Leta i den här bloggen

onsdag 3 januari 2018

Tuhkarokkovirus nostaa päätään maailmassa 2018

Tuhkarokko


Mikä on tuhkarokko?

Tuhkarokko eli morbilli, (engl. measles) on paramyksoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva yleisinfektio.

Miten tuhkarokko tarttuu?

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Itämisaika tartunnasta ja ensioireiden alkuun on yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo 1 vuorokausi ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta. Aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, tauti on usein vakavampi.
Komplikaationa voi kehittyä usein korvatulehdus (7–9 %), ripuli (8 %), keuhkokuume (1–6 %) tai hengitysteiden bakteeri-infektio. Tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli kahteen vuoteen.

Tuhkarokkoon liittyvä enkefaliitti eli aivotulehdus on harvinainen komplikaatio (0,5–1 tapaus 1000 sairastunutta kohden). Tuhkarokon harvinainen, vakava myöhäismuoto, subakuutti sklerosoiva panenkefaliitti, (SSPE) ilmenee yhdellä 100 000 sairastunutta kohden.

Miten tuhkarokko todetaan?

Tuhkarokko varmennetaan määrittämällä tuhkarokkovirusvasta-aineet verinäytteestä tai osoittamalla virus veri-, sylki-, nielu- tai virtsanäytteestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Asiantuntijalaboratorio varmentaa diagnoosin, mikäli epäillään tuhkarokkoa.

Miten tuhkarokkoa hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista eli kuumetta ja särkyä voidaan alentaa kuumelääkkeellä esim. parasetamolilla. Jos tuhkarokkopotilaalle kehittyy bakteerin aiheuttama tulehdus, voidaan tarvita mikrobilääkitystä.

Miten tuhkarokon tarttuminen ehkäistään?

Tuhkarokkoa ehkäistään rokotuksin, ks. rokotukset.
Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin. Altistustilanteissa annetaan tarvittaessa myös immunoglobuliinia eli vasta-aineita (ks. Toimenpideohje torjuntatoimista tuhkarokkotapauksen yhteydessä).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar