Leta i den här bloggen

torsdag 4 januari 2018

Päivän raporttia Göteborgin tuhkarokkotapauksista


GP 4.1. 2018
Sedan 2010 har Sverige sett flera mässlingsutbrott. 2011 drabbades 16 personer av mässling, 2013 insjuknade 17 personer och förra året drabbades Stockholm av ett utbrott där tolv personer blev sjuka.
– Än så länge är det här inte något som man inte har sett förut, säger Tiia Lepp, epidemolog på Folkhälsomyndigheten. Det har varit smittspridning på samma sätt tidigare också, på mottagningar, sjukhus och vårdcentraler.

Större utbrott i Europa

I Sverige, som har en hög vaccinationstäckning och där mässling normalt inte finns inom landet, räknas två smittade personer som ett utbrott. Jämför man med länder i Europa där mässling fortfarande cirkulerar så kan utbrotten där handla om flera tusen insjuknade.
ANNONS
I ett internationellt perspektiv är alltså även de stora svenska utbrotten små. Att smittan ändå sprids, trots vårt goda skydd, beror ofta på slumpen.
– Det beror på om någon som är insjuknad till exempel befinner sig på en mottagning i väntrummet tillsammans med flera andra under en lång period, då är det större chans att det finns enstaka personer där som är oskyddade. Men man förväntar sig ingen större smittspridning eftersom skyddet är så bra här säger Tiia Lepp.

Gå inte direkt till läkare

Nu pågår smittspårning i olika delar av Sverige för att hitta de personer som kan ha smittats. Misstänker man att man är smittad ska man dock undvika att gå direkt till en mottagning.
– Man ska i stället ringa först till vårdguiden 1177. Det här är också ett tillfälle att se över sitt skydd mot smittsamma sjukdomar och se efter om det behövs en påfyllning. Det ingår i grundskyddet och alla invånare bör ha skydd mot mässling bland annat, säger Tiia Lepp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar