Leta i den här bloggen

fredag 17 december 2010

Influenssarokotus jota Sosiaalihallitus suosittelee

Rekommendationer inför höstens influensavaccinering

den 7 september 2010 kl. 13:25 Nyhet

Precis som tidigare säsonger gäller det i höst att särskilt skydda grupper som löper ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom vid influensa. Rekommendationerna gäller för den vanliga säsongsinfluensan, inklusive pandemiviruset A(H1N1) 2009. Till grupperna med ökad risk för allvarlig sjukdom hör även friska gravida samt personer med extrem fetma.

I augusti 2010 deklarerade WHO att influensan A(H1N1) 2009 inte längre utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. På södra halvklotet sprids dock viruset fortfarande och man räknar med att det även kommer att spridas i Europa under kommande influensasäsong.

I Sverige kommer två typer av influensavaccin att finnas tillgängliga under säsongen 2010/2011.

Det ena är säsongsinfluensavaccinet som skyddar mot de tre typer av influensa som förväntas få störst spridning, där influensa A(H1N1) 2009 är en av dem. Influensavirus förändras ständigt och därför anpassas influensavaccinerna årligen för att ge skydd mot de tre typer av influensa som förväntas få störst spridning under säsongen. Det är WHO som avgör vilka influensastammar som ska ingå. Årets influensavaccin innehåller:

  • influensa A/California/7/2009 (H1N1)-likt virus
  • influensa A/Perth/16/2009 (H3N2)-likt virus
  • influensa B/Brisbane/60/2008-likt virus.

Vaccinet innehåller inte adjuvans och heller inget konserveringsmedel.

Det andra är Pandemrix mot influensa A(H1N1) 2009. De som vaccinerades under förra säsongen har fortfarande ett bra skydd. På grund av svenskarnas höga immunitet mot pandemiviruset och att influensa A(H1N1) 2009 även ingår i säsongsinfluensavaccinet anser Socialstyrelsen att behovet av Pandemrix är litet. Pandemrix ger dock ett starkare skydd mot influensa A(H1N1) 2009 än säsongsinfluensavaccinet och ska i år ges till personer med nedsatt immunförsvar som inte får tillräckligt med skydd enbart genom säsongsinfluensavaccinet. I dessa fall bör en individuell bedömning göras av specialist.

För närvarande utreder både Läkemedelsverket och Europeiska Läkemedelsmyndigheten, EMA, om det finns något eventuellt samband mellan A(H1N1)-vaccinet Pandemrix och rapporterade fall av narkolepsi.

– Utredningen är ännu inte avslutad, men med den information vi har idag kan något sådant samband inte fastställas. Det viktiga är att ge skydd mot influensa för de grupper som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom, säger avdelningschefen Anders Tegnell.

Socialstyrelsen har identifierat ett antal riskgrupper som löper en ökad risk för att drabbas av allvarlig influensasjukdom eller få svåra komplikationer till följd av influensan. Hit räknas även de som har en underliggande grundsjukdom som riskerar att försämras allvarligt. Följande riskgrupper rekommenderas att ta säsongsinfluensavaccin:

  • Personer över 65 år
  • Patienter med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom, samt vissa andra kroniska sjukdomar
  • Personer med extrem fetma
  • Personer med gravt nedsatt infektionsförsvar av sjukdom eller medicinering
  • Barn med flerfunktionshinder
  • Gravida kvinnor som inte tidigare vaccinerats mot A(H1N1)

Socialstyrelsens vaccinationsrekommendationer förutsätter att A(H1N1) 2009-viruset är stabilt och att spridningen i Sverige blir relativt begränsad under kommande säsong. Beredskap bör finnas för en snabb anpassning om förutsättningarna skulle förändras. Detta kan till exempel ske genom en ökad smittspridning, förändrad klinisk bild eller liknande, vilket kan föranleda en mer omfattande vaccination mot A(H1N1) 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar