Leta i den här bloggen

söndag 14 juni 2009

Influenssavirus: N40, PB1, PB1-F2

Aiemmin on arveltu, että kahdeksan influensaviruksen genomisegmenttiä tuottaa yksitoista proteiinituotetta, mutta nyt siihen on lisätty kahdestoista joukkoon N40 nimeltään. Mistä se muodostuu?

Tämä onkin monimutkainen seikka, sillä segmentti 2 voi tuottaa joko PB1 proteiinin tai toisella luennalla PB1-F2 proteiinin ja tähän on nyt lisätty kolmas tuote N40 seuraavasti.

LÄHDE: Wise HM, Foeglein A et al. A complicated message: identification of a novel PB1-related protein translated from influenza A segment 2 mRNA. J Virol. 2009 Jun 3. Division of Virology, Department of Pathology, University of Cambridge, UK.

Suomennosta:
Influenssa A viruksen segmentin( geenin) 2 tiedetään koodaavan kahta polypeptidiä joilla on toisiaan kattava ORF (Open Reading Frames).
PB1 on polymeraasi nimeltään.

PB1-F2 on proapotoottinen virulenssitekijä.
Nyt tutkijat osoittivat kolmannen polypeptidin syntetisoituvatn PB1-mRNA:sta eri AUG starttikodonia käyttämällä. PB1 kodoni 40 johtaa translaatiota, josta tuottuu N-terminaalisesti lyhentynyt versio polypeptidiä ja sitä sanotaan N40:ksi. Siltä puuttuu trankrisptaasifunktio, mutta siitä huolimatta se käy interaktioon PB2-proteiinin ja polymeraasikompleksin kanssa solumiljöössä.

On tärkeä huomata että N40, PB1-F2 ja PB1 polypeptidien expressio on keskinäisesti toisistaan riippuvia. Tietyt mutaatiot, joita on käytetty poistamaan PB1-F2 tuotanto , vaikuttavat N40 peptidin kertymisiin.

Jos PB1-F2:n AUG (starttikohta) poistetaan, säätyy N40 peptidin synteesi ylös.

Jos taas PB1-F2 lyhennetään kodonin 8 jälkeen ( sitä seuraavalla M401 muutoksella PB1 rakenteeseen) , pyyhkiytyy N40 expressio pois.

Sellainen virus jolta puuttuu polypeptidit N40 ja PB1-F2, replikoituu normaalisti.

Kuitenkin ne virukset, jotka eivät ilmennä N40 polypeptidiä, mutta säilyttävät intaktin PB1-F2 geeninsä, ilmentävät ylimäärin PB1 proteiinia infektion varhaisvaiheessa ja replikoituvat hitaasti kudoksessa.

Täten influenssa A viruksen proteomissa on kahdestoistakin translaatiotuote, joka (samoin kuin PB1-F2) ei ole välttämätön viruksen elinkyvylle, mutta jonka menettäminen varsinkin sen geenitaustassa, on haitallinen viruksen replikaatiolle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar