Leta i den här bloggen

söndag 14 juni 2009

NP, influenssaviruksen nukleoproteiini ja NLS (Segm.5)

5.geenisegmentti ja sen koodaama proteiini NP. Nukleoproteiini.

Influenssaviruksen nukleoproteiini NP on kuin viruksen vene.

Nukleoproteiinin varassa viruksen replikatiivinen koneisto pääsee lipumaan tumaan sen jälkeen, kun viruskapseli on tyhjentänyt nämä sisärakenteensa työkalut solulimaan.

Nukleoproteiiniveneen varassa sitten työkalulaitteisto menee tumaan operoimaan ja käyttää myös uusista nukleoproteiineista tehtyä nukleoproteiinialustaa kuin lauttana, johon uudet virukset sitten rakennetaan ja palautetaan sytoplasman nesteen läpi takaisin uusiin virionpartikkeleisiin.

Kuten yleensäkin veneessä tiedetään liikkuminen on polarisoitua, kokka edellä. Samalla tavalla nukleokapsidin vRNP partikkelit ovat tilanteeseen polarisoituja kulkiessaan eri suuntiin, ensin kohti tumaa ja lopuksi uutena partikkelisukupolvena pois tumasta kohti solun periferiaa valmiina odottaviin virionikuoriin, jotka jostain syystä ovat kypsiä sulkeutumaan ja lähtemään irti solun hukkuvasta laivasta, kun kaikkia 8 segmenttiä, viruksen tiimin jäsentä on saapunut paikalle.

Virion taas toimii kuin sukelluskello näille pikkupartikkeleille, viruksen genomiselle tiimille . Ne eivät tuota replikoitumista virionin sisällä, vaan odottavat mahdollisuutta päästä taas uuteen soluun ja seilaamaan sytoplasman läpi isäntätumaan. Segmentit ovat kuin ”veneet vedettynä kuiville” ja kumolleen talveksi, kun ne ovat virionin sisällä inaktiivissa tilassa ahtaasti nukleokapsidirakenteessaan.

http://edoc.hu-berlin.de/dissertationen/rachakonda-p-sivaramakrishna-2005-02-15/HTML/image002.jpg

Kuva osoittaa, miten erittäin hyvin organisoitua ja ohjelmoituja ovat influenssaviruksen toiminnot.

Tästä käsittää, että nukleoproteiinilla on suuri merkitys tapahtumien alustana, telakkana, minkä varassa koko viruksen siirtyileminen, lisääntyminen solussa ja säilyminen virioneissa tapahtuu. Tuollainen negatiivinen RNA säie ei ole millään muotoa elinkykyinen ilman suurta suojaavaa systeemiä.

Miten tiede asian sanoo?

LÄHDE: Portela A, Digard P.
The influenza virus nucleoprotein: a multifunctional RNA-binding protein pivotal to virus replication. J Gen Virol. 2002 Apr;83(Pt 4):723-34. División de Productos Biológicos y Biotecnología, Agencia Española del Medicamento, Majadahonda 28220, Madrid, Spain.

(Suomennosta)
KAIKKI negatiivisen (-) RNA-genomin omaavat virukset koodaavat yksinkertaista RNA-säiettä sitovaa nukleoproteiinia (NP)

NUKLEOPROTEIININ PRIMÄÄRINÄ FUNKTIONA on tehdä viruksen genomille nukleokapsidi (NC), joka sitten pystyy RNA:n transkriptioon, replikaatioon ja pakkaustoimiin.

Tutkijat halusivat tässä katsauksessaan antaa kuvaa influenssavirukseta sen NP-proteiinin avulla, miten tämä molekyyli on paljon enemmän kuin vain rakenteellinen RNA-materiaalia sitova proteiini. Se on lisäksi avainasemassa oleva adaptorimolekyyli, joka sopeuttaa viruksen ja isäntäsolun väliset prosessit toisiinsa.

Se voi suorittaa näitä tehtäviänsä, koska sillä on kykyä asettua interaktioon useitten virusperäisten ja isäntäsoluperäisten makromolekyylien kanssa, joihin kuuluu
  • itse RNA,
  • kaksi virusperäisestä RNA:sta riippuvaa RNA-polymeraasialayksikköä
  • matrixproteiini M.
  • Lisäksi NP asettuu interaktioon solun polypeptidien kanssa ja niihin kuuluu
  • aktiini
  • solutuman import ja export- laitteiston komponentit
  • ja tuman RNA-helikaasit.

Tutkijat tarkastelivat työssään näitten mainittujen aktiviteettien olemassaoloa ja niitten mahdollista osuutta virusgenomin transkriptiossa, replikaatiossa ja solun sisäisessä kuljetuksessa.

TOISESSA LÄHTEESSÄ kirjoitetaan minkälaisella “kompassilla” nukleoproteiini voi ohjata täsmällisesti virusainesta oikeisiin suuntiin.

LÄHDE 2. Wu WW, Sun YH, Panté N. Nuclear import of influenza A viral ribonucleoprotein complexes is mediated by two nuclear localization sequences (NLS) on viral nucleoprotein. Virol J. 2007 Jun 4;4:49 Department of Zoology, University of British Columbia, Vancouver, BC, Canada.

(Suomennosta)
Influenssavirus replikoituu ( tekee lisää genomista materiaaliaan) isäntäsolun tumassa.

Jotta infektoitumista ylipäätänä tapahtuisi, viruksen on mentävä solun TUMAAN asti
.

Viruksen nukleoproteiinin(NP) useat kopiot (NP monomeerit) auttavat pakkaamaan viruksen kahdeksan eri vRNA säiettä yksittäin ribonukleoproteiini-partikkeleiksi (vRNP). Kun jokainen pakkaus on valmis, ne ovat isoja sauvamaisia komplekseja, joiden ytimen muodostaa tämä NP, nukleoproteiini ja viruksen RNA on kietoutunut helixmäisesti sen ympäri.

Nämä vRNP-sauvat ovat se osa koko virusta, jonka on päästävä, uiskenneltava, tuman sisään. Sitä tarkoitusta varten
niillä täytyy olla jokin kompassin tapainen orientoituminen. Sitä sanotaan tumaan lokalisoivaksi jaksoksi rakenteessa ( nuclear localization sequences, NLS). Sellaisen jakson täytyy olla jollain tavalla vRNP sauvan pinnalla.

Oletetaan että NP sisältää kaksi
NLS-kohtaa, joista toinen on N-terminaalinen (NLS1) ja toinen on keskellä (NLS2) proteiinia .

On havaittu että rekombinanteissa NP-molekyyleissä nämä NP proteiinin NLS-kohdat välittävät sauvan sisään menoa tumaan (import). Tutkijoitten oli vielä selvitettävä mikä NLS influensaviruksen vRNP-sauvassa määräsi tumaan sisäänmenoa. Tästä he tekivät ylläolevan työnsä.

Havaittiin, että molemmat NLS-kohdat toimivat itsenäisesti. Jos kohdat blokeerattiin, vRNP tuskin ollenkaan pääsi tumaan. Havaittiin että NLS1 oli päätekijä vRNP sauvan tumaan pääsyssä ja
jos kaksi kohtaa oli vaikuttamassa, tumaan pääsy oli parempi.


Nämä NLS 1 ja NLS 2 kohdat (”virusvenettä” orientoivat kohdat) ovat tiedemiesten tiedossa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar