Leta i den här bloggen

fredag 20 maj 2022

Punkkivälitteisiltä taudeilta suojautuminen on punkin puremalta suojautumista

 Suomessa on  tämän päivän uutisten mukaan  runsaammin punkkikantaa liikkeellä verrattuna edellisvuosiín.Samalla kun ilmasto loämpiää, punkkien esiintymisvyöhyke kipuaa merrenpinnantasosta ja saaristokorkeuksista ihan sisämaakorkeuksiin . Jopa Lapissa on tavattu jotain punkkisorttia.  Aluksihan  punkkia oli lähinnä merenrantakylissä ja meren saaristossa.  Siten alkoi olla uutisia niistä Taiga-punkeista joita tuli idästä päin ja nyt on yleisvaroitusta: Itse asiassa ei ole varmaa aluetta , missä punkkia ei  voisi Suomessa olla, vaikka  monin paikoin se ei ole  ollut kovin yleinen asia. Otan sitaatin  IS-.lehdestä kokonaisuudessan. Ohjeet  ovat hyvät ja liitteennä oleva  videopätkä   on selventävä.

Punkit ovat aktivoituneet ”ihan täysillä” – toimi heti näin, jos punkki puree

Puutiaisia on paljon, ja niitä vastaan kannattaa suojautua, sanoo professori.

Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
14:15

Puutiaiset eli punkit ovat aktivoituneet.

– Kauden aloitus tuli vähän myöhempään, kun kevät oli niin kylmä ja talvi jatkui jopa etelässä pitkään, professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä kertoo.

Nyt kun päivälämpötilat alkavat olla korkeita, punkit ovat aktivoituneet suuressa osassa maata.

– Kannattaa olla taas varovainen. Punkkiliveen on parin viime viikon aikana on tullut ihmisiltä todella paljon havaintoja, mikä kertoo siitä, että kyllä puutiaiset ihan täysillä taas liikkeellä ovat.

Punkkilive on kansalaistiedehanke, johon tutkijat toivovat havaintoja puutiaisen levinneisyyden kartoitusta varten.

Viimeksi kuluneen kuukauden aikana Punkkiliveen on raportoitu jo reilut 9 000 punkkihavaintoa.

Runsaimmin havaintoja on tehty Etelä- ja Varsinais-Suomessa, mutta muutamia myös Lapissa, esimerkiksi Rovaniemellä.

Sääksjärvi luonnehtii havaintojen määrää tavanomaiseksi. Iso trendi on, että puutiaiset levittäytyvät voimakkaasti ja kiipeävät Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi.

– Puutiaiskannat myös runsastuvat voimakkaasti. Yksi tekijä, joka tähän vaikuttaa, on ilmastonmuutos: lämpötilanmuutos tekee koko ajan olosuhteita puutiaisille paremmiksi.

Minkälainen punkkikesä on luvassa?

Alkavasta kesästä Sääksjärvi ennakoi viime kesien kaltaista, mikä tarkoittaa runsaita punkkihavaintoja.

– Sanoisin tavanomaiseksi. Mutta nythän ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että puutiaisia on paljon ja niitä vastaan kannattaa suojautua.

Puutiaiskannat runsastuvat voimakkaasti.

Sääksjärvi sanoo, että suojautuminen on helppoa, joten punkkien takia luonnossa liikkumista ei kannata jättää.

– Puutiaisia on, mutta kyllä niiden kanssa toimeen tulee. Tärkeä ohje on, että kannattaa aina muistaa tehdä koko perheelle punkkitarkastus, kun liikkuu luonnossa tai käy vaikka piknikillä puistossa. Punkkisyyni on ilmainen suojakeino, eikä se vie kuin muutaman minuutin.

Jos liikkuu alueilla, joilla on puutiaisaivokuumetta, myös TBE-rokote on suojakeino.

– Borrelioosilta rokote ei kuitenkaan suojaa, joten punkkisyyni on siksi aina todella tärkeä.

Lue lisää: Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat selvästi viime vuonna – kansallinen rokotusohjelma laajenee

Poista punkki mahdollisimman nopeasti

Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta ihmiseen tartuttaa vain pieni osa punkeista, mutta mahdollisen tartunnan välttämiseksi kannattaa toimia nopeasti.

Borrelia-bakteerit elävät punkin suolessa, ja siksi usein kestää jopa vuorokauden ennen kuin ne siirtyvät puremakohdasta ihmiseen.

Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus tarttuu kuitenkin huomattavasti lyhyemmässä ajassa, sillä tämä virus elää punkin sylkirauhasissa ja siirtyy pureman alkaessa nopeasti ihmiseen.

Jotta välttäisi molemmat taudit, punkki pitää poistaa mahdollisimman pian. Mitä kauemmin punkki on iholla, sitä suuremmaksi tartunnan todennäköisyys kasvaa.

Jos näet iholla punkin, toimi heti näin

■ Ihoon pureutunut punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä.

■ Jos poistovälinettä ei ole saatavilla, punkin voi poistaa sormillakin. Punkkia käsiteltäessä kannattaa käyttää suojahansikkaita tartuntojen ehkäisemiseksi.

■ Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja irrota se pyörittämällä ja vetämällä ylöspäin tasaisella voimalla.

■ Vältä ravistelemista tai repimistä, ettei punkin imukärsä irtoa ja jää ihoon. Ihoon mahdollisesti jääneet punkinosat poistuvat yleensä itsestään haavaeritteen mukana.

■ Puhdista lopuksi purema-alue huolellisesti, ja voit myös desinfioida ihon.

■ Hävitä poistettu punkki esimerkiksi polttamalla ja pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä punkin käsittelemisen jälkeen.

■ Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos​ muutaman viikon kuluessa puremakohtaan ilmaantuu suurehko (yli 5 cm), rengasmainen, punoittava ihottuma-alue, jonka keskellä voi olla vaaleampaa ihoa.

■ Samoin on toimittava siinä tapauksessa, jos viikkoja punkinpureman jälkeen ilmaantuu epäselvää kuumeilua, niveloireita, lihasheikkoutta, pahoinvointia tai halvausoireita.

■ Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen myös silloin, jos punkin pureman saanut on raskaana.

Lähde: Terveyskylä

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar