Leta i den här bloggen

söndag 14 juni 2009

NP, influenssaviruksen nukleoproteiini ja ihmisen NF

Miten ihmsen solu voisi puolustautua viruksen nukleoproteiinia NP vastaan?
Yksi seikka ontumatekijä NF90.
Mikä on ihmisen solun tumatekijä NF90?

Tumatekijä NF90 kuuluu tunnettuihin säätelijämolekyyleihin, jotka sitoutuvat antigeenivasteen tunnistuselementtiin ARRE-2 ja stimuloivat transkriptiota ja translaatiota normaalisolussa.

Mutta uutena tietona on, että tumatekijä NF90 voi myös negatiiviseti säädellä influenssaviruksen replikaatiota tekemällä vuorovaikutuksen influenssaviruksen nukleoproteiiniin NP, jos sitä esiintyy tumassa.

TUORE LÄHDE: http://www.citeulike.org/user/friendpine/article/4768934
Wang P, Song W et al. Nuclear factor 90, NF90, negatively regulates influenza virus replication by interacting with viral nucleoprotein. J Virol. 2009 Jun 3. [Epub ahead of print]

ISÄNTÄKEHON TEKIJÖIDEN ja VIRUSREPLIKAATION interaktiot ovat tärkeitä isäntäkehon vasteessa influenssavirukseen ja sen replikaation säätelyssä.

SOLUPROTEIINIA, jonka nimi on tumatekijä 90 (nuclear factor 90, NF90) , on löydetty ihmissoluista, joissa on esiintynyt ohimenevästi viruksen nukleoproteiinia NP ja tämä NF90 on löydetty samassa yhteydessä kun on puhdistettu viruksen H5N1 nukleoproteiinia NP käyttäen menetelmänä Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) analyysiä.

Koeputkessa NF90 ja NP-proteiinit saostuivat samanaikaisesti eräissä viljellyissä soluissa tai niitä esiintyi yksinään bakteerisoluissa tai kudosviljelmäsoluissa vastaavasti. Tämä löytö vahvisti, että NF90 ja NP välillä tapahtuu interaktiota itsenäisesti muista viruspartikkelin RNP proteiineista riippumatta.

Jos viruksen NP proteiinissa oli C-terminaalinen mutaatio (F412A) , interaktiota soluproteiiniin NF90 ei tapahtunut, joten tästä pääteltiin, että viruksen NP vaatii C- terminaalia sitoakseen NF90-proteiinia.

RNaasi V-käsittely ei asettanut esteitä NP ja NF90-proteiinien yhteiselle saostumiselle, mikä demonstroi, että niiden interaktio ei ollut riippuvainen RNA:sta.

Jos siRNA:lla tehdyn poistogeenisen NF90 vajeisen solun interaktioita tutkittiin, havaittiin, että siinä virusten polymeraasikompleksin (PB2, PB1, PA) aktiivisuus ja viruksen replikaatio lisääntyivät merkitsevästi. Tästä pääteltiin, että NF90 vaikuttaa negatiivisesti viruksen replikaatioon, siis hillitsee virusreplikaatiota.

Infektion alkuvaiheessa sekä viruksen NP että isäntäsolun NF90 lokalisoituvat yhdessä tumaan viruksella infektoituneissa soluissa , mikä viittaa siihen, että solun NF90 tekijän ja viruksen nukleoproteiinimonomeerien NP interaktio on varhainen tapahtuma viruksen replikaatiossa.

Kvantitatiivisella RT-PCR tutkimuksella voitiin osoittaa, että solun NF90 tekijä sääti alas SEKÄ viruksen replikaation ETTÄ mRNA transskription infektoituneissa soluissa.

Tulokset osoittavat, että NF90 estää influenssaviruksen replikaatiota infektion varhaisvaiheessa asettumalla suoraan interaktioon viruksen nukleoproteiinin (NP) kanssa

KOMMENTTINI:

Virukselle sen erittäin runsas NP-proteiinimonomeerijoukko toimii alustana, jonka varaan vRNA-käsittelytoiminnot replikaatiot, transkriptiot) rakentuvat ja jonka varaan uudet vRNA rihmat kiedotaan ja pakataan. NP on viruksen nukleokapsidin olennainen rakenne.

A-influenssaviruksen NP geeni on segmentti 5.

Nykyisessä A H1n1 sikainfluenssassa segmentti 5 on peräisin USA:ssa valliinneesta läntisestä sikainfluenssasta ja se pääsee helposti sekä transkriptioon ja replikaatioon. Muta tässä on tutkittu AH5N1 täyttä lintuvirusta, jonka keho ilmeiseti pystyy paremmin jarruttamaan. Ehkä jokin tällainen seikka on taustalla, että lintuvirus H5N1 ei pysty muuttumaan pandemiseksi nykyisillä lintugenomeillaan. Siis NP struktuuri voi olla ihmistumalle liian antigeeninen.

NP struktuurissa olevan aminohapon F- 412 tunnistaa solun puolusutusproteiini NF90 . Tunistaako se nykyisen H1N1 influenssaviruksen NP:n? Mikäli asia riippuu vain tuosta aminohaposta niin kyllä.

1..498
/organism="Influenza A virus (A/Moscow/02/2009(H1N1))"
/strain="A/Moscow/02/2009"
/serotype="H1N1"
/host="Homo sapiens"
/db_xref="taxon:650344"
/segment="5"
/country="Russia"
/collection_date="26-May-2009"
/note="lineage: swl"
Aminohapot 411- 420 ovat
tfsvqrnlpf
joten 412 on fenylalaniini (f) .

Influenssaviruksen geenit: PB2/ PB1/ PA/ HA/ NP/ NA/ M/ NS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar