Leta i den här bloggen

måndag 26 juni 2023

DUODECIM esittää tieteellisen päättelyn viruslääkkeiden merkityksestä Covid-19 infektion nykyvaiheessa kesällä 2023

 https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2023/12/duo17701

DUODECIM lehden sivuilla 1023-1029  on lääketieteen kannalta loogisinta päättelyä   Sars-Cov-2  virusinfektionhoidossa käyttökelpoisimmista viruslääkkeistä.  Koksa tieteelliset päätelmät ovat  ajallisella viiveellä ainoastaan hankittavissa tutkimuksen heikkoudet ovat ainoastaan tässä aikaviiveessä, sillä  tulokset ovat niitä, joita on saatu ajalta ennen kuin omikron rehahti kasvamaan näitä nykyisiä  linjojaan ja niitten varianttien runsautta.  Artikkeli  antaa kuitenkin  runsaasti tutkimustulosta, josta voidaan  arvioida mitkä lääkkeet ovat vieläkin tehokkaita.  Ristiriitaista tietoa  on annettu artikkelissa  molnupiravirista eikä suota, sillä GITHUB-tietueen puolella taas on joskus mainittu  kroonikkopotilailla ilmenevien varianttien mutaatioiden johtuvan monlnupiraviirin vaikutuksesta. 

Varsinaiset viruslääkkeet remdesiviiri sekä nirmatrelviiri ja ritonaviiri ovat säilyttäneet tehonsa omikronkantojen viruksia vastaan. Monissa tutkimuksissa   oli kyse vertailusta rokottamattomien ja rokotettujen henkilöiden saamista hoitokuureista. Näistä  tutkimuksista heijastui  passiivisti esiin rokotuksen arvo. Toisaalta jos  kontrolliryhmät olivat lumelääkkeellä korostui minkä tahansa lääkeryhmän hoidollinen arvo jollain tavalla, esim. hieman lyhemmästä saraalassa hoitoajasta tai hieman lievemmästä taudista tai vähemmästä kuolleisuudesta.  

 Useimmat tutkimukset olivat tehty alku -VOC-varianttien aikana ( alfa, beeta, delta) eikä omikronin ja sen alalarianttien saati sitten alavarianttein rekombinaanttien  aikana.

Mikä sitten on viruksen wt- Wuhan viruksen luonnollinen vaellus ihmiskunnassa- Wuhanin viruksen kulku ja sen aiheuttamat luonnolliset vasta-aineet- sillä lie osuutensa siinä,että kuitenkin  pandemia on  sammumaan päin onhan siinä tekijöitä paljon enenmmän kuin niitä joita vastaan on tehty jokin vasta-aine tai rokote tai antiviruslääke.  Se on hyvin monipuolinen ja edelleen mielestni aika salaperäinen mikro-organismi. mutta  kaiketi ihmisessäkin on joitain salaperäisia tuntemattomia  esiingeneroituvia  antimikrobiaalisia  ominaisuuksia ihmiskunnan  pahan päivän varalle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar