Leta i den här bloggen

söndag 15 mars 2020

DENGUE tilanne

Each year, an estimated 390 million dengue infections occur around the world. 
Of these, around 500,000 cases develop into severe dengue, or dengue haemorrhagic fever, a more severe form of the disease, which results in up to 25,000 deaths annually worldwide. That's each year.
Dengue, a re-emerging mosquito-borne human viral disease, is caused by the dengue virus (DENV). 

... DENV is a single stranded and positive polarity RNA virus with a genome of about 11,000 bases in length [3], and belongs to the genus Flavivirus, family Flaviviridae [4].



An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is jgv-98-2-g002.jpg

Genome organization and polyprotein processing of members of the genus Flavivirus. Boxes below the genome indicate viral proteins generated by proteolytic processing. NCR, non-coding region.
 

Dengue | World Mosquito Program

Dengue eli denguekuume on tavallisin hyönteisen välityksellä ihmiseen tarttuva virustauti. Arviolta 50–100 miljoonaa ihmistä sairastuu siihen vuosittain trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ja yli 25 000 kuolee taudin vakavampiin muotoihin dengueverenvuotokuumeeseen (dengue hemorrhagic fever, DHF) tai septiseen sokkioireyhtymään (dengue septic shock, DSS) (Monath 1997, Rigau-Perez ym. 1998). Denguevirukset ja ilmeisesti denguekuumekin tautina ovat tuhansia vuosia vanhoja, mutta komplikaatiot DHF ja DSS ovat uusia tauteja. Kuvauksia dengue-epidemioista on 1700-luvun lopulta. Tautia esiintyi Amerikoissa ja Karibianmeren saaristossa, Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, itäisen Välimeren alueella, Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja Tyynenmeren saarilla parin vuosikymmenen välein pandemioina aina toiseen maailmansotaan asti.
..Dengue ei kuulu yleisvaarallisiin tai ilmoitettaviin tartuntatauteihin, eikä denguetapauksia rekisteröidä Suomessa myöskään tartuntatautirekisterin muihin löydöksiin. Nykyään Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin kymmenen dengueinfektiota akuutin vaiheen seerumin IgM-vasta-aineiden osoituksen tai IgG-pitoisuuden kasvun perusteella (Vapalahti ja Vaheri 2003). Denguediagnostiikkaa on tehty ainoastaan Helsingin yliopiston ja sittemmin HYKS-Laboratoriodiagnostiikan virologian osastolla. Ruotsissa denguetapauksia diagnosoidaan 30–60 vuodessa, ennätysvuonna 1998 jopa 93.
 DHF-tautimuoto kuvattiin ensimmäistä kertaa Filippiineillä vuonna 1953 ja muutaman vuoden päästä muualta Kaakkois-Aasiasta. Dengueinfektio levisi endeemisillä alueilla 1960- ja 1970-luvulla isoista kaupungeista pienempiin ja maaseutukyliin. Se alkoi noudattaa vuodenaikaan liittyvää syklisyyttä, ja suuria epidemioita ilmaantui 2–3 vuoden välein. DHF-epidemiat levisivät 1980- ja 1990-luvulla Intiaan, Sri Lankaan, Pakistaniin ja Kiinaan. Dengue lisääntyi räjähdysmäisesti myös Etelä-Amerikassa 1970-luvulta alkaen, kun hyönteistorjunta lopetettiin ja eri denguevirukset saivat mantereella jalansijan. Tämän ohella väestönkasvu, hallitsematon kaupungistuminen ja lisääntynyt matkailu ovat olleet syinä dengueongelman kasvuun. Etelä-Amerikan ensimmäinen DHF-epidemia kuvattiin vasta v. 1982 Kuubassa; 1990-luvulla raportoituja tapauksia on ollut kymmeniätuhansia Meksikosta Brasiliaan. Viime vuosikymmeninä dengue on muuttunut hyperendeemiseksi laajoilla alueilla (kuva 1). Bildresultat för Dengue virus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar