Leta i den här bloggen

måndag 1 augusti 2022

Onko pandemia nyt sitten endemia, vai miten päin asiat ovat?

 Yleiskäyrissä globaalisti vaikuttaa olevan syksyistä loivan kuperaa covid-positiivista käyrää- Mutta Japanin käyrä on tältä syksyltä jyrkemmin nouseva ja nousutaso on korkeampi kuin aiemmissa  Japanin  aalloissa. Muilla syysaalto on  suhteellisen mitätöntä tai loivaa verrattuna  omikronin esiinponkaisuun  deltan jälkeen.

Toisaalta GITHUB esittää yhä enemmän alalinjoja ja rekombinaatioita, jotka alkavat osoittautua  todellakin endeemisiksi enemmän kuin pandemisiksi. Tosin joku tutkijoista näkee  tietynlaista  muutamien  BA.2* varianttien dominanssin alkua syksyksi, mutta sen näkee sitten myöhemmin käyrän hahmosta ja siitä, miten dominanssi maapallolla asettuu. Tässä asiassa on jonkinlainen "luova tauko" nyt. Täytyy koettaa löytää,  missä  se uuden  kyteminen nyt on menossa.

  Katson mitä laatua siellä Japanissa on vallalla.  Varianteissa, jotka rehottavat,  on tyypillistä sellainenkin, että niissä on tapahtunut muuntumisia kroonisesti sairaissa pitkhkön ajan kuluessa henkilön immuunivasteen ollessa kykenemätön puhdistamaan kehossa olevaa virusjäännöstä ja uuden viruksen jo tultua - eikä vasta-aineita vanhaakaan kohtaan ole kehittynyt. Yleisen vastustuskyvyn kohottaminen olisi  tärkeää ja perusrokotuksien jatkaminen myös , koska ne ovat olleet edelleen  hyödyksi mortaliteettia vastaan ja pitkittynyttä morbiditeettiakin  vastaan. Vasta  kauan pandemian jälkeen näkee  selkeämmin tulokset  siitä, mikä on rokotusten vastustajien ja rokoamattomien kohtalo verrattuna  rokotettuun väestöön.  Rokotuksen koostumuksesta johtuen ( se kohdistuu lähinnä  piikkiproteiiniantigeeniin)  uudelleensairastumiset eri kladeilla ovat tavallisia. Uudistetussa rokotteessa   tulee olla varmaan muitakin  valittuja  olennaisia antigeenejä huomioituna eikä vain S-antigeeni. Virus näyttää kovin pyrkivän  standardisoimaan piikkiproteiinia S ja  vaihtelee runsaammin taas muita- joita ei ole sisällytetty  rokoteantigeeniin. Rokotteen  koostamisessa varmaan tulisi  ottaa huomioon  enemmän  virustekijöitä.  Mutta koska piikkiproteiini on aika samanlaisena pysynyt , rokotteet auttavat vielä  ainakin osaksi. Piikkiproteiinistandardi, jonka virukset ovat valinneet "parhaimmaksi" on lähinnä BA.2  spike-tyyppiä.  BA.5 ja BA.4 klusterilla on myös tuo BA.2 piikin perustainen  rakenne aika selvänä osana.    Ja sen piikkirakenteinen  on  tämän syksyn  dominoiva virusjoukkokin - minimaalisin  modifioinnein. Tosin  paikoitellen löytyy monimutaatiovariantteja myös joistain seuduista ja niitä monitoroidaan. 


GITHUB  asialuettelo on valaiseva näiden  ilmenevien  sars-2 varianttien  alaryhmien linjantunnistusvaiheesta.  Otaen huomioon että pitkä  sars-2 virusgenomi ei ole mikään kuparilanka, vaan koostunut  minimaalisen kokoisista nukleotideistä ketjuksi, joita pitää yhdessä prteiinirakenteiden tyypilliset biologiset voimat, on paljon tekijöitä, jotka  lisäävät viruksen  deversiteettiä, muuntuvuutta,  varianttimäärää ja  muunosten  elinkelpoisuusilmiöitä. Varmaan lukematon joukko sen  genomipirstaleitakin on ollut olemassa ja hävinyt  niistä kenenkään  tietämättä,  mutta se mitä niistä pysyy omissa virushengissään ja mitä voidaan laboratiivisesti testata ja  analysoida on sekin aika iso joukko geneettistä materiaalia. Ihmisen järjelle on tyypillsitä hahmottaa  tuollaisia  sekasotkutilanteita , "mess", kuten virologi sitä kutsuu. PANGO-luettelo on tästä  analyysistä extrahoitu  selvin  käsitettävä tieto tavalliselle  yleisölle.  Pelkkiä piikkiproteiinikoin on koostunut jo 1273:sta aminohaposta, jokaista vastaa RNA-koodissa 3 nukleotidia siis 3x1273 nukelotidia peräkkäin. Amiohappoketjujen liitoksessa on peptidisidos välissä. Nuklotidit (nt) ovat liittyneet taas tumahapoille tyypillisin sidoksin  puriini ja pyrimidiiniproteiineista ( A, C, G ja T tavataan energiapaketeissa ATP, CTP, GTP,TTP)  ja sokeriaineenvaihdunnan molekyyleistä  koostun erikoirakenteen mukaisesti. Sokerifosfaattien ketju muodostuu pyrofosfaatin (Ppi)  erkanemisen jälkeen  irreversibelisti ketjuksi    ja sokerirenkaan C-molekyyliin  ja pyrimidiinin tai puriinin  N -molekyylin keksen muodostuu  hyvä sidos -(C-N-)   Sen sijaan  nuo proteiinimolekylit eivät ole liittyneet keskenään  toisiinsa  millään tavallisilla peptidisidoksilla, joten ne eivät keskenään tee ketjua aminohappojen tapaan. Ne ovat  itsenäisempiä kuin aminohapot sikäli.  mutta   genomiselle rakenteelle tyypilliseen tapaan  ne ovat kuin leegoja ja voivat  pariutua eri ketjuista  keskenään  muilla voimilla kuin peptidisidoksilla.  A-T  ja G-C  väleissä vaikuttaa nukleotidien välillä vetysidokset.   

Koodin perustana on  aina kolme vierekkäistä nukleotidia ja kolmea vastaa jokin  aminohappo. Joillain aminohapoilla on useakin koodi, josta voi koodautau esiin samaa aminohappoa, varsinkin jos  se on  sellainen aminohappo, jota tarvitaan paljon kehossa.  Joksu ei siis yhden nukleotidin muuttuminen  vaikuta aminohapon muuttumista ja muutos on  "silent mutation".

Koska  genominen  aines tarvitsee rakentuakseen hyvin energista alkuainetta, ATP, GTP, CTP ja TTP, (UTP RNA:ssa) ,  ulkoiset olosuhteet voivat pakottaa  rakennetta  mutatoitumaan. Viruksen olosuhteet ovat  lähinnä parasiitin olosuhteita ihmiskehossa ja se on hyvin riippuvainen siitä miljööstä, mihin se pääsee.  Sars-2 viruksen  genomin  pituus altistaa sen erityisesti kompromittoimaan replikoitumistaan ja  se on luonnostaan altis paljolle mutatoitumiselle., mikä ehkä on sen ainoa tarkoitus evoloitua ja toivoa että " pojasta polvi paranee" ja vielä voi syntyä pahempi jälkikasvu. Mutta samalla ihmiskunnassa vastustuskyvyn voimat  alkavat  myös  vaikutttaaja  miltei aina kaikki pandemiat aikanaan vaimenevat.

Nyt ollaan sars-2 viruksen siinä vaiheessa, että  se ilmeisesti tilanteen pakosta esittää yhä uusia mutaatioita, joilla ei ehkä ole sen kummempaa  tarkoitusta kuin vain harsia kokoon jäljellä olevaa  virusrakennetta ja esiintyä. Aminohappoketju sinänsä omaa jo jotain  elämänvoimaa ja energiatilaa.. 

Kerään pienen listan  niistä varianteista, joita on paikallisesti esiintynyt  viime aikoina Japanissa.  Siellä kuitenkin on  melkoinen covid-19  vielä menossa. 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar