Leta i den här bloggen

måndag 30 november 2009

Entä polymeraasialayksiköt PB2 ja PB1?

Miten tärkeitä viruksen muuttuvuudessa on RNA-polymeraasin alayksiköt PB2 ja PB1 eli virusgeenituotteet geenistä 1 ja geenistä 2 ja niiden suhteet?
Relevance of PB2 & PB1 reassortements in influenza viruses
November 25, 2009

PB2 ja PB1 kombinaatioista

LÄHDE: Li OT, Chan MC, Leung CS, Chan RW, Guan Y, Nicholls JM, Poon LL. Full factorial analysis of mammalian and avian influenza polymerase subunits suggests a role of an efficient polymerase for virus adaptation. PLoS One. 2009 May 21;4(5):e5658. State Key Laboratory of Emerging Infectious Diseases, Department of Microbiology, The University of Hong Kong, Hong Kong SAR, China.

Kaikista A- influenssaviruksen sisärakenteen geenisegmenteistä (PB2, PB1, PA, NP ja NS) on lintuviruksen PB1 segmentti ainoa, joka aikanaan teki uudelleenjärjestäytymisen ( reassortement) ihmisen H2N2 ja H3N2 pandemisiksi kannoiksi. Tästä ollaan päätelty, että viruksen polymeraasialayksikköjen geenien uudelleen järjestäytyminen lämminveristen ja lintujen influenssavirusten kesken saattaisi vaikuttaa virusten siirtymisissä lajista toiseen.

Tutkijat testasivat oletustaan lintujen H5N1 ja lämminveristen H1N1 virusten PB2, PB1, PA ja NP geeneillä ja niiden toisiinsa suhtautumisella.

Luonnehdittiin kaikki 16 mahdollista virus-ribonukleoproteiinin(vRNP) chimeeristä kombinaatiota lintuviruksesta H5N1 ja lämminveristen viruksesta H1N1.

Sitten osoitettiin että sellainen rekombinantti-vRNP, jossa oli lämminveristen influenssaviruksen (H1N1) PB2 ja lintuviruksen (H5N1)PB1, omasi vahvimman polymeraasiaktiivisuuden ihmissoluissa kaikissa tutkituissa lämpötiloissa.

Lisäksi tällä mainitulla tavalla spesifiset PB2&PB1 kombinaatiot omaavat virukset saattoivat kasvaa tehokkaasti soluviljelmissä, varsinkin kuumissa lämpötiloissa (, ilmasto, kuume!). Nämä virukset olivat vahvoja proinflammatoristen sytokiinien ja kemokiinien indusoijia ihmisen primääreissä makrofageissa ja pneumosyyteissä.

Nämä virukset, joissa oli juuri tämä spesifinen PB2-PB1 kombinaatio, pystyivät myös kehkeyttämään adaptatiivisia mutaatioita ( sopeutumisia) uuteen tilanteeseen.

Näistä tuloksista voidaan päätellä, että juuri viruksen polymeraasin aktiivisuus saattaa olla ihmiskunnan terveyden suhteen relevantti tekijä influenssan syntymisessä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar