Leta i den här bloggen

onsdag 4 juli 2018

Rinovirus (rhinovirus) on eräs tavllisten vilustumisvirusten ryhmä

Rinovirus (THL lähteestä)


Mikä on rinovirus?

Rinovirukset kuuluvat pikornaviruksiin. Niistä tunnetaan yli 150 virustyyppiä, jotka jaetaan A-, B- ja C-lajiin.
Rinovirukset ovat yleisimpiä flunssan eli nuhakuumeen aiheuttajia. Rinovirusinfektioita esiintyy erityisesti kevättalvisin ja syksyisin.

Miten rinovirus tarttuu?

Rinovirusinfektio tarttuu helposti käsien välityksellä. Virusta siirtyy hengitystie-eritteistä käsiin ja käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsien kautta suun tai nenän limakalvolle. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen.

Mitkä ovat rinovirusinfektion oireet?

Suuri osa rinovirusten aiheuttamista infektioista on oireettomia tai hyvin vähäoireisia. Infektiot ovat yleisimpiä pienillä lapsilla, mutta niitä voi esiintyä kaikenikäisillä.
Rinovirus aiheuttaa yleensä ylempien hengitysteiden infektion, jonka oireita ovat nuha, kurkkukipu, ja mahdollisesti lämpöily. Joskus rinovirusinfektio johtaa välikorvantulehdukseen tai poskiontelotulehdukseen. Rinovirus voi liittyä myös alempien hengitysteiden infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai bronkioliittiin.

Miten rinovirustartunta todetaan?

Rinovirustartunta voidaan todeta osoittamalla virus nenänielulimasta esim. geeninmonistusmenetelmällä.

Miten rinovirusinfektioita hoidetaan?

Rinovirusinfektioon ei ole lääkitystä vaan hoito on oireenmukaista.

Miten rinovirusinfektioita ehkäistään?

Rinovirusinfektioita vastaan ei ole rokotusta.
Tartunnan leviämistä estää huolellinen käsihygienia. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä/saippualla erityisesti ennen ruokailua. Käsienpesu on tärkeää myös kun on kohdattu flunssaa sairastavia ihmisiä ja käsitelty yhteisiä tavaroita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar