Onhan tiettyä, että maailmassa on pandemiavaroitusasteessa 3 jo kiertänyt lintuinfluenssa A H5N1, joka sattumoisin ihmisessä voi olla hyvinkin letaali : yli puolet massiivisen tartunnan saaneista on menehtynyt, mutta toipuneitakin on. Nyt näyttää tiedemiesvälkyt väsänneet tätä vaikeaa virusta vähän nopeammin tarttuvaan muotoon in vitro, koeputkessa.
Miten tähän suhtautua?
Yleensä hyvin tappava virus saataa tehdä myös kollapsin, luhistumisen ja sitten jää jonkinlainen " tavallisempi" pandeminen virus kiertämään. Ihmisen puolustusjärjestelmä on myös aika luova, joten en oikein usko että mikään virus enää tulee yksinään tekemään niin suurta tuhoa että se voisi nitistää kovin suurta osaa ihmiskunnasta. Mutta influenssa on tietysti aina influenssa. Sen genomi on niin alkeellisen pieni ja nin elementaarinen, ettei se ole kokonaan poistettavissa maailman nukleiinihappoaltaasta, josta se itseään elättää. Sen genomin tuhova tekijä tuhoaisi myös ihmiskuntaa. Toistaalta sille ei ole edes eduksi tuhota liikaa isäntäyksilöä, josta se saa parhaimmat rakennusaineet. Moni virus loppuisi jos ihmiskunta loppuisi ja koska virus on geeniainesta, se kyllä loogisimmin koettaa olla ikuisesti replikoituvaa.
Alankomaalainen virologi Ron Fouchier on tutkimusryhmänsä kanssa jalostanut erittäin tarttuvan lintuinfluenssaviruksen.
H5N1-viruksen mutaatio osoittautui eläinkokeissa erittäin tarttuvaksi. Siitä tuli itse asiassa niin tarttuva, että sillä olisi Doctor Tipster -sivuston uutisen mukaan kyky tappaa puolet maapallon väestöstä.Rotterdamin Erasmus Medical Centerissä saavutetut tutkimustulokset esiteltiin syyskuussa Maltalla pidetyssä influenssakonferenssissa, mutta niiden julkaisu aiheuttaa nyt huolta. Tiedeyhteisö pelkää, että vääriin käsiin ajautuessaan virus on todella pelottava biologinen ase.
Pittsburghin yliopiston bioturvallisuuskeskuksen johtaja Thomas Inglesby valittelee The Scientist -lehdessä, että Fouchierin tutkimusryhmä on raportoinut työnsä vaiheista julkisesti.
- Ensinnäkin oli todella huono idea tehdä tappavasta viruksesta erittäin tarttuva, tappava virus.
- Toinen huono idea oli julkistaa, miten se on tehty. Toiset voivat kopioida sen, Inglesby puuskahtaa.
Yhdystaltojen bioturvallisuusviranomaiset tutkivat parhaillaan tutkimusryhmän saavutuksia