Vuonna 2006 julkaistiin tämä väitöskirja, jossa kahta Eestissä esiintyvää virusta tutkittiin. Toinen on jyrsijävälitteinen ja toinen punkkivälitteinen tauti, vaikka sekin käyttää esim. jyrsijää kiertokulussaan.
LÄHDE: Golovljova Irina Viral zoonoses in Estonia.
(1) Hantaviruses and (2) tick-borne encephalitis virus identification, prevalence, serology and genetic relationship. Karolinska Institutet 2006. ISBN: 91-7140-664-6
Otan tähän ensin punkkienkefaliitin TBEV, joka on joka kesän uhka täällä Pohjoismaissa ulkona liikkujille.
TBEV punkkienkefaliittivirus (tick borne encephalitis virus) on jyrsijöistä riippuva omalla tavallaan?
VIRUS: TBEV saa nimensä englantilaisista sanoista tick borne, punkkisyntyinen.
VEKTORI: Punkki taas kuuluu hyönteisiin Arthropoda, joten se on myös ARBOvirus ,”arthropod-borne virus”, hyönteissyntyinen, ja välittyy ihmiseen kroonisesti infektoituneesta hyönteisestä, tässä: punkista.
TAUTI: Punkkiperäinen aivotulehdus (TBE), punkkienkefaliitti, jota TBEV (TBE virus) aiheuttaa, on selkeästi tunnistettavissa oleva vakava terveysongelma Eestissäkin. 1990-luvun alussa kuolleisuus tähän punkkienkefaliittiin nousi Eestissä jatkuvasti, varsinkin vuonna 1997 ja pysyttelee vielä nykyään eräänä korkeimmista koko Euroopassa. Ennen tätä väitöskirjaa tiedettiin vain hyvin vähän siitä, millä tavalla punkkienkefaliittivirus suorittaa kiertokulkunsa Eestissä ja miksi kuolleisuus juuri Eestissä on niin korkea. Sen takia tämän väitöskirjan toisena tarkoituksena oli eristää ja analysoida eestiläisiä TBEV kantoja.
VIRUKSEN ALATYYPIT: Tutkimustulokset osoittivat, että kaikkia tunnettuja alatyyppejä siis kolmea TBEV alatyyppiä esiintyy Eestissä sikerminä.
W-TBEV, Western TBEV, läntinen punkkienkefaliittivirus
S-TBEV, Siperian TBEV, siperialainen punkkienkefaliittivirus
FE-TBEV, FarEastern TBEV , Kauko-Idän punkkienkefaliittivirus
Fylogeneettisessä analyysissä havaittiin S-T13EV ja W-T13EV alatyyppien sikermiä (cluster) ja ne ovat myös kantoja, joita esiintyy Latviassa ja Liettuassa. Tämä osoittaa, että TBEV-variantit muodostavat geografisia sikermiä.
S-TBEV alatyypeissä näyttivät balttialaiset kannat muodostavan omaa linjaansa.Tämä uusi linja on taas erotettavissa selvästi Siperian ja Kauko-Idän punkkienkefaliittivirukset käsittävästä lnjasta. Tutkijat pystyivät myös havaitsemaan erään aivan tyypillisen merkitsijäkohdan näissä balttilaisissa S-T13EV kannoissa ja se oli E-proteiinisekvenssin asemassa 175 oleva aminohappo.
Sitä vastoin alatyypeissä FE-T13EV balttilaiset kannat Eestistä ja Latviasta eivät ryhmity yhteen em paikallisten kantojen kanssa, vaan niillä on lähin yhteinen alkulähde sama kuin kauko-Idän ja Uralin kannoilla.
LÄHDE: Characterization of tick-borne encephalitis virus from Estonia. Golovljova I, Vene S, Sjolander KB, Vasilenko V, Plyusnin A, Lundkvist AJ Med Virol, 2004; 74(4): 580-8
- Mitä PubMed lähteestä löytää?
- LÄHDE: Sumilo D, Asokliene L, Avsic-Zupanc T, Bormane A, Vasilenko V, Lucenko I, Golovljova I, Randolph SE. Behavioural responses to perceived risk of tick-borne encephalitis: vaccination and avoidance in the Baltics and Slovenia. Vaccine. 2008 May 19;26(21):2580-8. Epub 2008 Apr 3.Oxford, UK.
Punkkienkefaliitti lisääntyi huomattavasti Baltiassa ja Sloveniassa 1990 luvun alussa, mutta sitten väheni paikoitellen.TBE-insidenssin ja rokotteen suhteen tehtiin analyysejä 1970-2005 ja täsmärokoteohjelmaa suositeltiin
Uusi kuvaus TBE:stä (PubMed)ja yhteenveto
- LÄHDE: Lindquist L, Vapalahti O.Tick-borne encephalitis. Lancet. 2008 May 31;371(9627):1861-71.Department of Medicine and Clinic for Infectious Diseases, Karolinska Institute
TBEV ( Tick borne encephalitis virus) on flavivirus, jota Ixodes spp. punkit ( ticks) välittävät laajalti Länsi-Euroopasta aina Japanin itä rajoille asti. TBEV aiheuttaa akuuttia meningoenkefaliittia, johon voi liittyy myeliitti. Sairastumisen kuva riippuu iästä ja sairastuvuus on suurin aikuisilla, joista puolet kehittää enkefaliitin (aivotulehduksen). Kolmasosa potilaista saa pitkäaikaiset jälkiseuraamukset (sequelae) ja niihin liittyy usein kognitiivinen dysfunktio (cognitive dysfunction) ja huomattava elämänlaadun alenema ( impairment of Quality of Life, QoL). Tautia puhkeaa siellä täällä paikoittaisissa endeemisissä eurooppalaisissa alueissa, missä ilmasto ja ekologiset olosuhteet sopivat viruksen kiertokululle. Ilmaston muutos ja nykyaikaiset vapaa-ajanviettotavat altistavat yhä useampia ihmisiä punkinpuremille ja tästä johtuukin taudintapausten lisääntymä, vaikka on tehokkaita rokotteita olemassa. Serologinen diagnoosi on tavallisesti suoraan varmentava. Taudille ei ole mitään spesifistä hoitoa ja pääasiallinen estohoito on immunisaatio ( rokottaminen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar