- 2013-12- 20 uutinen Suomen lehdessä. Rabiesta koirissa joita tulee Venäjältä tai Virosta.
- LÄHDE:Lepakkokatsaus Suomesta BMC Vet Res. 2013 Sep 8;9:174. doi: 10.1186/1746-6148-9-174. Bat rabies surveillance in Finland.
Nokireki T, Huovilainen A, Lilley T, Kyheröinen EM, Ek-Kommonen C, Sihvonen L, Jakava-Viljanen M.Source Finnish Food Safety Authority Evira, Mustialankatu 3, Helsinki FI-00790, Finland.
Tiivistelmä ( Abstract)
- Vuonna 1985 kuoli Suomessa lepakkotutkija rabies-aivotulehdukseen, minkä aiheutti Euroopan lepakon lyssavirus tyyppi 2 EBLV-2, mutta epidemiologisissa tutkimuksissa vuonna 1986 ei löytynyt EBLV- infektoituneita lepakoita. Vuonna 2009 havaittiin yksi EBLV-2 positiivinen Daubentonin lepakko. Ihmisestä eristetty vuoden 1985 EBLV-2 isolaatti ja vuoden 2009 lepakkoisolaatti olivat geneettisesti lähisukua. Tehtiin projekti suomalaisten lepakkojen aiheuttman terveysriskin kartoittamiseksi tämän viruksen suhteen.
Seitsemän lepakkolajia, yhteensä 1156 lepakkoa tutkittiin vuosina 1985- 2012- ja vain yksi positiivinen löydös oli . Sylkinäytteitä kerättiin 774 lepakolta vuosina 2010- 2011 ja analysoitiin seitsemän lajin EBLV virusRNA ja 423 lepakkoseerumia analysoitiin lepakon lyssaviruksen vasa-aineitten suhteen. Kahdesta paikasta havaittiin Daubentonin lepakoissa vasta-aineita Kumpikin sijainti oli lähellä sitä paikkaa, mistä positiivinen löydöskin 2009. EBLV virusRNA:ta ei havaittu.
Nämä tiedot viitaavat siihen, että Suomessa esiintynee EBLV-2, vaikkakin seroprevalenssi on matalaa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että passiivi kartoitus on relevanttia - siten että tutkitaan vain sairaita ja kuolleita lepakoita lyssavirusinfektion poissulkemiseksi, mutta laboratorioanalyysiin tuotujen lepakoitten määrn tulisi olla suurempi, jotta saataisiin luotetavia tietoja maamme lyssavirustilanteesta.
KOMMENTTI:
LYSSAVIRUKSIA on kaksi fylogeneettistä ryhmää:
Phylogeneettinen ryhmitys 2007 aikoihin.
1 ryhmässä ovat
Rabies virus ( Genotyyppi 1 GT1)
Duvenhagen virus DUVV ( GT4)
Euroopan lepakkovirus EBLV 1 (GT 5)
Euroopan lepakkovirus 2 ABLV2 ( GT 6)
Australian lepakkovirus ABLV (GT 7)
Rabies- rokote suojaa tätä 1 ryhmäa vastaan.
2 ryhmässä
on non-rabies virukset .
Lagosin lepakkovirus LBV (GT 2)
Mokolavirus (MOKV) (GT 3).
RHABDOVIRUKSET ovat maailmanlaajuisesti esiintyviä , sillä alkujaan lepakoitten hyönteisten viruksista infektoituneet lepakot ovat vähitellen infektoineet muitakin eläinlajeja ja kasveja, kaloja, lintuja ja lämminverisiä.
On havaittu, että ainastaan lämminverisiä infektoivat rhabdovirukset ovat kolmesta ryhmästä ja niistä yksi on nämä LYSSA- virukset.
Mokolavirusta on päästäisissä, jotka syövät itikoita. MOKV ei välity lepakoitten kautta. MOKV voi lisääntyä itikoissa ja itikan soluissa.
Kaikki muut lyssavirukset voivat välittyä itikoita syövien lepakoitten kautta (GENOTYYPIT 1, 2, 7) ja yksinomaan lepakoitten kautta välittyvät GENOTYYPIT 4, 5 ja 6.
Ongelmana Afrikan alueella ovat isännättömät villikoirat. Näitä lisääntyy varinkin alueilla, joita rasittaa suuri HIV-/AIDS-kuolleisuus, joten sinne kertyy myös lyssavirusinfektioita. Erityisen rasitettu alue on KZN. KwaZulu-Natal provinssi Etelä-Afrikassa. Siellä on esiintynyt rabiesepidemioita, joita on vaikea saada kotnrolliin. Lisäksi rabiesrokote ei tehoa non-rabies lyssainfektioita vastaan.
RHABDOVIRUKSET ovat MONONEGALE viruksia (RNA genomin mukaan ryhmiteltynä) ja tässä kuvassa alla on muita saman otsikon alle luettavissa olevia ryhmiä
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar