Leta i den här bloggen

onsdag 19 december 2012

Nyt tiedetään aika paljon isorokkoviruksen tavasta voittaa ihmisen immunipuolustus

Otan tähän talteen  isorokkoviruksen evaasiota koskevaa ja suomennan jotakin siitä.
LÄHDE:
 http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080131122956.htm
Miten POX- virus kuten  isorokkovirus  tekee immuunijärjestelmämme kiertämisen, evaasion.
How Poxviruses Such As Smallpox Evade The Immune System
Helmikuun 1 pv.  2008 kirjoittavat tiedemiehet tästä artikkelin Alabaman Yliopistossa Biorminghamissa, sillä he olivat saaneet hankituksi uutta tietoa avainasemassa olevasta proteiinista, joka  sallii  viruksen, kuten isorokkovirus,  replikoitua ja sitten romuttaa ihmisen immuunijärjestelmän.
Feb. 1, 2008 — Scientists at Saint Louis University and the University of Alabama at Birmingham have uncovered important new information about a key protein that allows viruses such as smallpox to replicate and wreak havoc on the immune system.
(Vastaavanlaisia artikkeleita on alla lisää)

 NORMAALISTI viruksen tullessa verivirtaan immuunijärjestelmä antaa vasteenaan INTERFERONI GAMMAA (IFNgamma), joka avustaa immuunivastetta kehkeyttämään  laajan järjestelmän ( lopulta virittämään yli sata antivirusgeeniä jne) ja  vapauttamaan kehon viruksesta.

Kaikki POX -virukset kuitenkin  koodaavat  tehokasta asetta, proteiinia, joka voi pyydystää immuunijärjestelmän interferonin:  INTERFERONI-gammaa SITOVAA PROTEIINIA.
 Tuo proteiini ensiksi kirjaimellisesti sitoutuu interferoni-gammaan ja immobilisoi (lamaa)  sen estäen sitä  toimittamasta esiin immuunijärjestelmän puolustuksen laajaa  kirjoa.
 Sitten POX- virus kykenee replikoitumaan ja aiheuttamaan suunnatonta vauriota kehossa.
Tutkijat kuvasivat, miltä tuo POX-viruksen työväline, IFNg sitova proteiini, näytti ja miten se käyttäytyi molekyylitasolla  prosessin aikana.   Nämä ovat asioita, joita ei ennen vuotta 2008 ymmärretty. Tutkija kertoi POX-viruksen  tekevän immuunisysteemin vältön  erittäin nerokkaasti, joten he  halusivat tunnistaa tarkasti, miten nämä virukset menettelivät ja mikä saattoi ne niin tehokkaiksi ja päteviksi. Tutkija lisäsi myös, että heidän saamillaan löydöillä saataa olla  potentiaalista hyötyä   lääkkeitten kehittelyssäkin,  kun kohteena on jokin immunologinen tai tulehduksellinen häiriö - näihin kuuluu ateroskleroosi (valtimokovettunmatauti), tulehduksellinen suolistotauti  kuten Crohnin tauti ja haavainen paksunsuolentulehdus sekä arthritis rheumatoides).

Kaikista POX-viruksista isorokkovirus on ollut historian aikana erityisen julma ihmiskunnassa. Pelkästään 20. vuosisadalla se on aiheuttanut 300 - 500 miljoonaa kuolemantapausta. Vaikka onkin sanottu että se on juurrettu pois maailmasta vuoteen 1979 mennessä, usea asiantuntija arvelee joitain piileviä  virusnäytteitä  pysyneen ehkä sittenkin  elossa ja niin tulee ottaa huomioon myös sen mahdollisuus bioterroriaseena.( Ei ole pahitteeksi vilkaista mitä siitä tiedetään nykyään)

  • Vuodelta 2012 on myös uutta  tietoa . POX- virukset kaksinkertaistavat  geenin  ja tekee moninkertaisia kopioita geenistä, joka voi sitä auttaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar