Leta i den här bloggen

tisdag 21 februari 2017

Ruotsissa on lintuinfluenssa varoitusaste 2 /3.sta. Hanhia sairastunut H5N8 virukseen

SYDSVENSKAN 
Svedala

Fågelinfluensa påträffad i Svedala

Fågelinfluensan breder ut sig över Europa, skyddsnivån i Sverige är höjd och i Svedala har döda gäss hittats. Men veterinären Jonas Fröjd kommer med lugnande besked.
Fem döda gäss hittades i början av februari vid Roslättsdammen i Svedala. Två av dessa skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt för tester och det visade sig att fågelinfluensa var orsaken. Fågelinfluensa har under hösten och vintern cirkulerat bland både vilda och tama fåglar i Europa, men det är många år sedan som smittan senast påträffades i Svedala.
– Senaste gången var nog i samband med den stora epidemin för många år sedan. De här gässen hade influensa av typen H5N8, säger Tobias Löfquist, samordnare på kommunens förvaltning för gata och park.
I Europa har det noterats en snabb spridning av just typen H5N8 och viruset överförs lätt från smittade till friska djur. Risken att en människa däremot skulle insjukna är extremt liten.
– Många kopplar detta till svininfluensa, men det är inte alls samma fråga det rör sig om nu. Man behöver inte oroa sig, säger Skånes länsveterinär Jonas Fröjd.
– Det är en allvarlig fågelsjukdom. Det görs en del fynd då och då, men det är ingen alarmerande ökning som skett.
Efter att viruset påträffades i Skåne under hösten har Jordbruksverket höjt skyddsnivån till nivå två av tre för fjäderfä i hela Sverige. Det innebär att fåglarna ska hållas inomhus. Om det inte är möjligt är det viktigt att djuren är inhägnade utomhus och utfodras under tak.
– Detta görs för att minimera risken för kontakt med vilda fåglar eftersom det är via dem som det i så fall sprids, säger Jonas Fröjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar