Leta i den här bloggen

lördag 1 december 2018

Pandeminen HIV-1 virus on saanut oman päivän: 1.12. Miten tämä pandemia alkoi USA: ssa ?

Suomen tilanteesta kertoo HS.fi 

Moni hiv-tartunta todetaan Suomessakin turhan myöhään – Joka neljäs löytyy vasta aids-vaiheessa, vaikka lääkitys voisi estää sen
Hiv yleistyy Euroopassa nopeasti, toisin kuin odotettiin. Lauantaina on kansainvälinen aids-päivä.

Viikon ruotsalainen  lääkärilehti kertoi myös mikä tilanne maailmasas vallitsee HIV- viruksen voittokulun takia.

 HIV on sikäli erikoinen virus , että kissat joilla  sitä virusta  luonnostaan on, eivät näytä siitä sairastuvan. Jos tämä tieto kissoista pitää paikkansa, pitäsi saada selville,  miksi  joku olämminverinen olento voi kantaa  tuolalsita  neurovirusta   ja pysyä hengissä, toistaalta mitä se kissan hengissäpysyminen  ja  taso  sitten käytännössä on, se on taas eri asia. 

lääkärilehti ruotsisas kuvaa  tilanteen kaotisoitunuta  kulkua Amerikassa, jossa  AIDS:n aiheuttamista  40 miljoonasta kuolemantapauksesta on  yli 600 000 tapahtunut USA.ssa.  Lisäksi tätä amerikkalaista statistista numeroa, pidetään liian matalana ja monelle oli kirjoitettu kuolintodistukseen muita syitä joko tietämättömyyden takia  tai   pidetty syynä  traumoja, joita taudin elintapoihin liittyy.  

Kirjoittaja.professori  Jonas F Ludvigsson  oli Ruotsista  käynnillä Columbian yliopsitossa puoli vuotta sitten ja tapasi  ateriapöydässä erään henkilön  joka pöytäkeskustelujen yhteydessä mainitsi olevansa onnellinen siitä, että oli  niinkin kauan pysynyt elossa, vaikka suurin osa hänen tuttavistaan oli  kuollut 1980-luvulla  puhjenneen  aidsepidemian takia New Yorkissa.  Sukeutuneessa keskustelussa  keskustelukumppani  mainitsi olevansa kiitollinen erään lääkärin neuvosta: tri Harold Neu Columbian yliopistosta oli valaissut häntä  aids-taudista että se on infektiotaudin tapainen ja oli suositellut  pitämään vain yhtä  seksuaalipartneria. Hän otti neuvon vastaan ja nyt on sitä mieltä, että tämä on syy,  miksi hän on vielä hengissä  aidsepidemiasta,  vaikka muut ovat  kuolleet.  USA: ssa  aidstautia sairastaneet saivat  yhteiskunnan taholta  hyvin negatiivisen kohtelun ja  jopa useat sairaalatkin N.Y.ssä kieltäytyivät ottamasta vastaan GRID  riskisiä syöpä- ja infektiotapauksia,   joten  aidsiin sairastumista pidettiin  maanpäällisenä helvettinä.   Papit, poliitikot ja sukulaiset  välttivät  aidsiin sairastuneita. 

 Tästä on kirjakin David France:  "How to survive  a plague- the story how activists and scientists tamed  aids" 2017. 1980- luvun alussa iski aids pandemia NewYorkiin. 1981 havaittiin uusi syöpälajikin Kaposin sarkooma, joka  teki kehoon  ihoon ja syviin kudoksiin   sinelmiä-   (lKomemnttini: aivovaikutuksena oli  ylettömän hyperseksuaalinen  käyttäytyminen. syy tai seuraus?).  Opportunistiset infektiot myös puhkesivat kuten alkueläintulehdukset  ja Pneumocystis carinii. Alettiin puhua  elintapatautiin liittyvästä immuunivajeesta. (GRID).  Vuonna 1982 , heinäkuun 1. päivänä CDC rekisteröi  452 aids-tapausta.  Joukossa oli myös suonensisäisiä huumeita käyttäviä.  Sitten löytyi myös kombinaatio hemofilia ja aids  ja monia hemofiliapotilaita, jotka olivat saaneet välttämättömän verensiirtotarpeensa uhrina  viruksen.  Siis virus levisi verivälitteisesti. 

 Ei ollut lääkkeitä, vain elintapaneuvoja, joita ei  otettu vastaan.  Virusta ilemeni  sitten muuallakin kuin New Yorkissa  ja etsittiin leviävän  viruksen lähdettä   "patient zero" ;  yksi sosiopatiatapaus havaittiin useaan kaupunkiin levinneen viruksen  taustalta, mutta tämä ei ollut  purkauksen  "patient -zero". 

Amerikan lehdistössä ilmeni  kirjoitus aids-taudista  vuonna  1983, mutta vasta 1985  heräsi USA:ssa tietoisuus , mitkä elintavat ovat taudin taustalla.  HIV- infektoituneet alkoivat itse  kerätä  varoja  tieteellistä tutkimusta varten, koska  viranomaiset eivät ollet vielä  panostaneet tähän asiaan.

Amerikkalainen Robert Callo ja ranskalainen Luc Montaigner   löysivät  ensimmäisinä  ihmisen  retroviruksen ja osoittivat, että se aiheuttaa tiettyä leukemiamuotoa.  Montaigner havaitsi  varsinaisen hiv- viruksen, mutta  koetti  pitkään  pimittää  tätä ranskalaislöytöä. Vasta kun Nobelkomitea vuonna 2008 antoi Montagnerille - eikä Gallolle -  lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkinnon, vaimeni riita siitä kuka hiv-viruksen ensimmäisenä keksi. 

 (Kommenttini : Näin jopa tiede  levitti  pandemiaa tiedemiesten keskinäisten riitojen takia miltei 30 vuotta  ja virus kylväytyi  kaoottisiin  määriin sillä aikaa, pandemiseen tapaan = ihmiskunnassa ei ole vastustuskykyä tälle virukselle). 

Sitten seuraava  hankaluus:  lääketeollisuus ei ollut  kovin innostunut löytämään lääkkeitä aidsia vastaan.  Vaikka  tauti iskikin  vahvasti tiettyyn ihmisjoukkoon,  sairastuneitten lukumäärä koko väestössä USA: ssa oli  sen verran pieni, ettei  ollut oikeutettua   panostaa  asiaan  suuria investointeja.  Ainoa lääkeyhtöä, joka mielellään otti haasteen vastaan oli Burroughs Wellcome. Niinpä  NCI  teki tämän yhtiön kanssa sopimuksen: jos  yhtiö  tunnistaisi molekyylin, joka  saattaisi toimia, NCI ( National Cancer Institute)  suorittaisi kliiniset kokeet ja  lääkkeen jatkokehittelyyn saataisiin verovaroista   rahoitusta. 
Monien kokeilujen jälkeen yhtiö löysui azidotymidiinin- tunnetaan nimellä AZT. Se oli otettu syöpälääkkeenä käyttöön jo vuonna 1964. Tämä oli ratkaiseva  löytö. 

Mutta lääkkeen  korkea hinta teki sen  saatavuuden monille  liian mahdottomaksi ja tästä nousi poliittinen riita.   tuhansia kuoli USA:ssa ilman, että  edes aids- diagnoosia mainittiin edes hallinnon korkeimmalla tasolla. Vasta vuonna 1987 asetettiin aids-komittea  ja sana aids ilmeni  yleiseen tietoisuuteen. Komitea toimitti 576 suositusta, tutkimusta tuettiin ja talouksiin annettiin informaatiota kautta maan. New Yorkissa ehti kuolla 100 000 ihmistä aidsiin. 
----
Kommenttini.  
Maailman lääketieteellisesti  edistynein maa tunnusti aids diagnoosin olemassaolon  vuoden 1987 aikaan. 
Ottaen huomioon eri tasoiset lääketieteelliset kehitysasteet eri maissa,  on ilmeistä että aidskuolemien määrä  ei  parhaimmillaankaan  pystytä  laskemaan.  Se voi olla yli kymmenkertaisesti   nykyinen  diagnosoitu ja kortistoitu aidskuolementapausten lukumäärä.  Tilastot aidsista ovat  miltei kuin jättitsunamien jälkeisten  uhrilukutietojen  koostamista). 

Kommenttini: K un käyn läpi eri geenejä luonnollisen immuunivasteen alalta, siis useita satoja geenejä, huomaan - sivumennen- että miltei joka geeniä on koeteltu HIV-virusten  suhteen, Joten tietoa  HIV-virusluonteesta kertyy  valtavalla vauhdilla.  en ole  vielä  kiinnittänyt niihin tietoihin huomiota seuloessani näitä lähdetietoja. Maintisen tässä niille, joita asia kiinnostaa. 
PubMed haku Gene:  alempana tekstissä on  kerättä tieto kaiksita   geeniä koskevista tutkimuksista.
Ehkä löytyy  vähitellen tehokkaampaa lääkitystä, ehkä rokotusta tai jotain  luonnollista imjmuunivasteta siten   vahvistavaa,  että kehon genomi voi puhdistaa  proviruksen, joka epävakauttaa globaalia genomia.
Ehkä  sekin virus vielä saadaan  asettumaan kuten moni muukin paha virus.

 


 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar