Leta i den här bloggen

lördag 30 januari 2010

EBV viruksen tuma-antigeeni, nuclear antigen 5 (EBNA5)

Löysin uuden väitöskirjan EBV-viruksen alueesta eilen 29.1. 2010 ja biomedisiinsiess kirjastossa tein mutamia muistiinpanoja, jotka nyt kirjoitan tähän tästä hyvin mielenkiintoisesta viruksesta.

LÄHDE: Ekholm Josefine. The interactions of the Ebstein-Barr virus nuclear antigen 5 suggest novel roles in RNA and protein metabolism. Gothenburg University. ISBN 978-91-628-7999-0.

YLEINEN TAUSTATIETO tästä viruksesta.

Ebstein-Barr virus( EBV) on ihmisen herpesvirus, joka infektoi imusoluja, joiden nimi on B-solu, sekä suunielualueen (OROPHARYNX) epiteelisoluja. EBV kulkeutuu syljen mukana ja tarttuu siitä ja saa aikaan koko eliniän kestävän latenssin (lepovaiheessa pysyttelevän infektion) yli 90%:ssa maailman väestöä.

Tämän latenssin aikana virus on olemassa lähinnä multikopioepisomeina muisti-B-solujen ( memory B cells) tumissa( nucleus). Jos jostain syystä nämä muistisolut aktivoituvat, ne voivat alkaa tuottaa EBV-virioneja ja henkilö alkaa erittää virusta.

Useimmat ihmiset altistuvat tälle virukselle lapsuudessa, jolloin tauti ei tuota mitään erityisen merkillepantavia oireita tai ainoastaan vilustumisen kaltaisia oireita.

Latentti infektio sen sijaan on assoioitunut useisiin pahanlaatuisiin tauteihin, joihin kuuluu Burkittin lymfoma, Hodgkinin tauti, nasofaryngeaalinen syöpä ja lymfoproliferatiiviset häiriöt immuniteetiltaan heikentyneissä henkilöissä. Arvellaan, että immuunijärjestelmän kompromisoitunut tila ja poikkeava EBV-latenssigeenin ilmenemä olisivat merkitseviä osatekijöitä EBV-maligniteettien etiologiassa.
EBVvirittää ihmisen B-solut "ikuisiksi" ilmentämällä vähintäin 12 virusgeeniä, jloihin kuuluu myös EBNA5 proteiini. Tämän proteiini funktioiden selvittämistä on ohjaillut interaktioihin osallistuvien solu- ja virusproteiinien identifioimiset. Näiden kofaktoreitten funktiot ovat epäsuora vihjaus EBNA5 proteiinin funktiosta apoptoosin, solusykliprosessien ja transkriptioteitten mahdollisena modulaattorina.

TÄMÄ VÄITÖSKIRJA haluaa osaltaan lisätä tietämystä siitä, miten EBNA5 antaa oman panoksensa EBV-viruksen biologiaan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar