Leta i den här bloggen

tisdag 22 januari 2013

Mitä on pandemisen viruksen maailmanympärimatkalla tapahtunut?

Joka tapauksessa nyt näyttää A H1N1 tappavan paikoitellen, kuten  arabimaissa, Israelissa ja Intiassa. Myös Norjasta on yksi tieto ja Italiasta sekä muutamista muista maista.
Yksi  tuore PubMed artikkeli joulukuun alulta  kuvaa A H1N1 viruksen mahdollisen virulenssin nousun taustamekanismia tieteellisesti käsitellen.  Suomennan sitaatin:

LÄHDE: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221570

Sitaatti:  J Virol. 2012 Dec 5. [Epub ahead of print] Virulence determinants of pandemic A(H1N1)2009 virus in a mouse model.

Tiivistelmä

Tämä  viimevuosien uusi sikavirus H1N1, influenssavirus [A(H1N1)pdm09 virus]  aiheutti lopulta  sen pandemian vuonna 2009. ( Kommenttini: Pandeminen vaihe on nyt laskettu  tasoon 6, postpandemiseen  vaiheeseen WHO:ssa , mutta kuten pandemioissa aina,  virus saa näitä maailmankiertojaan edelleen jonkin aikaa, voitain vuosia, kunnes siitä tulee vain tavallinen kausi-influenssan inkredienssi.)

 Useimmilla potilailla ilmenee LIEVIÄ OIREITA , jotka ovat aivan kausi-influenssan kaltaisia, mutta joku  kokee  VAIKEAMPIA KLIINISIÄ OIREITA  ja pahimmassa tapauksessa MENEHTYY  influenssaan.

 Tuollaiset  eroavuudet  oireistossa yleensäkin liittyvät henkilöitten aiempaan terveydelliseen  tilaan, mutta  äskettäisten tietojen mukaan on viitettä siitä, että mahdollisesti  kliiniseen vakavuusasteeseen  olisi vaikuttamassa  myös jotkin virusperäiset   tekijät.

Selventääkseen tätä seikkaa paremmin, tiedemiehet vertailivat  ihmisten viittä erilaista A H1N1 pdm09- virusta keskenään. Virukset olivat geneettisesti samanlaisia ( H1N1) , mutta niitä oli eristetty  potilailta,  joilla oli eriasteisesti  oireistoa,  toiset niiltä joilla oli vakavia oireita ja toiset niiltä, joilla oli lieviä oireita.

Sitten tiedemiehet käyttivät hiirimallia testauksissa.
  • A H1N1 virus Norway 3497  ilmensi hiirimallissa  vaikeampaa patogeenisyyttä kuin  
  • Osaka 164-virus.
  •  Sitten kehkeytettiin  uudelleenjärjestymiä (reassortements)  näitten virusten sisäisten  geenistöjen kesken.  jo todettiin , että ne  H1N1-virukset , joiden geeneissä oli Norjan3487 HA-geeni ja muu geenitausta oli Osaka 164- viruksen  geenistöä, olivat hiirimallisssa muita  uusia  järjestymiä patologisemmat, mikä viittaisi siihen, että Norjan3487-viruksen  korkeassa  patogeeinisyydessä  juuri tuolla HA-geenillä oli roolinsa.
  • Eräs  merkittävä havainto oli myöskin se, että jos uudella viruksella oli  norjalaisviruksesta Norway3487 geenit HA, NA ja NS ja osakalaisviruksesta Osaka164  geenit PB2 ja PB1 , niin muodostunut virus oli hiirelle patogeenisempi kuin edeltäjäsukupolven norjalaisvirus Norway 3487
 Nämä koe-eläimestä saadut tiedot osoittavat, että  eri  A H1N1 pdm09- pandemisten virusten kesken tapahtuva ( geenimaterian)  uudelleenjärjestäytyminen, " sisähuonekalujen vaihto " voi johtaa lisääntyneeseen patogeenisyyteen ja  antavat selvät viitteet  tämän pandemisen viruksen  jatkuvan seurannan tarpeellisuudesta.

 These findings demonstrate that reassortment between A(H1N1)pdm09 viruses can lead to increased pathogenicity and highlight the need for continued surveillance of A(H1N1)pdm09 viruses.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar