Leta i den här bloggen

söndag 20 december 2009

Vanhaa kertausta NORO-viruksista, Caliciviridae

Onpas hankala virus tuo NORO-virus! Otan vanhoista muistiinpanoista aiempaa tietoa, ennenkuin lisään uutta tietoa enemmän.

  • 2007-03-05 19:39 Lääkärilehden pääkirjoitukseen oli asetettu NORO-virus ”Norovirus sairaaloiden kiusana” SLL numero 9; 2007. Sivu 865. Saksassakin oli silloin raportoitu 600 epidemiaa. Yksi ainoa oksennus pystyisi tartuttamaan koko Suomen kansan, kertoo sen päivän Suomen Lääkärilehti.
  • Mikäs se tällainen ihmeen hankala virus oikein on?
Se tunnetaan Ruotsissa ”vinterkräksjuka” nimellä.
Siitä saa ruotsinkielistä tietoa lähteestä www.Smittskyddsinstitutet.se
Virus tarttuu hyvin, hyvin tehokkaasti kosketuksen, pisaroiden ja kosketuspintojen välityksellä ja oireet tulevat jo 10-48 tunnissa. Virus on jopa vastustuskykyinen monille desinfektioaineille, joten hygienian lisälläkään se ei oikein ole kontrolloitavaissa. Se voi tarttua myös elintarvikkeen tai veden välityksellä ja aerosolista. Lisäksi se näyttää olevan mitä ihmisrakkain: missä vain ihmisiä vaihtuu paljon tai on paljon koossa. Sairaaloille sellainen on tosi piinallinen tauti.
 Lisäksi se antaa vain puolen vuoden immuniteetin ja sitten on taas vaihtanut varianttia. Rokotetta ei ole näköpiirissä. Sairaaloiden osalta joudutaan jopa päivittämään jo muutenkin ylen tarkkoja hygieniasääntöjä ja edelleen keksimään strategioita lisää.
  • Katsotaan vähän lisää NORO virustietoa netistäkin. Hakusanana voi pitää sen sukunimeä. ”Caliciviruses, NORO-virus”
NORO-viruskin on niitä mitä hankalimpia yhden RNA-säikeen viruksia eikä sillä ole vaippaa (envelope). Sellaisille vaipattomille on vaikea kehittää mitään rokotetta. Englanniksi NORO-viruksen nimi on ”mahaflunssa”, ”stomach flu”.
NORO-virusnimen lisäksi sitä sanotaan Norwalk-viruksen kaltaisiin kuuluvaksi virukseksi (NLVs). Sitten sitä sanotaan kaliki-virukseksi, koska se kuuluu sellaiseen virusperheeseen kuin caliciviridae. Sitten lisäksi se ryhmitellään pieniin pyöreisiin selkeän struktuurin omaaviin viruksiin. Joissain internetkuvissa se kyllä näyttää kasvavan kuin sammakonkutu ryväksinä. Yksittäisenä se on on kuin kaunisrusettinen pallo. Sen proteaasista on internetissä kuva. Norovirus ei kykene elämään ihmisen kehon ulkopuolella ja antibiootein siihen ei pysty vaikuttamaan.
KUVA ”NORO virus” fhh.hamburg.de/stadt/Aktuell/behoerden/bsg/hy...
Otan tekstiä englanniksi sen takia, jos joku hakee kuvia Googlen avulla . Saa hakusanoja tästä.

Noroviruses (genus Norovirus, family Caliciviridae) are a group of related, single-stranded RNA, nonenveloped viruses that cause acute gastroenteritis in humans. Norovirus was recently approved as the official genus name for the group of viruses provisionally described as “Norwalk-like viruses” (NLV).
Calici-virus, Virus family Caliciviridae)
small round structured viruses.
Like all viral infections, noroviruses are not affected by treatment with antibiotics, and cannot grow outside of a person’s body.
  • Mitä kaikkea NORO-virus voi aiheuttaa?
Se aiheuttaa pahoinvointia, oksennusta, ripulia ja mahakramppeja. Toisille tulee lievää kuumetta, horkkaa, päänsärkyä, lihaskipuja ja yleistä väsähtämistä. Tauti iskee äkkiä ja infektoitunut tuntee itsensä todella sairaaksi. Useimmilla tauti tyrehtyy itsestään 1-2 päivässä. Lapset yleensä oksentelevat enemmän kuin aikuiset. Useimmille tulee sekä mahasuolikanavasta oireita että em. yleisoireita. Sinänsä tauti tuollaisenaan ei ole niin kummallinen eikä niin vaikea.

What are the symptoms of illness caused by noroviruses?
The symptoms of norovirus illness usually include nausea, vomiting, diarrhea, and some stomach cramping. Sometimes people additionally have a low-grade fever, chills, headache, muscle aches, and a general sense of tiredness. The illness often begins suddenly, and the infected person may feel very sick. In most people the illness is self-limiting with symptoms lasting for about 1 or 2 days. In general, children experience more vomiting than adults. Most people with norovirus illness have both of these symptoms.
LÄHDE: http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/gastro/norovirus.htm
  • Mikä sen ongelma on, jos se menee tautina noin nopeasti ohi?
Sen paljous on ongelma. Yksistään USA:ssa on 23 miljoona tapausta vuodessa. Lisäksi se on turistien ripulina tavallinen. Sitäpaitsi se luetteloidaan kategoriaan B mahdollisena bioterrorismin aseena, koska se on niin tavattoman tarttuvainen ja tarttuu vedessä, ravinnossa, aerosolissa ja henkilöstä toiseen ja aivan mitätön määrä virusta jo riittää tartuttavuuteen ja lisäksi se on mitä stabiilein ympäristössä. Todellinen ”saasta” ja ”inhotus” sairaalahenkilökunnan mielestä, kun paikat ovat infektoituneita, vaikka miten pitäisi puhtaana.
Näistä kaikista hankaluuksista akkumuloituu sen ongelmisto ekonomiseksi ja harmittavaksi rasitteeksi, joka voi muun kriisin tullen murtaa yleistä funktionaalista kykyä kriittisissä yhteiskuntaa ylläpitävissä laitoksissa ja tekijöissä. Sitä on vaikea eliminoida ja sen aiheuttama ongelma, dehydraatio (kehon kuivuminen nestehukasta) vaatii rehydraatioterapiaa ( nesteyttävää hoitoa) ja toisaalta sen diagnosointi on vaikeaa, mikä voi hidastaa riittävän rehydraation aloittamisessa.

The Problem:
Noroviruses are the most common cause of gastroenteritis outbreaks and are estimated to cause 23 million cases in the United States alone each year. Norovirus infection occurs worldwide, and it is a frequent cause of traveler’s diarrhea. Caliciviruses are classified as Category B bioterrorism agents because they are very contagious and can be easily transmitted by water, food, aerosols, and by person-to-person spread; require only a very low dose to cause an infection; are highly stable in the environment.
Large outbreaks of the disease can cause economic problems and could potentially overwhelm the capabilities of public health, hospital, and military facilities. Furthermore, once a facility becomes contaminated, it is difficult and expensive to eliminate the virus. There is currently no way to treat calicivirus infections, other than rehydration therapy. Calicivirus infection is also difficult to diagnose. There is no vaccine to prevent calicivirus infection at this time.
http://www.bcm.edu/molvir/eidbt/images/noro1.jpg
www.bcm.edu/molvir/eidbt/eidbt-mvm-noro.htm

  • Kun katsoo internetmaisemaa NORO-viruskuvista, huomaa että tärkeimpänä ohjeena korostetaan kaikenlaista hygieniaa.
Käsienpesut, astioitten pesut tarpeeksi kuumalla vedellä jne. Matkoilla kannattaa olla tarkka astioista, ehkä kertakäyttöastioillakin on merkityksensä.
  • NORO-virus on tieteen pihdeissä!
Verikudosominaisuus (ABH-veriryhmä antigeeneissa) veressä, sen histo-veriryhmäantigeeneissa HBGA tyyppi B merkitsee protektiivisuutta suhteessa herkkyyteen saada NORO-virustauti.Tärkeä reseptori olisi tuo HBGA tyyppi B ( histo-blood group antigen). Jos henkilöllä oli sitä, ei ollut niin alttiutta NORO-virustyypille GI NoV-genoryhmälle (Geno Group, GG) eikä muodostunut vasta-aineita, mutta samaisilla henkilöillä ei ollut protektiota GII ryhmän NORO-viruksia vastaan vastaan. Kun tutkittiin lapsien syljestä HBGA tyyppi B- tekijää, ne joilta sitä puuttui, sairastuivat NORO-virukseen.

LÄHDE: Rockx BH et al. Association of histo-blood group antigens and susceptibility to norovirus infections. J Infect Dis. 2005 Mar 1;191(5):749-54. Epub 2005 Jan 25.
BACKGROUND: Noroviruses (NoVs) are the leading cause of viral gastroenteritis in humans of all ages. Challenge studies that used the NoV prototype strain Norwalk virus (NV) have shown that some individuals are not susceptible to infection, suggesting the absence of a receptor.
Recent studies have identified histo-blood group antigens (HBGAs) as Being a possible receptors.nonsecretor and presence of HBGA type B were associated with protection against infection with NV, a genogroup (GG) I NoV.
CONCLUSIONS: Individuals with the HBGA type B may be protected against infection with GGI (but not GGII) NoVs. The association between susceptibility to NoV infection and being a secretor may be restricted to GGI NoV.
  • Linköpingissä on NORO-virus ollut tieteen fokuksessa.
On havaittu jotain merkitystä veren ominaisuudella (mutta ei varsinaisesti ABO veriryhmällä, sanottiin vielä) ja NORO-virustautiin sairastuvuudessa. IgG- tyyppisten vasta-aineitten muodostusta katsottiin. Linköpingissä katsottiin GII( genoryhmä II NORO-viruksia) ja niistä havaittiin myös jotain uutta. ABO-veriryhmän fenotyyppi tai Le-veriryhmätekijän (FUT3) genotyyppi ei vaikuttanut arveltiin. Mutta eräs tekijä FUT2 (secretor status) korreloi sairastumisiin. Löydettiin jopa suhteellisen resistenttejäkin henkilöitä NORO-virukselle, joka oli GGII-tyyppiä. (Veriryhmä ”nonsecretors”, Le a+ b-).

LÄHDE: Larsson MM et al. Antibody prevalence and titer to norovirus (genogroup II) correlate with secretor (FUT2) but not with ABO phenotype or Lewis (FUT3) genotype. Division of Molecular Virology, University of Linkoping, 581 85 Linkoping, Sweden.
BACKGROUND: Histo-blood group antigens and secretor status have been associated with susceptibility to Norovirus infections, which suggests that antibody prevalence and titer might correlate with these phenotypes.
METHODS: Plasma samples (n = 105) from Swedish blood donors that had been genotyped for secretor (FUT2) and Lewis (Le; FUT3) genotypes and phenotyped for ABO and Le blood groups, were analyzed for immunoglobulin G antibody prevalence and titers to norovirus genogroup (GG) II.4.
RESULTS: The results showed that nonsecretors (se4128se428) and Le a+b- individuals not only had significantly lower antibody titers than did secretors (P < .0001) and Le a-b+ individuals (P < .0002) but were also significantly more often antibody negative (P < .05). Antibody titers in secretors were not significantly different between individuals of different Le (FUT3) genotypes or different ABO phenotypes. CONCLUSIONS: Nonsecretors and Le a+b- individuals are significantly less prone to be infected with GGII noroviruses. This new information extends previous knowledge and supports the hypothesis that nonsecretors are relatively but not absolutely resistant to norovirus infections.
  • Mikä NORO-virustyyppi on raivoamassa Pohjoismaissa?
Lääkärilehti kertoo uusista varianteista, jotka ovat genoryhmää II (GII) ja niitä merkataan GII4-2006a ja GII 4-2006b, eikä väestöllä ole immuniteettia näihin.
Ruotsissa kerrotaan olevan vaivaa seuraavista genotyypeistä, jotka vaikuttavat olevan samat kuin Suomen virustyypit:

”Vi befinner oss mitt i vinterns norovirusepidemi och laboratorierna rapporterar fortfarande många virusfynd. Aktuella typningsresultat från december och januari visar att samtliga norovirusstammar från 25 vårdrelaterade utbrott tillhör genotyp G2.4 variant 2006 a och b (definierade enligt FBVE Norovirus Quick Typing Database.) Det är med andra ord samma stamvarianter som debuterade Sjukdomsinformation om calicivirus (noro- och sapovirus)”.

  • Kaikesta päätellen asiaan on kuitenkin tulemassa tieteen taholta lisä valoa lähivuosina.
Pitää vain muistaa hyvä nestetasapaino ja hyvä henkilökohtainen hygienia, jos saa äkillisen mahataudin ja katsottava, että välttää tartuttamasta muita. Jokainen on tartuttavainen sairastumisestaan muutamia päiviä, jopa kahteen viikkoon asti voi jotkut tartuttaa. Sitten henkilö itse on puoli vuotta jälleen immuuni.

Muistiin päivitystä NORO-viruksesta vuodelta 2007.

Tämä on virus, josta varmaan saa kuulla uutisia vähän väliä. Taksonomiasta
(taxonomy) voi katsoa sitä isoa RNA virus joukkoa, mihin tämä Caliciviridae asettuu yhtenä erilliseksi merkattuna, vähemmän tunnettuna siis aika uudehkona virusryhmänä. Vaikka oikeastaan kaikki mikä koskee nukliinihappotiedettä (DNA tai RNA), ei ole mitään kovin vanhaa.

”WIKIPEDIA Group IV - positive-sense ssRNA viruses”
Family Caliciviridae
2007-03-05 19:09

2007-12-05 22:24 Nokialla NOROVIRUSTA. Armeija auttaa, mutta voi itse saada tartunnan. Nokian vesikatastrofi ja mahataudit olivat tosi paha asia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar