https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/fagelinfluensa-/
Omia kommentteja:
WHO antaa myös globaaleja tietoja ihmisiä (ihmiskuntaa) lintuinfluenssa-asioista. Jos on niistä kiinnostunut, voi etsiä WHO:n aakkosista kohdan "Avian flu", Lintuinfluenssa, ja siinä kerrotaan jos jokin zoonoottinen lintuvirus on aiheuttanut jotakin josakin ihmiskunnan puolella ja jos on pandemian riskiä jostakin lintuviruksesta.
http://www.who.int/topics/en/
WHO:n asiain paljoudesta voi arvata, miten tiukasti prioritoidaan tällaisia zoonooseja - lähinnä profylaktiselle tasolle, jolloin korostuu OIE ja FAO- tason toimenpiteet. Siis käytännössä Ruotsissa maatalosviraston ja eläintieteen laitoksen antamat ohjeet.
Vasta siten kun uhka on tullut ihmiskunnan puolella ilmeneväksi, tehdään rokote siitä viruksesta joka pandemian alkaa ihmisissä; se ei ole presiis tuo sama joka linnut tappaa ja siksi viruksen rakenteen evoluution valvonta on se, johon WHO panostaa.Virusvalvonta on vaativaa, aikaa vievää ja kallista operaatiota ja sitoo hyvin paljon asiantuntijahenkilökuntaa kautta maailman.
Mikä olisi mielestäni järkevää koko väestöä ajatellen tällaisessa lintutautiuhkassa?
Olisi hyvä tietää miltä linnut näyttävät ja mikä niitten nimi on. Tällaisessa kansainvälisessä tilanteessa myös lintujen nimitys eri kielillä pitäisi johtaa latinalaiseen termiin, joka on globaali nimittäjä jokaiselle linnun tuntomerkille. Tämä asia on ihan koululaitoksen puuhaa ja yleisen median tehtävä. Väestö voi olla apuna tunnistamassa tilanteita, joissa kaksi tai useampi lintu samaan aikaan esiintyyn kuolleena jossain. tai tunnistamassa linnuissa jonkin oudon ilmiön:
10 vuotta sitten minusta kyhmyjoutsenet olivat surkean näköisiä, höyhenet haroittivat kuin keripukissa ja linnut eivät pystyneet pitämään pyrstöä ja sulkiaan normaalisti koossa. Jopa niitä oli kaupungissakin kuin humalaisina.
Toistaiseksi kaikki linnut näyttävät pirteiltä ja lämpimän sään takia niitä on runsaasti täällä Länsi-Göötanmaalla. Eikä mielestäni ole pahitteeksi ruokkia lintuja joillain jyvillä siemenillä pähkinöillä tai linnuille erityisesti valmistetuilla linnunruoka pusseilla, joita voi ripustaa. Siten voi ehkä antaa niille vastustuskykyä. Mutta linnunruokinta ei saisi olla jyrsijäruokintaa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar