Leta i den här bloggen

fredag 12 juni 2009

Sikainfluenssavirukset syyniin

Siihen aikaan kun WHO nosti 11.5.2009 pandemisen hälytyksen tasoon 5 ...

LÄHDE: Smith GJ, Vijaykrishna D,et al. Origins and evolutionary genomics of the 2009 swine-origin H1N1 influenza A epidemic. State Key Laboratory of Emerging Infectious Diseases & Department of Microbiology, Hong Kong SAR, China. Nature. 2009 Jun 11


Tällä S-OIV ( swine-origin influenza A) viruksella A(H1N1) on kykyä kehittyä tämän vuosituhannen ensimmäiseksi pandemiaksi ( vakuuttivat keväällä tutkijat jo ennen kuin WHO julisti pandemian alkaneeksi)

Maaliskuussa ja varhain huhtikuussa 2009 oli puhjennut ihmisissä uusi sikavirusalkuperäinen(S-OIV) A influenssavirus (H1N1) Meksikossa ja USA:ssa. Ensimmäisten viikkojen havaintojen mukaan virus levisi maailmanlaajuisesti 30 maahan toukokuun 11. päivään mennessä siirtymällä ihmisestä ihmiseen, jolloin WHO nosti pandemisen hälytystason (6-numeroisessa asteikossa) tasoon 5.

Tutkijat sanovat katsauksessaan:

Olemme tehneet EVOLUTIONAALISEN analyysin arvioiden S-OIV-epidemian alkuperän aikajanaa ja varhaiskehitystä. Me osoitamme, että se on johtunut useista sioissa kiertäneistä viruksista ja että varhaisin siirtyminen ihmisiin on tapahtunut useita kuukausia ennen kuin purkaus havaittiin

FYLOGENEETTINEN arvio viruksen geneettisistä elossapysymisaukoista viittaa siihen, että on esiintynyt pitkäjaksoinen tutkimattomien esivirusten linja ennen S-OIV purkausta, mikä viittaa sikalinjan virusten uudelleen järjestymiseen (REASSORTEMENT) . Se lie tapahtunut vuosia ennen kuin ihmisissä alkoi infektion leviäminen. Monipuolinen geneettinen esikantajoukko, joka S-OIV:llä on, ei ole keinotekoisesta lähteestä ( esim. rokotteista karannutta)

Koska epidemian historian ajalta ei ole mitään n virunäytteitä , niin geneettisesti kaikkein lähinnä toisiaan olevien sikavirusten luonne ja paikallistuminen selventää tuskin mitään epidemian välittömästä alkuperästä (ORIGIN) , siitä huolimatta, vaikka paneliin sijoitettiin hyvin lähisukulaisia ja ja aiemmin julkaisemattomia sika-influenssa isolaatteja.


Tutkijoitten tuloksista nähdään tarve kartoittaa sikainfluenssaa systemaattisesti ja samoin tarve saada näyttöä uuden geneettisen aineksen siassa sekoittumisesta, mikä voi johtaa ihmisille pandemisten virusten esiintuloon- myös tulevaisuudessa.

12.6.2009 15:08

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar