Leta i den här bloggen

fredag 4 juni 2010

A H5N1 ja muut EPI aktuellit uutiset 3.6. 2010

Lintuinfluenssan tilanne AH5N1
Lintuinfluenssan tarkkailu on jatkunut kautta vuosien aivan rutiinisti ja nyt kun tuo sikainfluenssaperäinen pandeminen virus A H1N1 näyttää pitävän paussia, alkaa tulla esiin AH5N1 tietojen relevanssikin kuin syksyn ruska kesän vehreyden klorofyllin vähetessä.
A H5N1 on edelleen tavallinen lintumaailmassa, eikä ole osoittanut pystyvänsä leviämään ihmiskuntaan sen kummemmin kuin ennenkään.

A H5N1 viruksen vaarallisuus siinä ihmisessä, joka siihen sairastuu on vakava-asteinen.
Viime vuonna 2009 infektoitui maailmassa 73 henkilöä ja heistä 32 kuoli. mortaliteetti on siis prosentuaalisesti heissä 43.8 %, siis miltei puolet. Hoidon ehtivyyttä ja kombinoimista ja kokonaisratkaisua ei ole löydetty siinä muodossa, että voitaisiin pelastaa henkiin näitä infektoituneita. Joten asia on HYVIN AKTUELLI tieteen pöydällä, sillä virus LUONNOLLISESTI etsii tietä ihmiskuntaa, . vaikka sen etsintä veisi kymmenen vuotta. Lintuperäiset virukset omaavat RNA-materiaalissaan jonkin evolutionaalisesti pakottavan tarpeen vahvistaa genomiaan ihmisperäisellä materiaalilla, muuten virus voi kuolla, terminoitua syklissään ja siinä tapauksessa se häviää ennen aikojaan maapallolta repertoituessaan ilman ihmiskuntaa. Tässä on tärkeä edelleen hävittää sairastunutta lintukantaa, joka toimii viruksen kehtona ja riehumispaikkana, sekä tehdä terveitten villilintujen kontrolleja, koska niissä siirtyy A H5N1 ilman, että ne ovat sairaita tai antaisivat mitään oiretta. Asiaa ei saa unohtaa.

MITÄ SANOO EPI akutellt?

Under 2009 infekterades 73 personer varav 32 avled. I år (2010) har 30 personer infekterats varav 12 har avlidit. Eftersom de flesta fallen brukar inträffa under vårvintern indikerar detta inte någon säker ökning av antalet fall jämfört med 2009. Merparten av alla fall under de senaste åren har inträffat i Egypten, följt av Indonesien. Det finns en tendens mot lägre dödlighet i Egypten jämfört med Sydostasien (tabell 1). Varför dödligheten är lägre i Egypten är oklart, men det kan bero på såväl virus och värd som hur patienterna behandlats. Bland annat är tidigt insatt antiviral terapi är viktigt för att förhindra dödsfall i fågelinfluensa A/H5N1

EPI-aktuellt, vol 9, nr 22 (3 juni 2010)

Nuläget för fågelinfluensa A/H5N1

H5N1 fortsätter att cirkulera i världen trots mindre massmedial uppmärksamhet. Det finns mycket få rapporter om smittkedjor mellan människor och inga virologiska fynd som talar för att risken för att H5N1-viruset anpassas till människor ökat, men infektionen är fortfarande utbredd bland tam- och vildfågel i Sydostasien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar