Leta i den här bloggen

tisdag 20 september 2022

Lasten uudesta enteroviruksesta THL artikkeli. Epidemian aiheuttajavirukset EV-D68 ja CVA6.

 2022. syysk.20 päivä sitaatti THL- nettisivulta.

Varsinais-Suomessa enterovirusten aiheuttamien infektioiden määrä on lyhyessä ajassa lisääntynyt epidemian lailla. Kesällä tapauksia oli vain yksittäisiä, mutta viime viikkoina tartunnat ovat saaneet vauhtia.

Enterovirustutkimukseen lähetetyistä näytteistä enimmillään lähes 40 prosenttia on ollut positiivisia.

”Tänä vuonna elokuun alusta 18. syyskuuta asti enterovirusdiagnooseja Tyksin laboratoriossa oli 103 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan oli vain yksi tapaus”, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio on todennut käynnissä olevan epidemian aiheuttajiksi enteroviruksen tyypit EV-D68 ja CVA6.

CVA6 aiheuttaa enterorokkoa, jossa käsiin, jalkoihin, suun limakalvolle ja suun ympäristöön syntyy kivuliaita rakkuloita. Myös kynsien irtoaminen on tavallista. EV-D68 on Tyksin mukaan aiheuttanut lapsilla vaikeita hengitystieoireita, joihin on liittynyt sairaalahoitoa vaativia hengenahdistuskohtauksia.

Lasten halvaantumisia Yhdysvalloissa

Mitä Tyksin tiedotteessa ei mainita on seikka, josta New York Times kirjoitti viime viikolla. Lehti kertoi, että Yhdysvalloissa EV-D68-tyyppisen enteroviruksen epäillään aiheuttaneen pienillä lapsilla poliota muistuttavia, halvauksenkaltaisia oireita.

Kyseessä on akuutiksi velttohalvauksen oireyhtymäksi (AFM, acute flaccid myelitis) kutsuttu, sairaalahoitoa vaativa neurologinen tila, jossa yksi tai useampi raaja menettää toimintakykynsä.

Eri puolilla Yhdysvaltoja raportoitiin heinä-elokuussa lapsilla EV-D68-enterovirusta poikkeuksellisen paljon, mikä on herättänyt pelon sinänsä harvinaisten AFM-tapausten lisääntymisestä.

Terveysviranomainen (CDC) antoi 9. syyskuuta ohjeistuksen, jossa se kehotti terveydenhuollon ammattilaisia olemaan tarkkana ja epäilemään enterovirusta tilanteissa, joissa lapsilla on sairaalahoitoa vaativia hengityselinten sairauksia. Terveydenhuollossa on CDC:n mukaan lähiviikkoina varauduttava myös siihen, että AFM-tapaukset saattavat lisääntyä.

”Pyydämme, että erityisesti elokuun ja marraskuun välisenä aikana harkitsette vakavasti AFM:n mahdollisuutta potilailla, joilla on akuutti veltto raajojen heikkous hengityselinten sairauden tai kuumeen jälkeen", CDC neuvoi.

AFM:ään ei ole olemassa rokotetta tai parantavaa lääkettä, mutta lääkärit suosittelevat hoidoksi fysioterapiaa tai toimintaterapiaa.

”AFM on todella harvinainen, mutta se on jotakin, mitä et halua jättää diagnosoimatta”, sanoo New York Timesissa tohtori Amy Arrington Texasin Children´s Hospitalista.

”Näiden neurologisten oireiden kanssa vastaanotolle saapuvien lasten toipumisen kannalta on hyvin kriittistä päästä hoitoon ja kuntoutukseen heti varhaisessa vaiheessa”, Arrington sanoo.

116 enterovirustyyppiä

Koronapandemian rajoitustoimien vähentyessä enterovirusten aiheuttamien infektioiden määrä on lisääntynyt maailmanlaajuisesti kuluvan syksyn aikana.

Tyksin alueella lasten sairaalahoidon tarve ei sen vuoksi kuitenkaan ole lisääntynyt.

”Tällä hetkellä ei ole yhtään todettua enterovirustapausta osastolla”, lasten infektiotautiopin professori, lasten ja nuorten vuode-osaston osastonylilääkäri Ville Peltola Tyksistä sanoo tiedotteessa.

Viime viikkoina Tyksissä on muutoin koko ajan ollut muutamasta noin viiteen enteroviruspotilasta osastolla samaan aikaan.

Tytti Vuorisen mukaan enteroviruksia tunnetaan 116 virustyyppiä. Ne aiheuttavat tyypillisesti hengitystieinfektioita ja erilaisia rokkotauteja.

”Myös keskushermostoinfektiot, kuten aivokalvojen tulehdus ja aivotulehdus ovat mahdollisia", Vuorinen sanoo.

Ville Peltolan titteliä tarkennettu 20.9.2022 klo 14:22.

LUE MYÖS:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar