http://en.wikipedia.org/wiki/DC-SIGN
Dendriittisoluspesifinen intersellulaariseen adheesio molekyyliin-3-tarttuva non-integriini
CD209, proteiini,jota ihmisessä koodaa geeni CD209.
DC-SIGN on C-tyyppinen lektiinireseptor,i jota esiintyy sekä makrofagien että dendriittisolujen pinnalla.
Makrofagipinnalla DC-SIGN tunnistaa ja sitoo mannoosityyppisiä hiilihydraatteja, erästä PAMP luokkaa, Näitä PAMP molekyylitapoja tyypillisesti esiintyy viruksissa, bakteereissa ja sienissä
(patogeeneihin assosioituvaa molekulaarista mallia = PAMP).
Tästä PAMP-interaktiosta aktivoituu fagosytoosi. Solut koettavat "niellä ja syödä" näitä patogeenejä.
Myeloisissa ja pre-plasmasytoideissa dendriittisoluissa DC-SIGN välittää dendriittisolujen paikallekierimisinteraktioita veren endoteelisolun kanssa ja auttaja T-solujen (CD4+) aktivaatiota ja patogeenisten hapteenien tunnsitamista.
Kuva rolling tapahtumasta: endoteelissä valkosolujen kieriessä ( rolling)
DC-SIGN (Dendritic Cell-Specific Intercellular adhesion molecule-3-Grabbing Non-integrin) also known as CD209 (Cluster of Differentiation 209) is a protein which in humans is encoded by the CD209 gene.[1]
DC-SIGN is a C-type lectin receptor present on the surface of both macrophages and dendritic cells. DC-SIGN on macrophages recognises and binds to mannose type carbohydrates, a class of pathogen associated molecular patterns PAMPs commonly found on viruses, bacteria and fungi. This binding interaction activates phagocytosis.[2] On myeloid and pre-plasmacytoid dendritic cells DC-SIGN mediates dendritic cell rolling interactions with blood endothelium and activation of CD4+ T cells, as well as recognition of pathogen haptens.
Seuraavassa kuvassa DC solulla ( dendriittisolulla, josta tässä näkyy vain viivamainen solupinta ja siinä reseptoreita DC-SIGN)(sinisiä) ja ne pyydystävät erään viruksen ja johtavat sen endosomiin. ja solun tunnisituslaitteisiin ja hävitettäväksi perinteisen solupuolustusajattelun mukaisesti. . Ebolavirus käyttää tätä keinoa vain päästäkseen eräänlaiseen makropinosytoosiasemaan ja endosomaaliseen tilaan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar