Ajankohtaista lintuinfluenssasta
- Ruokavirasto lähetti lintuinfluenssa-aiheisen uutiskirjeen lintujen pitäjille (27.7.)
Suojaa siipikarjasi luonnonvaraisilta linnuilta
Luonnonvaraisissa linnuissa, erityisesti naurulokeissa, on todettu tänä kesänä useita lintuinfluenssan aiheuttamia joukkokuolemia. Sen vuoksi Ruokavirasto suosittelee lintujen sisälläpitoa.
Varmista, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa.
Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneen rehun välityksellä.
Säilytä linnuille tarkoitetut rehut ja kuivikkeet siten, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse kosketuksiin niiden kanssa. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.
- Ruokavirasto laajentaa lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä (25.7.) /Mainitaan LARIDAE, lokkilinnut, LARUS species lokit ja isot lokit, Måsar och trutar, Gulls, Måger, Möwe)
Suomessa on kesä-heinäkuussa 2023 todettu H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa useilta paikkakunnilta. Tautia on todettu etenkin lokkilinnuista. Lisäksi viruksen aiheuttamaa tautia on todettu Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla tarhatuissa turkiseläimissä. Tällä hetkellä tartunta on todettu kahdellatoista turkiseläintilalla. Selvityksiä jatketaan edelleen.
- Lintuinfluenssatartunnat lemmikkieläimillä ovat harvinaisia – Suomessa ei toistaiseksi yhtäkään todettua tartuntaa (25.7.)Mikäli lemmikki on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai
sairastunutta luonnonlintua lintuinfluenssa-alueella ja lemmikin
yleisvointi heikkenee, on syytä hakeutua eläinlääkärin hoitoon.
- Turkiseläinten lintuinfluenssatartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut erityisesti lokkien keskuudessa kiertävä viruslinja (21.7.2023)Länsi-Suomessa turkistarhoilla havaittujen H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirusten alustavat sekvensointitulokset ovat valmistuneet. Tulosten perusteella turkiseläinten taudinaiheuttajaksi on vahvistunut erityisesti lokkien keskuudessa kiertävä viruslinja. Tulokset viittaavat luonnonvaraisten lintujen osallisuuteen viruksen leviämiseen turkistarhoille. Osassa turkistarhoilta kerätyistä näytteistä oli havaittavissa viitteitä siitä, että viruksessa on tapahtunut muuntumista, joka edesauttaa viruksen monistumista nisäkässoluissa, muun muassa aiemmin jo tunnettu PB2-E627K-mutaatio. Kyseisen adaptaation ei kuitenkaan tiedetä lisäävän viruksen kykyä tarttua ihmiseen.
- Ruokavirasto suosittelee myös harrastekanojen sisälläpitoa koko Suomessa – luonnonvaraisissa linnuissa on runsaasti lintuinfluenssaa (21.7.2023)
- Ruokavirasto perustaa lintuinfluenssan vuoksi tartuntavyöhykkeen (20.7.2023) Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.
- Ruokavirasto valmistautuu lintuinfluenssan torjuntaan turkiseläintiloilla (18.7.2023)
- Ohje kaikille turkistarhoille lintuinfluenssatilanteessa (18.7.2023)
- Lintuinfluenssaa myös neljän turkistarhan eläimissä (14.7.2023)
- Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa (13.7.2023)
- Lintuinfluenssa aiheutti naurulokkien joukkokuoleman Salossa (19.6.2023)
Salossa 20 naurulokin (Larus ridibundus) kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Naurulokit löytyivät samalta rannalta Halikosta 13. kesäkuuta, ja paikallinen valvontaeläinlääkäri toimitti raadot lintuinfluenssaepäilynä Ruokavirastoon tutkittavaksi.Yhdellä lokeista oli neurologisia oireita ja se lopetettiin paikan päällä. Ruokaviraston tutkimuksissa lintuinfluenssa todettiin lintujen elinnäytteistä. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa todettu lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema, joita on ilmennyt tänä keväänä eri puolilla Eurooppaa. Toukokuun lopussa Hollolasta löytyneestä varpushaukasta, Accipiter n. nisus, Sparvhök, Spurvehoeg, Sparrowhawk, Sperber(Sprinz), "kleinen Adler")Accipitridae, Päiväpetolintu, Haukat. Varpushaukka kuoli Heinolan lintuhoitolassa, todettiin myös korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.
- Heinolassa hoitoon toimitetulla varpushaukalla lintuinfluenssa (8.6.2023) (Accipiter n nisus)
- Lintuinfluenssa hyvä huomioida vesilintujen metsästyksen alkaessa (19.8.2022) Vesilintujen metsästyskauden alkaessa Ruokavirasto haluaa muistuttaa, että lintuinfluenssaa esiintyy yhä luonnonvaraisissa linnuissa. Kesän aikana tautitapauksia on ilmennyt Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla. Tartuntojen välttämiseksi on olennaista estää luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan väliset kontaktit. Metsästyksessä tulisi myös huomioida, ettei lintuinfluenssavirus pääse leviämään ihmisten ja varusteiden välityksellä. Kesän 2022 aikana on varmistunut yhteensä kymmenkunta korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssatapausta Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Ahvenmaalla. Tautia on todettu muun muassa merimetsoista, merikotkista ja merilokista.
- Merimetsot,Phalacrocoracidae, Suliformes, Phalacrocorax sp. Skarvar, Skarver, Cormorants and Shag, Krähenshcarbe; Skarvur ( Färsaarten kielellä)
- Merikotka, Halietus albicilla, Haliaeetinae, Accipitriformes( Päiväpetolintulaji) Havsörn, Havoern, White-tailed Eagle,Seeadler,
- Merilokki , Larus marinus, Havstrut, Svartbag, Great Black-backed Gull, Mantelmöwe; (Svartbakur Färsaarten kielellä )
- Tautisuojaus muistettava siipikarjatiloilla – lintuinfluenssatapaukset lisääntyvät kevään edetessä (31.3.2022)
- Suojaa siipikarja ja muut kesylinnut lintuinfluenssalta (4.2.2022)
- Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautettu Kanta-Hämeessä (16.12.2021)
- Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke lakkautettu Salossa (10.11.2021)
- Tartuntavyöhykettä laajennetaan edelleen Janakkalassa uusien lintuinfluenssatapausten vuoksi (15.10.2021)
- Janakkalan tartuntavyöhykettä laajennetaan uusien fasaanitapausten vuoksi, myös ketulla todettu lintuinfluenssaa (4.10.2021)
- Luontoon lasketuissa fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa Janakkalassa (29.9.2021)
- Luontoon lasketuissa fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa Salossa (25.9.2021)
- Lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa linnuissa Etelä- ja Lounais-Suomessa (19.8.2021)
- Maakotkan poikasella lintuinfluenssaa Posiolla (3.8.2021)
- Merikotkalla ja harmaalokilla lintuinfluenssaa Kemiönsaaressa (27.7.2021)
- Suojaa lintusi lintuinfluenssalta edelleen (9.7.2021)
- Merikotkan poikanen kuoli lintuinfluenssaan Närpiössä (18.6.2021)
- Merikotkan poikaset kuolivat lintuinfluenssaan Kirkkonummella (16.6.2021)
- Valkoposkihanhella lintuinfluenssaa Iitissä (10.6.2021)
- Valkoposkihanhi, Branta leucopsis, Brandga´s, Vitkindad gås, Bramgås, Barnacle Goose, Nonnengans (Färsaaren lintujen nimistöstä synonyymit )
- ANSER, Hanhet,Gås/Gäss. Anseriformes , Sorsalinnut, Andfåglar, Andefugle,
- Lintuinfluenssatilanne jatkuu poikkeuksellisen huonona – siipikarja hyvä pitää sisällä (4.6.2021)
- Valkoposkihanhella lintuinfluenssaa Kiteellä (28.5.2021)
- Valkoposkihanhella lintuinfluenssaa Helsingissä (21.5.2021)
- Kanadanhanhilla lintuinfluenssaa Salossa ja Imatralla (5.5.2021)
- Kanadanhanhi Branta canadensis, Anser, Anseriformes, Canadagås, Oeshvit gas, Canada Goose, Kanadagans.
- Laulujoutsenella lintuinfluenssaa Juankoskella, kanahaukalla Helsingissä (16.4.2021)
- Sinisorsilla lintuinfluenssaa Herttoniemessä ja Matinkylässä (24.3.2021)
- Kyhmyjoutsenilla lintuinfluenssaa Hangossa, Tuusulassa ja Kotkassa (19.3.2021)
- Uusia lintuinfluenssatapauksia Helsingissä, Janakkalassa taudin vuoksi perustettu rajoitusvyöhyke puretaan (12.3.2021)
- Roihuvuoresta löytyneellä kanahaukalla lintuinfluenssa (26.2.2021)
- Korkeasaaren Villieläinsairaalaan hoitoon viedyllä kanahaukalla lintuinfluenssa (19.2.2021)
- Siipikarjassa todettu korkeapatogeeninen lintuinfluenssa aiheuttaa rajoituksia vientiin EU:n ulkopuolelle (10.2.2021)
- Janakkalan fasaanitarhalta löytyi lintuinfluenssaa (10.2.2021)
- Siipikarjan pitopaikkojen tautisuojaus varmistettava lintuinfluenssan torjumiseksi (9.2.2021)
- Lintuinfluenssan epäillään levinneen fasaanitilalle Janakkalassa (8.2.2021)
- Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja alueellisesti (22.1.2021)
- Euroopassa levinnyttä lintuinfluenssaa löytyi fasaaneista Janakkalassa (21.1.2021)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar