Leta i den här bloggen

söndag 24 maj 2009

Tuhkarokkovirus, Morbillivirus MeV, MPR

TUHKAROKKOKUOLLEISUUS ja TUHKAROKKOROKOTTEEN KATTAVUUS MAAILMASSA

Tuhkarokkovirus aiheuttaa lapsissa johtavan kuolinsyyn vielä nykyaikana, vaikka nykyään onkin jo turvallisia ja ekonomisia rokotteita estämässä tautia.

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/morbilli.html

(Oma kommentti: Minä joka olen syntynyt 1946 ja nuoremmat sisarukseni kuuluimme siihen sukupolveen, joka sairasti tuhkarokon lapsena ilman rokotteita. Meillä oli tietysti asianmukainen hoito, kuumetta alentavaa Hotapulveria, lepoa, huone pilkkopimeänä impregnoiduilla sota-ajan jäljiltä käytetyillä pimennysverhoilla, sillä kuume ja rokko tekivät silmät kipeiksi. Tauti oli niin tarttuva, että kaikki lapset sairastivat samoihin aikoihin. Iho oli tietysti kuin tuhkainen rokko. Muistan, että sairastin tuhkarokon silloin kun olympiasoihtu meni läpi Suomen ja pysähtyi meidänkin kylälle kansalaissodan muistomerkin lähelle ja vaikka oli tuhkarokkokuumetta vielä pikkuisen jäljellä, niin kyllä olympiasoihtuviesti 1952 piti nähdä).

Yli 95% tuhkarokkokuolemista tapahtuu matalan tulotason maissa, joissa kansanterveyden puitteet ovat kehnot. Tuhkarokkorokotteesta on saatu paljon hyötyä väestöissä. Tuhkarokkokuolemat ovat pudonnet 74% vuosina 2000-2007 kautta maailman. Jopa 90% putoama mortaliteetissa on tapahtunut Välimeren alueella ja Afrikan alueissa.

Vuonna 2007 sai noin 82% maailman lapsista tuhkarokkorokotuksen yksivuotiaana rutiiniterveyspalveluiden kautta. Vuonna 2000 oli samainen luku 72%. Kaksi rokoteannosta suositellaan jotta varmistetaan immuuniteetin kehittyminen, koska 15% lapsista ei sa yhdestä rokotteesta riittävää immuunisuojaa.

TUHKAROKKO (measles, mässling) on hyvin tarttuva , vakava viruksen aiheuttama tauti.


TUHKAROKKO on johtava kuolinsyy nuorten lasten joukossa globaalisti rokotteesta huolimatta. Arviolta kuoli 197 000 ihmistä tuhkarokkoon vuonna 2007. Näistä suurin osa on alle 5 vuotiaita lapsia

TUHKAROKKOA aiheuttaa PARAMYXOVIRUS-perheen virus (morbillivirus, tuhkarokkovirus, mässlingvirus) .

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/massling/

TUHKAROKKOVIRUS kasvaa normaalisti nielun takaseinämän ja keuhkojen soluissa. Se on ihmisen tauti eikä sitä tunneta eläimestä.

TÄSMÄROKOTEKAMPPANJAT vähentävät tuhkarokkokuolemia. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 on 576 miljoonaa lasta korkean riskin maissa rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Tämän jakson aikana globaalit tuhkarokkokuolemat vähenivät 74%. Suurin terveydellinen hyöty rokotuksesta niitetään Välimeren maissa ja Afrikassa. Kuolleisuus laski siellä 90 % ja vastaavasti 89 %.

( Nyt kun on olemassa hyvä rokote, on harvinaisempaa rokotuksen vastustajien löytyminen, mutta ikävä kyllä aina on uskalikkoja joukossa).

MISTÄ TUNNISTAA TUHKAROKON?

ENSIMMÄISET TAUDIN MERKIT ovat korkea kuume, joka alkaa 10- 12 päivää virusaltistuksesta ja kestää 4-7 päivää. Nenä vuotaa, on yskää, silmät ovat punaiset ja vuotavat ja poskien sisälimakalvolle voi tulla pieniä valkoisia pilkkuja alkuvaiheessa. Muutaman päivän kuluttua tulee rokko, tuhkarokko, tavallisesti kasvoihin ja kaulan yläosaan. Kolmessa päivässä rokko leviää periferiaan ulottuen käsiin ja jalkoihin asti. Sitten rokkoa kestää 5-6 päivää ja sitten se vaimenee. Rokkoihottuma tulee keskimäärin 14 päivän jälkeen altistuksesta virukselle ( 7- 18 päivää) . ( Sana tuhkarokko kai tulee suomenkieleen siitä että se on sellainen kuivan hilseilevä rokko parantuessaan ).

TUHKAROKKOTAUTI ( measles, mässling) on tavallisesti aika vakava tauti. Vaikeita rokkoja nähdään aliravituilla lapsilla, erityisesti niillä, joilla on A-vitamiinin puute tai joiden immuunisysteemi on HIV/AIDS-taudista tai muista taudeista kärsinyt.

( Ps. Minä ja sisareni, jotka kasvoimme Suomessa aikaan kun ei ollut rokotteita, ei AD-tippoja eikä rikasteita ravinnossa, saimme Apteekin Vitol-suklaata, johon oli asetettu A ja D vitamiineja, sekä Klorofyllipurukumia, jossa tuli K-vitamiinia sekä kalanmaksaöljyä. Maksaravintoa oli kerran 2 viikossa, joten siitä sai myös A-vitamiinia ja foolihappoa) .

KOMPLIKAATIOT jotka tuhkarokkoon liittyvät, ovat ne jotka yleensä aiheuttavat mortaliteetin. Komplikaatioita sattuu tavallisimmin alle 5 vuotiaille lapsille tai yli 20 vuotiaille aikuisille. Kaikkein vakavin komplikaatio on SOKEUS, AIVOTULEHDUS (enkefaliitti, koska virus aiheuttaa aivojen turpoamista), VAIKEA RIPULI ja siitä johtuva DEHYDRAATIO (kehon liika kuivuminen) , KORVAINFEKTIOT tai VAIKEA HENGITYSTIE-INFEKTIO kuten PNEUMONIA. Niinkin korkea prosentti kuin 10% tapauksista johtaa kuolemaan aliravitsemustilaa kärsivässä väestössä ja niillä, joilta adekvaatti terveydenhoito (neuvolatoiminta ym) puuttuu.

IMMUNITEETTI kehittyy niille, jotka toipuvat tuhkarokosta ja tämä vastustuskyky kestää koko iän.

KENELLÄ ON TUHKAROKON RISKI?

Rokottamattomat nuoret lapset ovat korkeimmassa tuhkarokon ja sen komplikaatioitten ja kuoleman riskissa. Kuka tahansa henkilö, jota ei ole rokotettu tai joka ei ole toipunut aikaisemmin sairastetusta tuhkarokosta, voi infektoitua.

Tuhkarokko on edelleen tavallinen tauti kehitysmaissa-erityisesti eri osissa Afrikkaa, itäisellä Välimeren alueella ja Aasiassa.

Yli 20 miljoonaa ihmistä sairastuu vuosittain tuhkarokkoon. Aivan selvä enemmistö kuolemantapauksista (yli 95%) tapahtuu köyhissä maissa ja kansanterveydenhuollon infrastruktuurin puutteellisuuden vallitessa.

TUHKAROKKOPURKAUKSET voivat olla erityisen tappavia niissä maissa, jotka ovat toipumassa luonnonkatastrofista tai jostain konfliktista ( Nyt: Sri Lankan tamilien leirit) . Koska silloin terveydenhuollon infrastruktuuri on vaurioitunut , rutiini rokotusohjelmat keskeytyvät. Myös ihmisten kertyminen asumaan leiriolosuhteissa lisää suuresti infektioriskiä.

TUHKAROKON LEVIÄMINEN

Tämä hyvin tarttuvainen virus leviää yskittäessä ja aivastettaessa, henkilöitten ollessa lähikontaktissa tai suoralla kontaktilla infektoituneeseen nenä tai nielueritteeseen.

Virus pysyy aktiivina ja tarttuvana ilmassakin tai infektoituneilla pinnoilla jopa kaksi tuntia. Se voi välittyä infektoituneen henkilön kautta jo neljä päivää ennen kuin rokko alkaa ja neljä päivää rokon puhkeamisen jälkeen.

TUHKAROKKOPURKAUKSET voivat johtaa EPIDEMIOIHIN joista seuraa monia kuolemantapauksia, erotyisesti nuorilla, aliravituilla lapsilla.

Niissä maissa, joista tuhkarokko on miltei eliminoitu, uudellen infektoitumisia aiheuttaa muista maista peräisin olevat infektiofokukset.

HOITO

Vaikeitten komplikaatioitten välttämistä on hyvän ravitsemustilan ylläpito, riittävä nesteensaanti ja adekvaatti dehydraation hoito WHO:n suosittelemalla rehydraatioliuoksella , minkä tarkoitus on korvata nesteet ja muut essentiellit aineet, joita menetetään ripulissa ja oksennuksissa. Antibiootteja pitäisi käyttää silmäinfektion tai korvainfektion ja pneumonian hoitoon.

Kehitysmaissa kaikkien tuhkarokkoa potevien lasten tulisi saada kaksi A-vitamiini-supplementtia , jotka annetaan 24 tunnin välein. Tämä saattaa suojata silmävaurioilta ja sokeudelta. A-vitamiinin on havaittu vähentävän 50%:lla tuhkarokkoperäisiä kuolemantapauksia. (Komemntti: Roche omaa A-vitamiinitabletin Arovit)

TUHKAROKON PREVENTIO

Lasten rutiinirokottaminen ja joukkorokotuskampanjat valtioissa, joissa on paljon tuhkarokkotapauksia ja tuhkarokon aiheuttamaa kuolemaa- tässä on avain strategia kansaterveydenhoidossa globaalien tuhkarokkokuolemien vähentämiseksi. Tuhkarokkorokotetta on käytetty noin 40 vuotta ja se on tehokas sekä vähäkustannuksinen. Maksaa alle yhden dollarin immunisoida yksi lapsi tuhkarokkoa vastaan.

Tuhkarokkorokote kombinoidaan usein vihurirokkorokotteen kanssa(Rubella) ja /tai sikotautirokotteen (Parotitis, mumps) ”MPR” rokotteeksi maissa, joissa näistä taudeista on onglemaa. Niiden teho on yhtä hyvä, jos ne annetaan yksitellen tai yhdessä.

GLOBAALI OHJELMA

WHO ja UNICEF tekevät yhteistyötä alentaakseen globaalia tuhkarokkokuolleisuutta 90%:lla vuoteen 2010 mennessä. Tähän strategiaan kuuluu

Vahva rutiini-immunisaatio lasten täytettyä 1 vuoden.

Toinen mahdollisuus tuhkarokkoimmunisaatioon on joukkorokotuskampanjoitten aikana, jsossa varmistetaan , että kaikki lapset saavat ainakin yhden rokoteannoksen.

Tehokas taudinvalvonta kaikissa maissa, jotta tunnistetaan nopeasti tuhkarokon purkaus ja vastataan asianmukaisesti tilanteeseen.

Parempi tuhkarokkotapausten hoito, johon sisällytetään A-vitamiinilisät, antibiootti jos tarvitaan ja yleishoito, mikä estää komplikaatioita.

HUOM

MPR rokotteen ”R” ja ”P”

ROKOTE VIHURIROKKOA VASTAAN

Rubella viruksen ssRNA on (+) sense genomi. Se on ryhmää IV.
Togaviridae
Genus Rubivirus;
species: Rubella virus
http://en.wikipedia.org/wiki/Togavirus

ROKOTE SIKOTAUTIA VASTAAN

MPR rokotteen ”P” parotiittivirus, on myös (-) sense ssRNA Ryhmää V.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/passjuka/
Parotiittivirus MuV kuuluu
perheeseen PARAMYXOVIRIDAE, PARAMYXOVIRINAE kuten MeV .
Niillä on molemmilla (-)sense ssRNA genomi. Ne ovat ryhmää V.

Morbillivirus genus:
MeV (measles virus), tuhkarokkovirus (On siis rokote!)

Rubulavirus genus:
MuV (mumps virus), sikotautivirus (On rokote !)

http://www.lerner.ccf.org/virology/banerjee/images/Slide3.JPG

http://en.wikipedia.org/wiki/Virus_classification#RNA_viru

24.5.2009 19:59

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar