvainen ja leviää helposti ihmisestä toiseen ja maasta toiseen. Tänään on noin 30 000 varmistettua tapausta raportoitu yhteensä 74 eri maasta. Tässä on vain osa asiaa. Muutamaa poikkeusta huomioonottamatta niissä maissa, joissa on esiintynyt suuri määrä sairaustapauksia tilanteen valvonta ja näytteitten otto on hyvä. Leviämistä maasta toiseen ei enää voida jäljittää selkeästi ihmisten tartuntaketjua määrittämällä. Jatkoleviäminen on katsottava väistämättömäksi tapahtumaksi. Olen neuvotellut johtavien influenssa-asiantuntijoiden, virologien ja kansanterveysviranomaisten kanssa. Kansainvälisten terveyttä koskevien säädösten (International Health Regulations) käynnistämien proseduurien mukaisesti olen konsultoinut Poikkeustilakomiteaa (Emergency Committee) , joka on tätä tarkoitusta varten perustettu. Saatavilla olevan näytön ja niihin tutustuneitten asiantunijoitten en arvion perusteella on influenssapandemian tieteelliset kriteerit täyttyneet

Olen sen takia päättänyt kohottaa influenssapandemian hälytystasolta (5) pandemiatasoon (6). Nyt 11. kesäkuuta 2009 maailma on vuoden 2009 influenssapandemiansa alussa. (START).

Olemme nyt pandemian varhaispäivissä Virus leviää tiukan ja huolellisen kontrollin alaisena. EI KOSKAAN ole havaittu pandemiaa näin varhain eikä näin tarkasti seurattu juuri tapahtuvalla ajalla aivan varhaisista alkuhetkistä alkaen. Nyt maailmassa saadaan niittää pandemiavalmiuden etuja, joihin ollaan investoitu viime kuluneen viiden vuoden aikana. Meillä on etumatkaa. Tämä antaa meille vahvan aseman. Mutta samalla se haastaa meitä tietojemme ollessa rajallisia ja tieteellisen epävarmuuden vallitessa saamaan lisää neuvoja ja uusia vakuuksia

Hyvän monitoroinnin , perusteellisten tutkimusten ja eri maitten suoran raportoinnin ansiosta olemme saaneet muutamia varhaisia pikakäsityksiä viruksen leviämisestä ja sen mahdollisesti aiheuttamasta tautikirjosta.

Tiedämme myös , että varhaisen siellä täällä esiintyvän viruksen tavat voivat muuttua äkisti. Virus tekee säännöt ja tämäkin H1N1 kaikkien influenssavirusten tapaan voi muuttaa sääntöjään sen suuremmitta sävelittä milloin tahansa.

Globaalisti ottaen meillä on hyvät syymme uskoa tämän pandemian ainakin varhaispäivinään pysyttelevän asteeltaan kohtalaisen vakavana. Kokemuksesta tiedämme vakavuusasteen vaihtelevan maasta toiseen monista tekijöistä johtuen. Nykytietämyksen mukaan potilaitten valtaenemmistöllä on ollut lieviä oireita ja toipuminen on ollut nopeaa ja täydellistä usein ilman mitään lääkehoitoakin.

Kautta mailman on menehtyneitten luku ollut pieni. Joka ainoa näistä kuolemista on kuitenkin traaginen ja meidän on koottava voimia kohdatessamme niitä yhä lisää. Kuitenkaan emme odota mitään vaikeiden tai fataalien infektioiden äkillistä ja kohtalokasta lisääntymistä.

Tiedämme uuden H1N1 viruksen infektoivan nuorta väkeä. Miltei kaikilla laajemman ja pitkäaikaisemman purkauksen alueilla pääosa infektoituneesta väestöstä on ollut alle 25 vuotiaita.

Joissain maissa noin 2% infektoituneista on saanut vakavamman taudin, jossa esiintyy nopea paheneminen kohti henkeä uhkaavaa keuhkokuumetta.

Useimmat vaikeat tai fataalit infektiot ovat kohdanneet aikuisia, jotka ovat 30-50 vuoden ikäisiä.

Tällainen tautimalli on merkitsevästi kausiluontoisesta influenssaepidemiasta poikkeava, missä useimmat menehtymiset kohtaavat iäkästä väestöä.

Monesti, tosin ei jokaisessa tapauksessa, vakava sairastuminen on tapahtunut siinä väestössä, jolla on jokin krooninen perussairaus . Alustaviin rajallisiin tietoihin pohjautuen voidaan sanoa, että näihin sairauksiin kuuluu hengitysteiden taudit, varsinkin astma, sydän-ja verenkiertoelinten taudit, diabetes, autoimmuunit sairaudet ja ylipaino.

Samalla on tärkeä huomauttaa noin kolmasosan tai puolien vaikeaa ja fataalia infektiomuotoa sairastaneista olleen aiemmin terveitä nuoria ja keski-ikäisiä.

Sanomattakin on selvää, että raskaana olevien komplikaatioriski nousee. Tälläinen riskien lisääntyminen nostaa myös sellaisen viruksen merkitystä, mikä ensisijaisesti infektoi nuoria ikäluokkia.

Lopuksi vaikka ei mitenkään pienimpänä huolena on se, ettei tiedetä edeltä, miten virus käyttäytyy kehitysmaissa esiintyvissä olosuhteissa. Tällä hetkellä suurin osa tapauksista on havaittu ja tutkittu eri maista jokseenkin hyvien olosuhteiden vallitessa.

Sallinette minun painottaa kahta seikkaa näistä monista. Ensinnäkin 99 % kaikesta äitikuolleisuudesta ilmenee kehitysmaissa, mikä on merkitsijä kehnosta äitiyshuollosta ja synnytysten hoidosta. Toiseksi noin 85% kroonisten tautien rasituksesta keskittyy matalan ja keskitason tuloja omaaviin maihin.

Vaikkakin pandemialla vaikuttaa olevan vain kohtalainen vaikeusaste näissä suhteellisen hyvin toimeentulevissa maissa, on järkevää olettaa ankeampaa kuvaa viruksen levittyä niille alueille, missä resursseja on rajoitetusti, terveyspolitiikka kehnompaa ja kaikenlaista taustalla olevaa lääketieteellistä ongelmatiikka on riittämiin.

Herrat ja Rouvat,

Eräs pandemioille luonteenomainen piirre on niitten nopea leviäminen maailman kaikkiin osiin. Viime vuosisadalla tämä leviäminen tapasi viedä 6-9 kuukautta silloinkin, kun kaikki kansainvälinen liikenne käytti laivoja ja junia.

Maitten tulisi varustautua havaitsemaan influenssatapauksia tai tulisi valmistua niitten esiintymisiin lähiaikoina. Niiden maitten, joissa influenssa-aalto on jo huippunsa ohittanut, pitäisi valmistautua toisen infketioaallon tulemiseen.

Kaikkien maiden terveysministeriöihin on toimitettu ohjeita spesifisistä suoja- ja varmuustoimenpiteistä. Varuillaan oloa odotetaan niiltä mailta, joissa ei vielä ole influenssatapauksia tai ehkä vain jokin harva tapaus.

Laaja-alaisia tartuntoja esiintyessä valtioitten pitäisi keskittyä potilaittensa asianmukaiseen hoitoon. Potilaiden testaamisia ja tutkimisia pitäisi prioritoida intensiiviresursseiksi välttäen joutumatta resurssipulaan kapasiteettien nopeasti revähdettyä.

WHO on keskustellut tiiviisti influenssarokotteen valmistajien kanssa. Ymmärtääkseni kausiluontoisen influenssan rokotteen tuotanto alkaa olla kohta jo tehty valmiiksi ja täydellä kapasiteetilla voidaan sitten varmistaa suurin mahdollinen pandemisen rokotteen toimitus tulevina kuukausina.

Rokotteiden saatavuuden ohella on myös useita ei –lääkkeellisiä interventioita ,jotka voivat suoda jotain suojaa virusta vastaan.

WHO ei edelleenkään aseta matkustamisille mitään rajoitussuosituksia eikä rajojen sulkemisia.

Influenssapandemiat olivat ne sitten kohtalaisia tai vakavia ovat merkittäviä tapahtumia, koska koko ihmiskuntaon miltei maailmanlaajuisesti infektioaltista.

Olemme kaikki samassa veneessä ja yhdessä tulemme tästä selviämäänkin.

Kiitos."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar