Leta i den här bloggen

onsdag 19 juni 2024

Pikakatsahdus rekombinoitumisten evoluutioon Omikron varianteissa

 Alustava artikkeli  toukokuulta antaa tieteellistä taustaa omikronin  alkuvaiheen rekombinaatioihin: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38793756/

Niitähän ilmeni ensin BA.1 ja BA.2 diversiteettien kesken, sittemmin niiden kehityneiden alalinjojen kesken ja sittemmin rekombinaatioon osallistui rekombinntit itse.  tietyt   rekombinantit VOI- viruksista toimivat  ikäänkuin  vaihdeasemina,, joissa päälinjojen  tehokkaasti lisääntyvät  linajt pystyivät parantamaan tehokkuuksiaan, mutta toisaalta  heikkoja sivulinjoja syntyi lukuisasti. 

Tehokkaaksi päälinjaksi on osoitautunut BA.2 omikron päälinjasta  kehittyneet  VOI ja VUM variantit. Varsinkin   delt-aallon jälkeen on BA.2. 75* toiminut monissa  rekombinanteissa  tehon tuottoprosessisa tekijänä. Nytkuitenkin  on vaihtunut  sen sijaan BA.2.86* diversiteetin virukset.  Niiten  viimeaikaisista  rekombinaatioista eikutienkaan vielä saa tieteellisiä artikkeleita PubMed kliinisestä kentästä. Tämä siirtymä BA.2.75  diversiteetistä BA.2.86 diversiteettiin on tapahtunut   aivan tässä viime aikoina ja  siltä ajalta on seuraavia rekombinanteja taulukossa:

XDD, XDK, XDN, XDQ,  XDP, XDR, XDS, XDT, XDU, XDV, XDW, XDY, XDZ, XEA ja viimeisenä  GITHUB listoihin ilmoitettu XEB. 

Erikoista on myös se, että esim XDY on rekombinaatio näiden uusimpien BA.2.86.1 alalinjojen virusten kesken   "LB.1.2.1" ja "KP.3.2."

Lyhennykset LB ja KP osoittavat  alalinjojen alalinjoja BA.2.86.1* diversiteetin kartalla. 

"LB" Alias JN.1.9.2, Alias BA.2.86.1.1.9.2

"KP" Alias  JN.1.11.1  Alias , BA.2.86.1.1.11.1 .

Näm JN ä linjat sinänsä  ovat akkumuloineet immunologiaan vaikuttavia  aminohappomuutoksia askel askeleelta, joten arveltavasti rekombinaatiosta voi sattua  tulemaan vakaviakin  tuloksia, sattumista, Toisaalta  voi  tulokset olla  huonompaakin laatua kuin nämä nykyiset  ilmenevät JN ja KP alalinjat itse.  Evoluutio on sanottu konvergoivaksi laadultaan.  Eri virukset  eri tavoin, eri tietä,  hankkivat tuloksena samankaltaisia  hyötyä antavia  aminohapposubstituutioita tai deleetioita.  Saa vain odotella uutisia, onko  tällä pandemian aiheuttaneella  omikronvariantilla vielä  jotain "mahtavampaa  historiaa" tänä vuonna kirjoitettavanaan. Joka tapauksessa  on valmiustilaa ja rokotteen suunnittelua. Rokoteantigeeni katsotaan JN.1 linjasta  ilmeisesti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar