Leta i den här bloggen

tisdag 18 juli 2023

Turkiseläimiin tarttuva lintuinfluenssalaji jo Suomessa kertoo Hesari

 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009722954.html

 ( Kyseessäolevat   korkeapatogeeniseen  lintuinfluenssaan (HPAI)  altistuneet turkiseläinlajit Suomessa:
 NounEdit. sinikettu. A "blue fox", a variant of arctic fox grown in captivity because of its beautiful bluish grey winter fur.
 Minkki (Neovison vison[2][3], aiemmin Mustela vison) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva, vesistöjen läheisyydessä elävä näätäeläinlaji. Sitä kasvatetaan Euroopassa turkiseläimeksi, ja tarhoista karanneista eläimistä on muodostunut moniin maihin, myös Suomeen, luonnonvarainen kanta. 
 
 Viljelty  lintuvirustyyppi on ihmiskunnalle pandeminen eli  uusi virus. H5N1 ja sitä vastaan ei ole vielä valmista rokotetta. On kyllä   rokotteiden esiasteita kaavailtuna, koska  vaara  tästä  lajista on tiedostettu jo pari kymmentä vuotta.  
Toistaiseksi on hyvä ainakin ottaa tarjottuja kausi-influenssarokotteita,  kun niitä tarjojaan. Tällä kertaa  ehkäisevät toimenpiteet yhteiskunnissa on tärkeää. Ohjeet mitä kuolleista linnuista ja niitten käsittelystä on  lehdistössä jo annettukin, on nyt entistä tärkeämpiä.  Lintujen joukkokuolemat ovat myös lisääntyneet Suomen puolella)  Suomenkielinen THL.fi antaa  paljon tarkkoja ohjeita.Siis  taas ollaan koko maailma samassa veneessä, niinku tota noin.😊
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar