Leta i den här bloggen

lördag 16 maj 2009

FMD, Aftovirus, karjan suu-ja sorkkatauti. (Picornaviridae)

FAO kertoo sivuillaan suu ja sorkkatauti-ongelmasta eräissä maissa
Suu-ja sorkkatauti vitsaus (Foot and mouth disease, FMD) vaivaa parhaillaan 14 maata Länsi-Aasiassa ja Keski-Idässä. Tämä aftovirus on maailman vanhimpia viruksia, löydetty jopa Egyptin pyramideistakin.

http://www.fao.org/news/story/en/item/19440/icode/Virus FMD, seitsemän immunologisesti erotettavaa serotyyppiä, Genomi on s(+) RNA virus,
http://www.iah-virus.org/
http://www.picornaviridae.com/aphthovirus/fmdv/fmdv.htm

Serotyypit ovat: O, A, C, Asia 1, South African Territories (SAT) 1, SAT 2 and SAT 3.

Aftovirus ryhmää http://www.picornaviridae.com/aphthovirus/aphthovirus.htm
http://education.expasy.org/images/Aphthovirus_genome.jpg
Picornaviridae. Näillä on omaa tyypillistä replikoitumista.
http://www.picornaviridae.com/
http://www.microbiologybytes.com/virology/3035pics/Picorna2.gif
PICORNAVIRALES
http://www.picornavirales.org/

Tämän FMD taudin asiantuntijat ovat kokoontunet Roomassa 28-30. huhtikuuta 2009 ja he ovat tehneet sopimuksen Läntisen Euraasian alueella raivoavan taudin kontrolloimisesta, ettei se pääsisi Euroopan ja Pohjois-Afrikan alueelle, sillä vakavia epidemioita on ollut Keski-Idän maissa. Tämän tuhoisan eläinepidemian tiimoilta pidettiin 38. istunto FAO:ssa (FAO European Commission on Foot-and-Mouth Disease in Rome, EuFMD Commission).
On tehty eri viranomaisia synkronisoiva suunnitelma taudin kontrolloimiseksi ja tavoite on juurtaa FMD näistä maista vuoteen 2020 mennessä.

Alkuvuodesta 2009 oli taudinpurkaus Irakissa. Todettiin yli 130 tapausta keski- ja etelä-Irakissa. Samaa viruskantaa havaittiin myös Bahrainissa, Kuwaitissa, Libanonissa ja Libyassakin.
FMD on hyvin tarttuvainen tauti ja se sairastuttaa sorkkaeläimiä, kuten karjaa, lampaita ja possuja, vaikka se vain harvoin tarttuu ihmisiin, niin köyhän kansan proteiinin hinta nousee ja maanviljelijäin tulot vähenevät.

FMD tyyppi A on erityisen vaarallinen hyötykarjalle ja sen suhteen on vaikea pitää varalääkkeitä, koska viruskanta on evoluutiossa ja mutatoituu nopeasti. Tyypi A FMD katsotaan endeemiseksi Turkissa, Iranissa ja Pakistanissa. Nyt vaikuttaa siltä, että näissä maissa tautitapaukset ovat lisääntymään päin ja siirtymässä muuallekin alueelta, onhan tavattu tautia jo Libyasta.

Useimmat aluehallinnot panostavat vahvasti taudin kontrolliin ja FAO antaa apuaan. Nyt parannetaan varhaisvaroitusjärjestelmää, ehkäisyä ja taudinpurkausten hallintakeinoja ja annetaan eurooppalaista asiantuntijatukea- ja tekniikan vahvistusta.

Tämä tapahtuu OIE-FAO:n globaalisissa raameissa ja ohjelma on GF-TADS lyhennyksenä:
(Global Framework for the Progressive Control of Trans-boundary Animal Diseases).

Irakissa konflikti on tuhonnut veterinääripalvelut ja FAO panostaa suuresti juuri sinne koettaessaan elvyttää Irakin eläinterveydenhuollon palveluja. Pakistanissa on myös tuntuva samantapainen ohjelma menossa keski-Aasian tarttuvien eläintautien kontrolloimiseksi. Myös Trans-Kaukasia, Iran ja Syyria saavat FAO.n tukea FMD-kontrolliohjelmiinsa.
Lihantuonti eri maihin Keski- ja Lähi-Idästä on laajenemaan päin erään väestönosan vaateiden takia ja tämä taas lisää riskiä rajanylittävistä infektioista. Valvontaan, taudinhavaitsemiseen ja kontrolliin tarvitaan panostusta.

Minkälainen eläintauti on suu-ja sorkkatauti? Foot-and-Mouth Disease (FMD)

FMD on hyvin tarttuva virustauti, joka aiheuttaa rakkuloita eläinten turpaan ja sorkkiin. Aikuiselle eläimelle tauti on harvoin tappava, mutta se aiheuttaa paljon karjatalous produktion alenemaa ja kansainväliseen karjantuotekauppaan huomattavia rajoituksia. Nuoressa karjassa taas voi olla vaikea-asteista kuolleisuutta, erityisesti lampaissa ja porsaissa. Nälkää kärsivissä ja köyhissä maissa tauti on suoranainen vitsaus ja katastrofaalinen kriisitilojen pahentaja.

Taudin maantieteellinen esiintyminen Geographical Distribution

FMD on endeeminen ja prevalenssi on korkea Afrikassa, Keski-Idässä ja Aasiassa ja sitä esiintyy myös E-Amerikassa, Euroopassa, P-ja Keski-Amerikassa. Mutta Tyynen meren valtiot ja Karibia ovat alueita, missä sitä ei esiinny.

Viimevuosien epidemioista 2005- 2006 on oma artikkelinsa.
(Read the Focus on Foot-and-Mouth Disease – Situation worldwide and major epidemiological events in 2005-2006)

Pandemisia FMD tauteja on myös nähty ja sellaiset kohtavat useaa maata. Silloin on ollut kyse jostain uudesta viruskannasta kuten tyyppi O ( uusi PanAsia kanta) uusi yleisaasialainen kanta, tai tyyppi A (erityisesti A-Iran 05- kanta) tai Asia-1, etelä ja länsi-Aasiassa raivonnut tauti, joka ulottui Keski-Itään.

Epideemiset trendit Afrikan alueella ovat olleet huonommin havaittavissa, koska viruksen tyyppaus on vähempää. Etelä-Amerikassa FMD näyttää rajoittuvan kahdelle alueelle, mutta nämä alueet saattavat toimia naapurissa olevien virusvapaitten alueiten taudinlähteenä, joten ne ovat esteenä taudin juurtamiselle pois mantereelta.

Miten FMD serotyypit jakautuvat?

Tyyppi O: Aasia, osia Afrikasta ja Etelä- Amerikasta sekä viimeaikaisia taudinhyökkäyksiä Englantiin ja länsi-Eurooppaan .

Tyyppi A: Aasia, osia E-Amerikasta ja Afrikasta, satunnainen, mutta hyökkäyksiltään tuhoisa ja ilmentänyt uutta antigeenivarianttia eräillä raja-alueilla keski-Idässä.

Tyyppi Aasia-1: On leviämässä itää kohti, Kiinan ja Korean DPR:ään asti vuonna 2007

Tyyppi SAT-1-2 . Sub-Saharan Afrikka. SAT3: Etelä-Afrikka.

Tyyppi C. Tämä on ehkä kadonnut. Viimeksi tätä tavattiin Brasilian sademetsistä.

Viimeisimmät pandemiat nimiltään:

Pandemic Pan-Asia strain of type O FMD virus, 1990 – 2001. Tässä mainitaan tapauksia Englantiin, Ranskaan ja Hollantiin asti.

Pandemic New PanAsia strain of type O. Tässä mainitaan Euroopan rajamaat kuten Turkin Traakia

Type A Iran 05 spread in west Asia. Tämäkin tuli Euroopan rajalle Turkkiin.

Type Asia-1, genotype II. Tämä tuli Eurooppaan Venäjälle asti.
http://www.fao.org/ag/againfo/programmes/en/empres/disease_fmd.asp
http://www.iayork.com/Images/2007/7-19-07/B0003384.jpg

15.5.2009 16:07

Ps. Ruotsalainen informaatio tästä zoonoosista:
Mul –och klövsjuka
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/mul-och-klovsjuka/

PS. Historiasta:

Saksalaiset Friedrich A. Löffler (1852—1915) ja Paul Frosch (1860—1928) osoittivat vuonna 1898 suu- ja sorkkataudin aiheuttajan ensimmäiseksi bakteerifiltterin läpäiseväksi ja bakteereja pienemmäksi taudinaiheuttajaksi eläimillä. Schautyr oli jo vuonna 1893 onnistunut siirtämään taudin ihmisestä nautaan ja todistanut siten, että ihmisen Stomatitis aphthosa oli sama tauti kuin nautojen suu- ja sorkkatauti.

Bakteereja pienempien taudinaiheuttajien, joita oli alettu nimittää yleisesti viruksiksi, oli nyt osoitettu aiheuttavan sairauksia sekä kasveilla että eläimillä ja ihmisellä.(Lähde: A Forsius.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar