Leta i den här bloggen

onsdag 10 juni 2009

Ruotsin tilannekatsaus

http://www.smi.se/nyainfluensan/aktuellt/lagesbeskrivning-av-den-nya-influensan/
Mikä on ruotsalainen yhteenveto 4.6. 2009? Suoemnnosta:

Tilannekatsaus uudesta influenssasta

Uusi influenssa on leviämässä monessa maassa ja ennenkaikkea mm. koululaisten www.who.int/ Näihin asti se on aiemmin aiheuttanut vain lievää tautia ja verrataessa diagnostisoitujen tapausten lukumäärään vain hyvin harva henkilö on menehtynyt. Jollain tavalla vaikuttaa siltä, että vanhemmillä henkilöillä on jotain luontaista suojaa uutta influenssaa kohtaan. Tämä johtunee siitä, että heitä on jo kuluneen elämän aikana koetellut useampikin influenssa verrattuna nuoreen sukupolveen.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on alkamassa sikäläinen talvikausi. Niinpä yhä useampia influenssaan sairastuneita raportoidaan varsinkin Australian läntisistä osista. Lähinnä lapsia ja alle 18 vuotiaita havaitaan sairastuvan. Mitä nyt ennusteeseen tulee pitäisi viruksen levitä tällä hetkellä enemmän talvea kohti siirtyvällä eteläisellä pallonpuoliskolla, kun me täällä pohjoisella puolella olemme menossa kohti kesämpää ja koulujen sulkemisia. Lähiviikkoina saataneen tästä viruksen käyttäytymisestä parempi selvyys.

RUOTSISSA on tähän mennessä kaikista hyvin runsaista näytteistä vain 1% ollut uutaa influenssaa. Tähän asti (6.4) todetuista sairastumisista on vain yksi saanut tartuntansa USA:sta palanneelta omaiseltaan eikä Ruotsin influenssanseurannassa ole ollut merkkejä laajentumsiesta. Kts.

våra rapporteringssystem.

Kaikesta päätellen ei olisi tapahtumassa mitään suurempaa huomaamatonta taudinleviämistä, josta on ollut viime viikkoina polemiikkia.

SMI (Smittsskyddsinstitutet) arvioi kuitenkin olevan suurta riskiä kesän kuluessa Ruotsissakin leviävästä infektiosta. Sen takia on oltava hyvä valmius varhaissyksyn mahdollisen taudinpurkauksen varalta.

Tähän asti (4.6. 2009) kuitenkin tauti on osoittautunut lieväksi.

Eteläisen pallonpuoliskon taudinpurkauksesta ennen syksyä ehtivä runsas informaatio helpottanee suuunnitelmien tekoa mahdollisesti tulevan ruotsalaisen taudinpurkauksen varalta.


SMI on päivittänyt tämän 2009-06-04 13:03.

SMI antaa lisätietoa lähteessä

http://www.smi.se/nyainfluensan/

(PS: Tämän päivän 10.6. 2009 Rutosin TV uutiset mainitsevat, että yksi influenssapotilas on menehtynyt, mutta tämä tieto on epävarma).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar