Leta i den här bloggen

lördag 31 december 2011

(4) Komplementtikaskadi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Komplementti_%28biologia%29
Komplementireaktiosarja kuuluu varalla oleviin puolustusjärjestekmiin ihmisen kehossa monen mun järjestelmän ohella. Se on nopea järjestelmä, joita täytyy olla aivan heti kun kehoon pääsee esteitten läpi jotain varallsita.
Luonnollisen immuniteetin ( Innate Immunity) aivan ensimmäinen järjestelmä on tämä komplementtikaskadi.
http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0072556781/student_view0/chapter31/animation_quiz_1.html

  • Jos patogeeni on hyvin vaikeasti replikoituva ja hyvin haavoittuva, sen evoluutiossa on erittäin tärkeä saada nitistettyä itselleen välttämättömän isäntäkehon kaikkien ensimmäinen puolustus. Ja kun se on kehittänyt vastustuskykynsä se on tehnyt evaasion, vältön. Mutta kaikille ei riitä pelkkä evaasion tekeminen vaan suoranainen järjestelmän kaappaus ja hyväksikäyttö infektion tehostamiseksi. Hiv on tällainen kaappajalaatu. Huomaa C3a ja C5a, joita HIV käyttää omaksi edukseen.
Otan tähän kuvia tavallisesta komplementtikaskadista.

http://www.nature.com/ki/journal/v59/n4/images/4492147f1.gif

Komplementtiproteiineja on aivan yleisesti veressä ja imunesteessä, joten ne voivat saada kehkeytettyä molekulaarisen nopean puolustusmekanismin kun infektio jossain yllättää. Íhmisen genomi, kromosomikoodisto , kyllä pitää huolen, että näitä tulee kehoon , niitä ei mitenkään vitamiineina hanki siis. Mutta ne ovat kaikki proteiineja, joten hyvä yleiskunto ja tavallinen ruoka tekee proteiineja, joita geenistö koodaa tarpeen mukaan esiin.

Myös allerginen järjestelmä käyttää komplementtireaktioita ja sen takia on keinoja moduloida järjestelmää, jotta liian aggressiiviset reaktiot eivät olisi funktionaalisiksi haitoiksi ihmisille.

Komplementti voi aktivoitua erilaisia teitä klassisia tai vaihtoehtoisia. Klassisessa tiessä järjestelmä toimii yhdessä vasta-aineitten kanssa kehon puhdistamiseksi vieraista antigeeneistä.
Vaihtoehtoinen (alternatiivi) tie on nopea, tehnyt selvää infektiosta ennen kuin spesifisiä vasta-aineita on edes muodostunut. (Tämä HIV-viruksen pitää kiertää ja voittaa).

Tässä näytetään miten aktiiveja (a) tekijöitä muodostuu alternatiivissa tiessä.
http://faculty.ccbcmd.edu/courses/bio141/lecguide/unit4/innate/alternative_flash.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar