Leta i den här bloggen

torsdag 14 maj 2009

CSFV (Pestivirus) ja ASFV (Asfivirus) Flaviviridae) karjujen vaivoina . Zoonooseja.

Maailman sikakannalla taitaa olla tautien aika muutenkin kuin tavallista enemmän influenssoja. Niissä on ns (2) Afrikkalaista sikakuumetautia (ASFV).

Tämä ei ole ns.(1) klassista sikakuumevirusta (CSFV)kuitenkaan, josta nyt otan pienen suomennosen.

Tämä CSF virus kuuluu FLAVIVIRUSTEN ryhmän ja on Pestiviruksia. Tautia on sanottu myös hog cholera- taudiksi, karjukoleraksi tai pig plaque, possurutoksi ja siihen sairastuu porsaat ja metsäkarjut (wild boar). Hog cholera virus on RNAviruksia ja omaa yksinkertaisn plus senseRNA rihman genominaan eli se on ryhmän IV viruksia , kertoo Wikipedia.
Group IV ((+)ssRNA) Flaviviridae, Pestivirus
www.fli.bund.de/uploads/pics/PestVirus.jpg
http://education.expasy.org/images/Pestivirus_virion.jpg
Classical swine fever virus. CSFV
http://www.vuz.uni-luebeck.de/tpic01-600.jpg
http://www.rlc.fao.org/es/prioridades/transfron/ppc/pdf/Virus_res.pdf
(Ja tätä ei tule missään muotoa sekoittaa ihmiskunnassa nyt kiertävään A/ H1N1 sika fluenssavirukseen).

Zoonoosi sikakuumetauti CSFV tekee eläimissä kuumeen, ihovaurioita ja kramppeja ja pikkupossut menehtyvät kahdessa viikossa, joten se on ekonomisesti merkitsevä karjan tauti. Tautia on aiemmin esiintynyt Aasiassa,Keski- ja Etälä-Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa. Englannissa oli taudinpurkaus vuonna 2000. USA:sta tauti saatiin poiskitkettyä 1978. Tautia ei esiintyne Australiassa, Kanadassa, Irlannissa, Uudella Seelannilla ja Skandinaviassa. Ruotsissa on tavattu viimeksi tätä tautia vuonna 1944 ja sen nimenä on svinpest.
www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/svinpest/
Filippiineillä oli taudinpurkaus vuonna 2007.

PS:
Mitä tulee ryhmään FLAVIVIRIDAE, siinä on ihmiskunnallekin merkittäviä patogeeneja.

PESTIVIRUS sukuun mainitaan tässä zoonoosien puolelta
Bovine viral diarrhea virus (BVDV-1, BVDV-2),
Classical Swine Fever virus (CSFV),
border disease virus (BDV) of sheep f
Näillä on suuri ekonominen merkitys karjatalouteen ja tätä kautta ihmiskuntaan, kosk a kyse on elintarvikelähteestä, jota menetetään.

FLAVIVIRUS sukuun kuuluu
TBEV, tick borne encephalitis virus,
keltakuumevirus,
yellow fever virus
dengue virus

HEPACIVIRUS suvussa on ihmisen hepatiitti C virus, human hepatitis C virus (HCV). Ihmisen HCV C-hepatiittivirus
Human hepatitis C virus (HCV) genomi on organisoitunut enemmänkin pestiviruksen mallisesti kuin flaviviruksen mallisesti. Kautta maailman noin 130 miljoonaa ihmistä kärsii HCV-infektiosta. Nämä infektiot ovat pääsyy ihmisen maksakirroosiin (cirrhosis hepatis) ja hepatosellulaarisiin syöpiin ( carcinoma hepatocellulare). Ei mikään merkityksetön virus! Nykyiset terapiat pystyvät selvittämään sitkeän viruksen vain osasta potilasjoukkoa. Sen takia tälläkin alueella tarvitaan jatkotutkimuksia, jota pystytään identifioimaan viruksen kohteet ja tarvittaisiin myös kiireellisesti uusia antiviraaleja lääkeaineita. Tämän artikkelin tutkijaryhmä identifioi HCV proteaasin NS2-3 alueessa, sen funktion ja säätelyn molekyylitasossa erityisesti vertaillen näitä pestiviruksissa tavattaviin vastaaviin osiin.LÄHDE: Lyypekiläinen tutkimus http://www.vuz.uni-luebeck.de/tautz.htm?&sprache=gb

(2) ASFARVIRIDAE, ASFI virus nykyaan ilmenevän afrikkalaisen sikakuumetaudin aiheuttajana
(Huom: On olemassa yleisempi zoonoosi kuin CSFV ja se on Afrikkalainen sikakuumetauti, jossa on kyse toisesta viruksesta, dsDNA genomisesta (ryhmä I) Asfivirus, Asfarviridae family. Sikakannalla taudin oireet kuitenkin ovat aika samanlaisia kuin klasissisessa sikakuumevirus taudissa CSFV.
http://en.wikipedia.org/wiki/African_swine_fever_virus
Sattumoisin tätä ASF virusta alkoi esiintyä läntisellä pallonpuoliskolla samaan aikaan kuin AIDSia ja siitä tehtiin briljantti pinnallinen johtopäätös, että taudeilla olisi jotain assosiaatiota keskenään. Jopa Lancetissa oli artikkeli 1986, että asiaa epäiltiin. Mutta nykyään tiedetään että AIDS aiheutuu ss(+) RNA genomisesta immuunivajeviruksesta HIV eikä sillä ole mitään yhteyttä ds DNA genomiseen ASFV , asfivirukseen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar