Leta i den här bloggen

måndag 19 juni 2023

Lintuinfluenssauutinen HPAI H5N1 Suomen Salosta, ensimmäinen lokkilintujen joukkokuolema

 https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009666634.html

Salossa kuolleiden 20 naurulokin kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa, Ruokavirasto tiedottaa. Naurulokit löytyivät samalta rannalta Halikon kunnasta 13. kesäkuuta. Lintuinfluenssa todettiin lintujen elinnäytteistä Ruokaviraston tutkimuksissa. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa todettu lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema. Yhdellä lokeista oli neurologisia oireita ja se lopetettiin paikan päällä. Lintujen joukkokuolemia on ilmennyt tänä keväänä eri puolilla Eurooppaa. Myös toukokuun lopussa Hollolassa kuolleesta varpushaukasta todettiin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Ruokavirasto suosittelee, että Salon alueella lintuja pidetään sisällä tai muutoin varmistetaan, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse tekemisiin siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen tai niille tarjottavan rehun ja veden kanssa. Ruokavirasto muistuttaa samalla tautisuojauksen tärkeydestä siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikoissa lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi.

Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin. Se voi levitä myös pidempiä matkoja esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

”Vain muutamalla ihmisellä Euroopassa on todettu lintuinfluenssa, eikä heillä esiintynyt vakavia oireita. Kuolleeseen lintuun ei kuitenkaan pidä koskea paljain käsin, ja taudilta tulee suojautua, jos tietää sen tarttuneen omiin lintuihin”, eläintautien valvonnan erityisasiantuntija Hanna Lounela kertoo HS:lle.

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta. Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lokkilinnut, Laridae,
Pikkulokki, Dvärgmås, Larus minutus, Laridae
Naurulokki, Skrattmås. Larus ridibundus , Laridae
Varpushaukka, Sparvhöl, Accipiter nisus,  Accipitridae

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar