Leta i den här bloggen

lördag 16 maj 2009

Ixoides spp. Terve punkki (Tick) ja viruksen saanut punkki

Kaikki punkit eivät aiheuta punkkienkefaliittia. Punkki on muuten ruotsiksi"fästing"ja englanniksi"tick".

Terve punkki voi purra jotain infektoitunutta eläintä tai ihmistä ja tässä viremisessä veriateriassa saa punkinkehoonsa virusta. Tämä on taudin leviämisen "vireminen tie". Jyrsijä voi toimia tässä punkin saastuttajana.

Non-vireminen tie tapahtuu punkkilaumassa (punkkikolonisaatiossa), jota sijaitsee nahassa tai ihossa ja punkit tartuttavat toisiaan iholla tai nahan päällä. Punkit oikein laiduntavat lampaissa ja vuohissa esiintyvissä ihokolonisaatioissaan tai sitten ne voivat käyttää jyrsijöitä.

On hyvä kesäaikoina pitää punkkisyyni, kun tulee ulkoa.

Kaikki punkit eivät aiheuta punkkienkefaliittia. Punkki on muuten ruotsiksi"fästing"ja englanniksi"tick".

Terve punkki voi purra jotain infektoitunutta eläintä tai ihmistä ja tässäviremisessä veriateriassa saa punkinkehoonsa virusta. tämä on"vireminen tie". Jyrsijä voi toimia tässä punkin saastuttajana.

Non-vireminen tie tapahtuu punkkilaumassa (punkkikolonisaatiossa), jota sijaitsee nahassa tai ihossa ja punkit tartuttavat toisiaan iholla tai nahan päällä. Punkit oikein laiduntavat lampaissa ja vuohissa esiintyvissä ihokolonisaatioissaan tai sitten voivat käyttää jyrsijöitä.

On hyvä kesäaikoina pitää punkkisyyni, kun tulee ulkoa.

Paljon lisätietoa näistä hämähäkkieläinten lahkoon kuuluvista vektori-hyönteisistä saa mm lähteestä

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/punkit.html

Ruotsalaiset, jotka oikein inhoavat kaikkia itikoita, hyttysiä, punkkeja ym ilmassa eläviä vektoripartikkeleita ja harrastavat miljöön ilman tekemistä kristallin kirkkaaksi- ehkä enemmän kuin muut kansat maailmassa-, antavat myös punkeista ruotsalaiset ohjeet.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/tbe/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar