Leta i den här bloggen

fredag 16 december 2011

Mitä uutta TRIMalfasta vuoden 2005 jälkeen? Ihmiskunnan TRIMgeenien tila

torsdagen den 15:e december 2011
Onko uutta TRIM5alfasta vuoden 2005 jälkeen?
Paul Spearman et al. kirja HIV interactions with host cell proteins on vuodelta 2009. Tarkistan, onko uutta tietoa TRIM5alfasta.

  • Abstraktista, tiivistelmästä asiaa suomeksi:

TRIM5alfa-proteiini blokeera retroviruksen replikoitumisen varhain viruksen soluuntunkeutumisen jälkeisessä vaiheessa vähentämällä käänteiskopioitsevan(RT) entsyymin transkriptiotuotteitten akkumuloitumista.
TRIM5 alfa proteiinissa on RING-domaani, B-box 2 domaani ja coiled coil domaani sekä PRYSPRY domaani. PRYSPRY-domaani määrää virusspesifisyyden ja restriktion voimakkuuden retroviruksn kapsidin tunnistamisella.
Coiled- coil domaani on välttämätön TRIM5alfa proteiinin oligomerisaatiolle, mikä taas vaikuttaa osaltaan viruskapsidiin sitoutumisen hanakkuutta.
RING-domaani ja B-box2 domaani vaaditaan TRIM5alfa proteiinin tehokkaaseen restriktioaktiivisuuteen, mutta mekanismi on määrittämättä.

(Abstrakti mainitsi myös kädellislajit, joissa TRIM5alfa vielä tekee restriktiotaan. mutta niin ei ole ihmisessä, vaan ihmiskunta on pandemian kourissa retroviruksen suhteen).

Johdanto kertoo myös mielenkiintoista:
( Retroviruksen tulee ehtiä suorittaa melkoisesti vaiheita infektoidessaan solua. Se tulee RNA-muotoisena ja sen on paljastettava turvallisessa ympäristössä solulimassa genominen sanomansa (viral core, viruksen ydin) kapsidista vapautumalla ja sitten käänteiskopijoitsijalla reverse transcriptase, muutettava geneettinen sanoma DNA- muotoon ja sitten kuljetettava tämä vasta tulkattu DNA solun tumaan ja sujutettava uusi DNA-aines integroituneesti solun genomin DNA:n joukkoon, jolloin se on oman itsensä provirus ihmisen solussa. Sopivassa tilanteessa se voi sitten alkaa onnistuneen infektion).

Kaikkien eukaryosyyttein genomien retroviraalin DNA:n prevalenssi on havaittu maailmssa niin suureksi, että arvioidaan retroviruksia esiintyneen kaiken evoluution aikana. 8 % ihmiskunnan genomista kantaa merkkejä entisistä infektioista sukupuuttoon kuolleitten endogeenisten retrovirusten jäljiltä.

( Nykyajan HIV ehkä myös kuolee joskus sukupuuttoon ja jättää muuntuneeseen genomiin jonkin merkin, jota tiede sitten voi tuhansien vuosien päästä pohtia - että mitähän tapahtui vuoden 2000 AD aikoihin ihmiskunnassa, kun genomi oli instabiloitumassa ).

Virusperäisen DNA:n integroituminen ja virusproteiinien ilmentyminen on mahdollinen mutageeninen ja patogeeninen seikka. Sentakia elimistön kyvyllä rajoittaa tai estää retroviruksia replikoitumasta pitäisi olla jokin selektiivinen kynnys viruksillealttiisiin verrokkeihin nähden.

On olemassa monia geneettisiä HIV-1 replikaation estäjiä useimmissa kädellisissä eläimissä, mikä hankaloittaa kunnon eläinmallin löytämistä HIV-1 infektion ja sen patogeneesin tutkimuksiin. Pääestäjä solunsisäisissä HIV-1-infektion blokeeraavissa proteiineissa on TRIM5alfa vanhan maailman apinoilla ( 2004 löytö).
 Tutkijat koettavat ymmärtää TRIM5alfan vaikutusta HIV-1 replikaatiosykliin ja toivovat löytävänsä keinon manipuloida replikaatiosykliä lähitulevaisuudessa.

Kirjassa tehdään lyhyt yhteenveto retrovirusten restriktioista, TRIM5alfan antiretrovirusvaikutuksesta. Tekstissä on yhtä ja toista uutta huomiota.

Johtopäätöksen viimeinen lause paljasti jo "kirjan lopun": Nykyisen ihmiskunnan olevaiset TRIMgeenit eivät ole aktiivitilassa niin että ne voisivat aiheuttaa mitään restriktiota HIV virukselle. Mutta tiedemiehet suunnittelevat niiden geenien aktivoimista ja intensiiviseti koettavat ratkoa vielä hämäriä kohtia TRIM5alfa:n normaalifunktioista.


"Yhtä tärkeää on tunnistaa TRIM5alfaa sitovia proteiineja tai kofaktoreita ja ymmärtää TRIM5alfan normaalia funktiota.

Kun saadaan selvitettyä TRIM5 mekanismi, edistettäneisiin farmakologisia ja geneettisiä interventioita, joissa indusoidaan nykyisin non-restriktiiviset TRIM geenit kohdistumaan ja asettamaan restriktiota HIV-1 virukselle."

Luettu läpi  20-11-2013 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar