Leta i den här bloggen

lördag 22 juli 2023

Turun Sanomat kertoo: Suomen turkiseläinten lintuinfluenssa on peräisin villilinnuista lokeista

 

Länsi-Suomessa turkistarhoilla havaittujen H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirusten taudinaiheuttajaksi on alustavien tuloksien perusteella vahvistunut erityisesti lokkien keskuudessa kiertävä viruslinja, tiedottaa Ruokavirasto. Tulokset viittaavat luonnonvaraisten lintujen osallisuuteen viruksen leviämiseen turkistarhoille.

Osassa turkistarhoilta kerätyistä näytteistä oli havaittavissa viitteitä siitä, että viruksessa on tapahtunut muuntumista, joka edesauttaa viruksen monistumista nisäkässoluissa, muun muassa aiemmin jo tunnettu PB2-E627K-mutaatio. Kyseisen mutaation ei kuitenkaan tiedetä lisäävän viruksen kykyä tarttua ihmiseen.

Viruksen perimän sekä siinä tapahtuvien muutosten tutkimista voidaan käyttää epidemiaselvitysten tukena tartuntalähteen ja tartuntaketjujen selvittämisessä sekä oikea-aikaisten ja -laajuisten torjuntatoimien täytäntöön panemisessa.

Ruokavirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jatkavat epidemian selvittämistä yhteistyössä Aluehallintoviraston sekä kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Lue lisää: Suomeen perustetaan tartuntavyöhyke lintuinfluenssan torjumiseksi – kattaa myös Varsinais-Suomen maakunnan

Siipikarja määrätään sisätiloihin 12 kunnassa Varsinais-Suomessa lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi

Lintuinfluenssa vaikuttaa nyt myös metsästäjiin – Varsinais-Suomessakin on havaittu tapaus

 

Kommenttini: Olen merkinnyt aiemmilta vuosilta 14.6. 2009  muistiinpanoihini  lintuinfluenssaviruksen PB2 proteiinin aminohapposekvenssin  (759  a.a)

ESIMERKKI on   lintusekvenssistä:  A/Israel/644/2009, (referenssialue 1-2280 nt), Protein _id= ACR15749,1

Tästä näytteestä oli etsitty  ihmiseen adaptoitumisen merkkejä ja mainittiin seuraavaa: E527 ei ollut siinä adaptoitunut ihmiseen.  Se on glutamiinihappo.

 Jos  E677  ei ole myöskään adaptoitunut ihmiseen, mutta   E627G, kuten  HPAIV AH5N1 viruksessa ,on sopeutunut ihmiseen aiheuttaen  tehokkaampaa transmissiota  ihmisestä toiseen  Polymeraasiteho voi kasvaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar