TBE
Skrivet av Webbentus AdministratörAllmän information
TBE är en virusinfektion som sprids via fästingar. Virus finns i fästingens spottkörtlar och överförs direkt i samband med bettet. Inkubationstiden är ungefär en till två veckor men även längre tider har rapporterats. Symptomen är ofta feber, huvudvärk, kramper och förlamningar. En tredje del får bestående men och dödsfall förekommer. Barn får ofta lindrigare symptom. TBE finns i Sverige huvudsakligen runt Mälaren, Skärgården från Öregrund till Kalmar och runt Vänern och Vättern. TBE finns i de Baltiska staterna, Öststaterna inklusive Ryssland och i Centraleuropa.I Sverige har det rapporterats omkring 200 fall per år med en viss ökad frekvens de sista åren.
Profylax
Viktigast är att försöka att undvika fästingbett. Använd gärna ljusa plagg /så att man upptäcker fästingarna/, stövlar och byxor nedstoppade innanför stövlarna och långärmat. Myggmedel har en viss effekt. Kolla barnen när man kommit hem. Har man fått en fästing skall den borttagas omgående med tanke på Borrelia.Vaccin
Vaccination
Det finns två vacciner Encepur och FSME-IMMUN med jämförbar skyddseffekt.Grund vaccinering bör påbörjas mars-april.
Grundvaccinering av personer under 60 år är 2 vaccineringar med en månads mellanrum och en 3:e 6-12 månader efter den första. Den 4:e tas 3 år efter och sedan upprepas vaccinationen efter 5 år. Äldre över 60 år bör grundvaccineras med 3 doser /intervallet mellan de första 2 doserna bör vara 1 månad och en 3:e dos tas redan 1-2 månader efter den andra/. Den 4:e dosen tas inför nästa säsong. Därefter bör doserna upprepas var 3:e år. Även om det gått lång tid efter 2:a dosen behöver man inte börja om med grund-vaccineringen – diskutera detta med Vaccinationsbyrån.
Barn kan vaccineras från ett år.
Snabbvaccinering kan göras med minst 2 veckor mellan första och andra dosen. Detta gäller personer under 60 år.
Skyddseffekten beräknas till cirka 95% efter grundvaccineringen men något lägre vid snabbvaccinering.
Övergående biverkningar kan förekomma med feber och influensaliknande symptom som försvinner efter något dygn.
Gravida bör endast vaccineras vid vistelse i riskområde under längre tid då klinisk erfarenhet saknas. Ammande kvinnor kan vaccineras.
Publicerad i
Sidartiklar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar