Leta i den här bloggen

lördag 14 januari 2012

Miten suojata uutta sukupolvea HIV-virukselta?

Vuonna 2007 kirjoitti suomalainen obstetrikko-gynekologi Päivi Lehtovirta joistain HIV-virusinfektion kliinisistä aspekteista väitöskirjatyönsä.
Tästä on lyhyt artikkeli Suomen lääkärilehdessä numero 42/2007 s 3920-1.
Siinä selvitettiin HIV-positiivisten naisten Suomen pääkaupungin HYKS naistenklinikalla hoidettujen raskauksien kulku ja lapsen ennuste kymmenen vuoden ajalta.
HIV-infektioon liittyy naisella erityisiä haasteita ja ongelmia: vaikutukset raskauksiin ja sikiön tartuntariski, hormonaalisen ja kierukkaehkäisyn aiheuttama kohdunkaulan kanavan viruserityksen kasvu, lisääntynyt kohdunkaulan solumuutosten ja kohdunkaluan syövän riski.

Vuosina 1993- 2003 oli HIV-positiivisten naisten synnytyksiä 52. Naisista 40% sai tietää HIV-positiivisuudestaan ensi kertaa alkuraskauden seulontatestissä. Vaste raskauden aikaisen viruslääkitykseen oli hyvä. 90%:lla naisista oli loppuraskauden virusmäärät alle 1000 viruskopiota millilitrassa. Lapset syntyivät hyväkuntoisina ja keskikokoisina. Sektioita tehtiin vähän (25%); monissa Euroopan maissa se on yleinen tapa. Kukaan lapsista ei saanut tartuntaa.

Hormonikierukka todettiin turvalliseksi HIV-positiivisilla naisilla. Raskauksia tai infektioita ei esiintynyt. kuukautisvuodon määrä väheni ja veren hemoglobiinipitoisuudet suurenivat. Päähavainto oli, että kohdunkaulankanavan viruseritys säilyi samanlaisena ennen ja jälkeen hormonikierukan laiton, eikä kierukan käyttö täten näytä lisäävän tartuntariskiä.

Papa-näytteiden solumuutosten vuosittainen esiintyvyys oli suuri, lievien muutosten 15% ja vaikeiden muutosten 5%. Samaan aikaan valtakunnallisessa papa-seulonnassa vastaavia muutoksiaesiintyi 1,6 %:lla seulotuista. Vähäinen CD4+ T solutaso osoittautui riskitekijäksi näille muutoksille. Riski oli vuoden jälkeen 17% ja viiden vuoden jälkeen 48% niillä naisilla, joilla seurannan alussa oli normaali papa-koe. Nuori ikä ja suuret HI-virusmäärät lisäsivät papa-muutosten riskiä.
kohdunkaulan koepalanäytteistä 51 naisella esiintyi patologisia muutoksia: HIV -positiivisia naisia oli seurannassa 153. Yksi kohdunkaulan syöpä todettiin seurannan aikana. Sekä synnyttämättömyys että emättimen bakteeritulehdus lisäsivät kudosmuutosten riskiä.
HIV-seulonta alkuraskaudessa, HI-viruslääkitys raskauden aikana ja synnytysten yksilöllinen hoitoovat tehokkaita keinoja sikiön tartunnan ehkäisemiseksi. Hormonikierukka on turvallinen ja tehokas ehkäisykeino HIV-positiivisille naisille. Kohdunkaulan solu- ja kudosmuutosten esiintyvyys on suuri myös systemaattisti seuratuilla HIV-positiivisiila naisilla.

KOMMENTTI:

On oikeastaan järkyttävä, että pohjolan tytöt ovat olleet niin sinisilmäisiä, että vasta raskautesteissä tulee HIV- positiivisuus ilmi. On aivan käsitettävää ja loogista että suomalaisnuorisolta joka menee Israeliin voluntaaritöihin , vaaditaan HIV- testin negatiivesen tuloksen esittäminen nykyään. Israelissa avioliiton solmivien on esitettävä HIV-testin tulos ja sen tulee olla negatiivinen. Suomessa adoptiovanhemmiksi haluavien täytyy esittää HIV- negatiivinen tulos.
Nämä toimenpiteet suojaavat tulevaa sukupolva.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar