Leta i den här bloggen

tisdag 3 september 2019

Kysymyksiä ja vastauksia H5N1 lintuviruksesta (WHO)

https://www.who.int/influenza/human_animal_interface/avian_influenza/h5n1_research/faqs/en/
Kysymyksiä suomennettu 3.9. 2019

Q2: How does H5N1 influenza spread to people?

MitenH5N1 influenssa leviää ihmiseen?

Almost all cases of H5N1 infection in people have been associated with close contact with infected live or dead birds, or H5N1-contaminated environments. The virus does not infect humans easily, and spread from person to person appears to be unusual. There is no evidence that the disease can be spread to people through properly prepared and thoroughly cooked food.

Melkein joka tapaus, jossa ihminen on infektoitunut H5N1- viruksella, liittyy lähikontaktiin infektoituneitten elävien tai kuolleitten lintujen kanssa tai H5N1- viruksella kontaminoituun  ympäristöön. Tämä virus ei infektoi helposti ihmistä ja leviäminen henkilöstä toiseen näyttää olevan epätavallista. Ei ole näyttöä siitä, että tauti voisi levitä kunnollisesti valmistetun ja läpikotaisin keitetyn  ruoan välityksellä.

Q3: Why is there so much concern about H5N1 influenza? 

Minkä takia  niin paljon puhutaan juuri tästä H5N1-influenssasta? 

H5N1 infection in humans can cause severe disease and has a high mortality rate. If the H5N1 virus were to change and become easily transmissible from person to person while retaining its capacity to cause severe disease, the consequences for public health could be very serious.

Ihmisissä tämä H5N1- infektio voi aiheuttaa vakavan taudin ja silloin kuolleisuus on korkea.   Seuraamukset väestön terveystilassa voisivat olla hyvin vakavia, jos H5N1-virus muuntuisi siten, että se tulisi helposti  tarttuvaksi ihmisestä toiseen . mutta  olisi kuitenkin tautia aiheuttavalta kyvyltään yhtä hankala. 

Q4: Why might the H5N1 influenza virus change?

Minkätakia H5N1-virus saattaisi muuttua?

Influenza viruses constantly undergo genetic changes. It would be a cause for concern, should the H5N1 virus become more easily transmissible among humans.

Influenssaviruksissa tapahtuu jatkuvaa geneettistä muuntumista. Olisi  syytä huolestua, jos H5N1-virus tulisi helpommin  tarttuvaksi ihmisten keskuudessa.

Q5: What are the symptoms of H5N1 avian influenza in humans?

Minkälaisia oireita H5N1-lintuinfluenssa ihmisissä tuottaa?

The symptoms of H5N1 infection may include fever (often high fever, > 38°C) and malaise, cough, sore throat, and muscle aches. Other early symptoms may include abdominal pain, chest pain and diarrhoea. The infection may progress quickly to severe respiratory illness (for example, difficulty breathing or shortness of breath, pneumonia, Acute Respiratory Distress Syndrome) and neurologic changes (altered mental status or seizures).

 H5N1-infektion oireisiin   saattaa kuulua kuumetta, (joka on usein korkea , yli38 celsiusastetta), sairaudentunnetta, yskää, kipeää kurkkua ja lihaskipuja. Muihin varhaisiin oireisiin kuuluu vatsakipua, rintakipua ja ripulia. Infektio etenee nopeasti vaikeaksi hengitysteiden taudiksi ( esimerkiksi tulee  vaikeaksi hengittää, hengitys on  pinnallista, ilmenee keuhkokuumetta, akuuttia respiratorista oireyhtymää ARDS) ja  kehittyy neurologisia muutoksia ( henkinen tila muuttuu tai tulee kohtauksia).

Q6: Is it safe to eat chicken, poultry products and other wild game birds?

Onko turvallista syödä kanapoikaa, siipikarjatuotteita ja muuta linturiistaa?

Yes, it is safe to eat properly prepared and cooked poultry and game birds. The virus is sensitive to heat. Normal temperatures used for cooking (so that food reaches 70°C in all parts) will kill the virus. As a standard precaution, WHO recommends that poultry, poultry products and wild game birds should always be prepared following good hygienic practices, and that poultry meat should be properly cooked.
To date, a large number of human infections with the H5N1 virus have been linked to the home slaughter and subsequent handling of diseased or dead birds prior to cooking. These practices represent the highest risk of human infection and are the most important to avoid.

Kyllä vain: on turvallista syödä  asianmukaisesti valmistettua ja keitettyä siipikarjaa ja riistalintua. Virus on  herkkä kuumuudelle. Normaalit keittämiseen käytetyt lämpötilat ( kun joka kohta  linnunlihassa tulee 70 C asteen kuumuuteen)   tappavat viruksen.  Standardivarotoimenpiteeksi WHO suosittelee, että  siipikarja, siipikarjan tuotteet ja villiriistalinnut pitäisi aina esivalmistaa noudattaen hyvää hygienistä käytäntöä ja siipikarjan liha pitäisi keittää  asianmukaisesti.
Näihin asti on suuri määrä ihmisten H5N1-infektioista assosioitunut kodeissa tehtyyn teurastamiseen ja sen jälkeiseen tautia kantavien tai kuolleiden lintujen käsittelemiseen ennen ruoan valmistusta (keittämistä). Tärkeintä olisi välttää  tällaiset käytäntöjä, jotka   asettavat  ihmisen  suurimpaan infektoitumisen  riskiin .

Q7: How is H5N1 avian influenza in humans treated? 

Miten hoidetaan ihmisten H5N1 lintuinfluenssaa?

In most cases, avian influenza in humans develops into a serious disease that should be treated promptly in the hospital and may require intensive care, where available. The antiviral medicine oseltamivir can reduce the severity of illness and prevent death, and should be used in all cases.

Useimmissa tapauksissa lintuinfluenssa kehkeytyy  ihmisissä  vakavaksi taudiksi, joka pitäisi heti paikalla  hoitaa sairaalassa ja  saatetaan tarvita tehohoitoa siellä, missä sitä on  saatavilla.   Antiviruslääke oseltamivir saattaa vähentää taudin vakavuutta ja estää kuolemaa ja sitä pitäisi jokaisessa tapauksessa käyttää.

Q8: Is a vaccine available to prevent human infection with H5N1avian influenza?

Onko saatavilla rokotetta, joka estää ihmisen infektoitumisen H5N1 lintuviruksesta?

Candidate vaccines to prevent H5N1 infection have been developed, but they are not ready for widespread use.

On kehitetty H5N1 infektiota estäviä rokotekandidaatteja, mutta niitä ei ole valmiina laaja-alaiseen käyttöön. 

Q9: Does seasonal influenza (seasonal flu) vaccination provide protection against H5N1 viruses?

Antaako kausi-influenssarokotus suojaa H5N1viruksia vastaan?

Seasonal influenza vaccination does not appear to protect against H5N1 infection.

Kausi-influenssarokotus ei näytä suojaavan H5N1 infektiolta. 

Q10: What is the WHO response to H5N1 influenza?

Miten  WHO vastaa H5N1  influenssan  haasteeseen? 

WHO is working with countries to help them detect and manage cases of H5N1 infection in humans when they occur.
WHO collaborates with global health partners and agencies, including the World Organisation for Animal Health (OIE), and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), to control and prevent the spread of animal diseases.
WHO’s global laboratory system, the Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS), identifies and monitors strains of circulating influenza viruses, and provides advice to countries on their risk to human health and available treatment or control measures.

WHO tekee työtä  eri maitten kanssa auttaen niitä havaitsemaan ja hoitamaan H5N1 infekltiotapauksia, kun  niitä ihmisissä ilmenee.  
WHO tekee yhteistyötä  globaalien  terveysalan kollegoiden (partnereiden)  ja  virastojen (OIE, FAO, YK)  kanssa kontrolloiden eläinperäisiä sairauksia ja  estäen niiden leviämisiä. 
WHO:n globaali laboratoriojärjestelmä (GISRS) tunnistaa ja monitoroi kiertäviä influenssaviruskantoja ja  antaa neuvoja  maille  koskien  niiden väestön terveydellisiä riskejä ja saatavilla olevia  hoito- ja kontrollikeinoja. 

 https://www.who.int/influenza/preparedness/en/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar