Leta i den här bloggen

torsdag 23 februari 2023

AAMULEHDEN raportti Suomen pandemiavirusvarianttitilanteesta 23.2.2023

 

Influenssaa on Pirkanmaalla epidemiaksi asti – uudesta koronan alavariantista ei vielä merkkejä

Krakeniksi nimetyn uuden variantin levinneisyydestä saadaan tietoa, kunhan hitaan sekvensoinnin tulokset valmistuvat.

Infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen Tampereen yliopistollisen sairaalasta kertoo, että kolmasosa kahden infektio-osasto potilaista on koronan vuoksi hoidossa. ”Tilanne on marraskuuhun verrattuna nyt parempi”, hän sanoo.

10.1. 5:30

Aamulehti

Maailmalla leviävän uuden koronaviruksen alavariantin osuus sairastumisissa lisääntyy tästä eteenpäin myös meillä.

”Sekvensointi kestää aina 2–3 viikkoa ja pikkuhiljaa tieto karttuu uudesta alavariantista”, sanoo infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekvensoi viikoittain noin 350–400 koronapositiivista näytettä eri sairaanhoitopiireistä, ja näin voidaan tunnistaa täällä kiertävät virusmuunnokset.

”Valtaosa on edelleen BA.5-varianttia. XBB-alalinjan varhaisia muotoja on jo viime vuoden lopulla todettu, mutta ne eivät ole tätä uutta XBB.1.5-alavarianttia”, Syrjänen kertoo.

Uusi alavariantti yleistyi THL:n mukaan viime kuussa nopeasti Yhdysvalloissa, jossa sen myös uskotaan syntyneen. Mediatietojen mukaan alalajia on löydetty myös Britanniasta ja Intiasta sekä kansainvälisen koronavirussekvenssitietokannan mukaan myös Israelista ja Trinidad-Tobagosta.

”Se kiertää aiempaakin herkemmin rokotteiden tuomaa suojaa tartunnalta, ja samoin sairastetut taudit suojaavat siltä entistä huonommin”, Syrjänen sanoo. ”Lohdullinen tieto on, että tämä ei ole sen vaikeampaa tautia aiheuttava kuin muutkaan omikron-variantit.”

Niin sanottujen riskiryhmien on edelleen otettava huomioon kaikki tarttuvat virustaudit. ”Vaikeasti immuunipuutteisille, kuten elinsiirtopotilaille ja meneillään olevissa syöpähoidoissa oleville koronarokote tuo vaikeaa tautia vastaan valitettavasti huonompaa suojaa kuin terveille ihmisille tai heille, joilla puolustuskyky on suhteellisen hyvä.”

Lue lisää: Sairauspoissaoloja on nyt ennätyspaljon – infektio jyllää, mutta taustalla on myös muita syitä

Tilanne marraskuuta parempi

Pirkanmaata on riivannut viime viikkoina niin sanottu kolmoisepidemia, influenssa-, korona- ja rs-virukset.

Syrjänen kertoo, että lisäosaston perustamiseen ei ole ollut kuitenkaan syytä. ”Tilanne on marraskuuhun verrattuna nyt parempi. Vielä silloin infektio-osaston potilaista noin 80 prosenttia oli enemmän tai vähemmän koronan vuoksi hoidossa. Nyt suurin piirtein kolmasosa.”

Suurinta osaa sairastuvista ei testata. Vain influenssan ja koronan riskiryhmille tarjotaan Syrjäsen mukaan lääke, jos tauti vie päivystykseen, jossa nimenomaan riskiryhmäperusteisesti tehdään virusdiagnostiikkaa.

Mitä voi tehdä ihmisten valtavalle innostukselle saada tietää, mikä taudin aiheuttaa?

”Kannattaa miettiä, mihin kannattaa käyttää terveydenhuollon rajallisia resursseja ja rahaa. Mitä tarvetta perusterveen on saada tietää, mikä se minun tautini aiheuttaja oli 200:sta eri hengitystieviruksesta, jos kunto säilyy hyvänä? Vaikean taudin riskiryhmään kuuluvien tilanne on toinen.”

Työikäisille tehtyjen koronatestien määrä on pudonnut Syrjäsen mukaan neljännekseen sen jälkeen, kun tartuntatautipäivärahan maksaminen työnantajille lopetettiin.

”Tartuttavuus alkaa kaikissa virusinfektioissa todennäköisesti päivää ennen oireitten alkua, ja on kovinta muutamina ensipäivinä oireiden alettua”, Syrjänen kertoo. ”Töihin voi palata, kun alkaa tuntea itsensä työkuntoiseksi.”

Oksentamista, ripulia, vatsakipuja ja usein kuumettakin aiheuttavasta noro-virusepidemiasta ei ole Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla vielä merkkejä.

”Tarttuvista taudeista influenssaa on nyt Pirkanmaalla epidemiaksi asti”, Syrjänen sanoo.

”Riskiryhmien kannattaa edelleen hakea koronatehosterokote, eikä influenssarokotteenkaan hakeminen ole myöhäistä.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar