Leta i den här bloggen

lördag 13 juni 2009

M2-proteiinin mutaatio ja adamantaaniresistenssi

ADAMANTAANI-resistenssin arvio vuonna 2006 USA.ssa.

LÄHDE: CDC HEALTH ALERT 2006 CDC Recommends against the Use of Amantadine and Rimantadine for the Treatment or Prophylaxis of Influenza in the United States during the 2005–06 Influenza Season

Vuonna 2006
oli näyttöä kiertävien influenssakantojen amantadiini- ja rimantadiiniresistenssistä. Uutinen julkaistiin aikoinaan netissä seuraavassa lähteessä: Health Alert Network 2006 http://www.cdc.gov/flu/han011406.htm

PRIMÄÄRI strategia vastustaa vuosittaisen kausiluontoisen influenssan komplikaatioita, on vuosittainen rokotus

Taudin profylaksiassa ja influenssan hoidossa taas on sntiviruslääkeaineilla käyttöä.

ANTIVIRUSLÄÄKEAINEITA on kaksi luokkaa nykyisin
(1) M2-jonikanavan estäjät,
kuten kaksi adamantaania, amantadiini ja rimantadiini. (i.e., the two adamantanes amantadine and rimantadine) . Adamantaanit ovat tehokkaita vain influenssa A viruksia vastaan.

(2) Neuraminidaasin (NA) estäjät
kuten oseltamiviiri ja zanamaviiri (i.e., oseltamivir and zanamivir). Neuraminidaasin estäjät ovat tehokkaitta A ja B-influenssojen profylaksiassa ja hoidossa.

LÄÄKERESISTENSSIN muodostus

Vuosien 2005 ja 2006 influenssavirusten joukossa havaittiin USA:ssa resistenssiä adamantaaneille ja silloin tehtiin väliaikainen suositus, ettei näitä lääkkeitä käytettäisi sen aikaiseen kausi-influenssaan.

Amantadiinia käytetään myös Parkinosin taudin hoitoon ja siinä se on edelleen indisoitua käyttää.

(Kommentti: Olen tässä tosin sitä mieltä, että M2-kanavan aminohapporakenteessa on eräs neurotoksinen segmentti, jonka takia amantadiini voi olla profylaktinen, vaikka mitään erityistä M2-kanava vaikutusta muuten ei näkisi, niin ehkä viruksen aiheuttamat extrapyramidaaliset taudit jälkikomplikaatioina voitaisiin saada estymään. Tämä tuli mieleen kun katselin miltei kuin ”gliadiinia” näyttävää jaksoa M2 proteiinin C-terminaalisessa jaksossa. ).

Viruksen resistenssi adamantaaneille voi alkaa nopeasti hoidon aikana eräistä yksittäisten aminohappojen pistemutaatioista johtuen: M2-proteiinin aminohapot 26, 27, 30, 31, tai 34 voivat mutatoitua. Siitä voi seurata ristiresistenssiä sekä amantadiinia että rimantadiinia kohtaan. Mikään näistä aminohappomuutoksista ei heikennä adamantiiniresitenttien virusten tarttuvuutta eteenpäin.

Vuonna 2006 raportoitiin adamantiiniresistenttien virusten globaali prevalenssi. Se osoittautui nousseen merkitsevästi 1.9 %:sta 12.3%:iin 3 edeltäneen vuoden aikana.

USA:ssa lääkeresistenssi lisääntyi 1.9%:stä 14.5%:een vuosien 2004- 2005 influenssasesongin 6 ensimmäisen kuukauden aikana.

Vuonna 2005- 06 sesonkina otettiin 120 A influenssa H3N2 virusisolaattia 23 eri osavaltiosta CDC:n testeihin tammikuussa 2006. Näistä 106 ( 91%) käsitti M2-proteiinin rakenteessa aminohapon vaihtumisen asemassa 31 ja se vastasi amantadiini ja rimantadiiniresistenssistä. Kolme A (H1N1) kausiluontoista influenssavirusta testattiin myös ja niissä oli lääkeherkkyyttä.

Kaikki USA:ssa silloin testatut influenssavirukset osoittautuivat kyllä neuraminidaasi-inhibiittorille herkiksi. Tässä yhteydessä CDC esitti hälyttävän suosituksensa, ettei amantadiinia eikä rimantadiinia olisi käytetty koko influenssakautena 2005- 2006 USA:ssa, ei niin hoitoon eikä profylaksiaan. Mainittiin myös että suositus tultaisiin myöhemmin päivittämään tarvittaessa. Katsottiin, että vuosittainen rokote oli ensisijainen keino influenssaan liittyvän morbiditeetin ja mortaliteetin alentamiseen . Tästä annettiin sitten seuraavissa nettiosoitteissa jatkotiedot. www.cdc.gov/flu.

Neuraminidaasin estäjistä sai lisätietoa seuraavassa osoiteessa , joihin luvattiin päivitys-

www.cdc.gov/flu/protect/antiviral. These websites will be updated as new information becomes available.

13/06/2009 20:56
Influenssaviruksen geenit:
PB2/ PB1/ PA/ HA/ NP/ NA/ M/ NS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar