Leta i den här bloggen

lördag 5 juni 2010

Hengitysteitten akuuteista infektioista (ARTI)

On aivan uusi väitöskirja tästä asiasta. Väitös on vielä edessäpäin, joten silmäilen kirjastossa esillä ollutta abstraktia. Kirja keskittyy paremman diagnostiikan kehittämiseen.

Robin Brittain-Long. On the diagnosis and management of viral respiratory infections. ISBN: 978-91-628-8118-4

  • Mitä uutta tästä vanhasta asiasta on löytynyt?

Suomennan abstraktin tähän.

AKUUTIT RESPIRATORISEST INFEKTIOT ( ARTI) ovat ihmisen kaikkein tavallisimmat infektiot ja suuri globaali ongelma.

VIRUKSET useimmiten aiheuttavat lieviä ja itsestään rajoittuvia tauteja, mutta kuitenkin niistä seuraa melkoista kuolleisuutta ja yhteiskunnallisesti ajatellen ne ovat hintavia tauteja. Pääasiallisimmin ne aiheuttavat ylempien hengitysteitten infektioita.

Ruotsissa on 70% kaikista primäärin sairaanhoidon piirin infektioista näitä respiratorisia (ARTI).

Alempien hengitysteiden infektiot taas ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy, varsinkin alle viisivuotiailla lapsilla, jos hoitoresurssit ovat kehnot.

Viruksen erottaminen BAKTEERISTA voi olla vaikeaa ja sen takia joudutaan usein liiallisiin antibioottien kirjoittamisiin. Modernit molekulaariset diagnostiset metodit ovat merkitsevästi lisänneet mahdollisuuksia ARTI:n etiologiseen diagnosoimiseen. Tässä väitöskirjassa arvioidaan eräitä PCR-menetelmiä 13 hengitystieviruksen ja kahden bakteerin suhteen kliinisistä näkökohdista käsin.
Real-time PCR
Multiplex PCR

I Retrospektiivinen tutkimus, jossa oli 954 nasofaryngeaalista näytettä. Havaitsemisprosentti 48 % (Multiplex real-time PCR for detection of respiratory tract infections. 2008)

II Prospektiivinen tutkimus jossa olio 209 ARTI-potilasta ja 100 oireetonta kontrollia. Positiiviset löydöt 43%.lla potilasita ja 2 % kontrolleista. (Prospective evaluation of a novel multiplex real-time PCR for detection of fifteen respiratory pathogens - Duration of symptoms significantly affects detection rate. 2010)

III Jos oli mahdollista tehdä PCR- tutkimus, antibioottien kirjoittaminen väheni 50%:lla prospektiivisessa tutkimuksessa 426 ARTi-potilaasta. Jos vastaus oli saatavissa 48 tunnin sisällä, antibioottia sai 6,8 % potilaista, mutta jos vastaus viipyi, 15,1 % sai antibiootin. (The use of a multiplex real time-PCR method targeting thirteen viruses- impact on antibiotic prescription rate in a prospective study. In manuscript)

IV Retrospektiivisessä tutkimuksessa 8753:sta potilaasta diagnostinen löytö oli suurempi talvisaikaan (54.7%) verrattuna kesään(31.1%) aikuisilla ja lapsilla myös useammin( 61.5 %verrattuna aikuisiin (30.5 %). Kaikkein useimmin havaittu virus oli Rhinovirus ( 32.5%) kaudesta riippumatta ja sillä oli kautta eri sesonkien suurta geneettistä variaatiota. (Seasonal variations influence diagnostic yield of a multiplex PCR assay targeting 13 respiratory viruses. in manuscript)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar